Počty nových případů COVID-19 ve většině zemí klesají. Uzdravený Johnson promluvil k Britům

Události ČT: Boris Johnson zpět v Downing Street 10 (zdroj: ČT24)

V celém světě se nový koronavirus, který se začal šířit koncem loňského roku z Číny, potvrdil podle Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) u 2,97 milionu lidí. Z toho téměř 207 tisíc nakažených zemřelo (více než polovina v Evropě) a téměř 870 tisíc lidí se uzdravilo. Ve velké části zemí jsou víkendové přírůstky nejnižší od března.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • V celém světě se koronavirus, který se začal šířit koncem loňského roku z Číny, potvrdil podle americké Univerzity Johnse Hopkinse u 2,97 milionu lidí. Z toho téměř 207 tisíc nakažených zemřelo (více než polovina v Evropě) a téměř 870 tisíc lidí se uzdravilo.
  • Spojené státy, které mají asi 328 milionů obyvatel, jsou nejhůře postiženou zemí v nynější pandemii. Celkem bylo v USA dosud potvrzeno na 965 000 nakažených, z nichž 54 841 lidí zemřelo.
  • Itálie zaznamenala nejnižší denní nárůst infikovaných od 10. března. 
  • V Německu se za den potvrdilo 1018 nakažených, nejméně od poloviny března. Počet úmrtí vzrostl podle Kochova institutu o 110 na 5750.
  • Velká Británie zaznemenala nejmenší denní přírůstek obětí za duben. Celkový počet zemřelých však v zemi překonal hranici 21 tisíc. Do práce se v pondělí vrací premiér Boris Johnson, který prodělal těžší formu nemoci a přednesl projev. 
  • Ve Francii přibylo 242 mrtvých s koronavirem, což je nejméně za měsíc. Celkem zemřelo 22 856 lidí, 124 575 se nakazilo a 45 tisíc jich země eviduje jako uzdravených.
  • Rusko hlásí za posledních 24 hodin 6198 nových případů nákazy koronavirem, což je téměř o 200 méně než předchozí den. Celkem je v zemi 87 147 nakažených a 794 lidí zemřelo.
  • Pevninská Čína v pondělí ohlásila za neděli pouze tři nové nákazy koronavirem a v Pekingu se poprvé otevřely školy.

Na Slovensku v posledních třech dnech výrazněji klesl počet potvrzených nových případů koronaviru. V neděli přibyli v pětimilionové zemi jen dva infikovaní. To je nejméně od první poloviny března, kdy Slovensko zaznamenalo prvního nakaženého. Vyplývá to z oficiálních statistik.

Celkově má Slovensko 1381 lidí pozitivně testovaných na koronavirus a 18 lidí zemřelo. S nemocí bylo v neděli hospitalizováno 61 pacientů a pouze jeden z nich musel být napojen na umělou plicní ventilaci. Premiér Igor Matovič na sociální síti napsal, že Slovensko má z evropských zemí v přepočtu na obyvatele nejméně obětí pandemie.

Poslední vývoj ocenila také prezidentka Zuzana Čaputová, která dnes jednala s ministry sociálních věcí a zdravotnictví i v souvislosti s domovy pro seniory, které se v zemi dříve staly jedním z ohnisek nákazy.

„Čísla z posledních dnů jsou velmi pozitivní a příznivá. Zároveň nemůžeme zapomínat na zařízení sociálních služeb, kde se vyskytly tyto případy (koronaviru) a měly tragické následky,“ řekla Čaputová. Dodala, že většina zemřelých po nákaze koronavirem na Slovensku pochází právě ze zmíněných zařízení.

Ministr zdravotnictví Marek Krajčí řekl, že Slovensko spouští plošné testování zaměstnanců a následně i klientů domovů sociálních služeb na koronavirus. Dohromady by tak mělo vyšetření podstoupit 89 tisíc lidí.

Vládní institut zdravotní politiky minulý týden v novém odhadu uvedl, že při vrcholu nákazy letos v září by na Slovensku mohlo být jen 5580 infikovaných. Oproti předchozím prognózám to znamená výrazný pokles. Podle institutu číslo ukazující, kolik lidí může nakazit jeden infikovaný, ve většině populace Slovenska již kleslo pod hodnotu jedna.

Bratislava kvůli koronaviru ještě v březnu uzavřela školy, řadu prodejen, restaurace či zábavní parky, později zavedla povinné překrytí úst a nosu rouškou či šátkem při pohybu lidí na veřejnosti. Minulý týden začalo Slovensko karanténní opatření uvolňovat.

Evropské snižování

V Německu se za den potvrdilo 1018 nakažených, nejméně od poloviny března. Počet úmrtí vzrostl podle Kochova institutu o 110 na 5750. Země s 83 miliony obyvatel dosud registruje 155 193 potvrzených případů. Pokud jde o počty nově potvrzených případů za den, je několik dní patrný sestupný trend. Za sobotu se počet potvrzených případů nákazy zvýšil o 1737, za pátek o 2055, za čtvrtek o 2337 a den předtím o 2352.

Ve Velké Británii zemřelo za posledních 24 hodin 360 pacientů. Je to nejmenší denní přírůstek za duben, nižší údaj tamní úřady zaznamenaly naposledy 30. března, kdy epidemie v zemi propukala. Počet zemřelých však v zemi překonal hranici 21 tisíc.

Britský premiér Boris Johnson se vrátil do úřadu (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě že chci nastartovat ekonomiku co nejrychleji, ale odmítám hodit za hlavu veškeré oběti, které britský lid podstoupil, protože musíme zachránit náš systém národního zdravotnictví a nezahltit ho. Proto prosím, buďte i nadále trpěliví, protože věřím, že nyní se blížíme do konce první fáze tohoto konfliktu,“ uvedl mimo jiné v pondělí v projevu po svém návratu uzdravený Johnson.

Johnson byl po nákaze koronavirem SARS-CoV-2 před třemi týdny hospitalizován a několik dní dokonce strávil na jednotce intenzivní péče. Všechny jeho zdravotní potíže už ale podle ranního prohlášení jednoho z vládních představitelů pominuly.

„Bylo vidět, že premiér Boris Johnson se vrátil jako politik, tak jak ho lidé znají, který je skvělý rétor. Využil projevu k tomu, aby lidem poděkoval, aby je povzbudil, dodal jim optimismus a zároveň aby je uklidnil. Přiznejme si ale také, že žádné nové konkrétní opatření neohlásil,“ reagoval na projev britského premiéra zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

V Itálii ubylo nově nakažených

V Itálii za uplynulý den zemřelo 333 lidí s koronavirem, což je více než o den dříve. Tehdy úřady informovaly o 260 nových obětech. Nově nakažených je ale 1739 oproti 2324, o kterých úřad civilní ochrany informoval v neděli. Jak poznamenala agentura Reuters, jde o nejnižší denní nárůst infikovaných od 10. března.

Ve Francii přibylo 242 mrtvých s koronavirem, což je nejméně za měsíc. Celkem zemřelo 22 856 lidí, 124 575 se nakazilo a 45 tisíc jich země eviduje jako uzdravených.

Pokles nových případů hlásí také Belgie. Tamní nemocnice v neděli přijaly 127 nemocných, což je nejméně od 18. března, kdy v zemi začala celostátní karanténa. Představitelé státního zdravotnictví nicméně podle agentury Reuters podotýkali, že pokles může souviset též s víkendem.

V Nizozemsku zase od neděle přibylo 400 potvrzených nákaz, což je nejmenší přírůstek od 19. března.

V Norsku je již epidemie na ústupu. Skandinávská země, která má 5,4 milionu obyvatel, registruje 7505 případů nemoci a 193 úmrtí spojených s nákazou. Počet nových hospitalizovaných pacientů v posledních týdnech klesá.

Minulé pondělí byly zprovozněny školky, které navštěvují děti ve věku od jednoho roku do šesti let. Také tam jsou žáci rozděleni do malých skupin. Nyní se do základních škol vracejí děti od šesti do deseti let věku. Podle snímků v norském tisku přicházeli školáci na vyučování bez roušek, v lavicích ale musejí sedět po jednom. Důraz se klade na časté mytí rukou a každodenní dezinfekci předmětů, napsal deník Verdens Gang.

Někteří norští rodiče považují návrat dětí do škol za předčasný. Poukazují podle AFP i na to, že několik zaměstnanců školek mělo od otevření těchto zařízení v minulém týdnu pozitivní test na koronavirus.  

Ve Španělsku vzrostl počet úmrtí

Ve Španělsku oproti nedělním 288 novým případům jich za minulých 24 hodin přibylo 331, uvedlo v pondělí tamní ministerstvo zdravotnictví. Podle jeho údajů má země nyní 23 521 úmrtí a 209 465 nakažených. Uzdravilo se už více než 100 tisíc lidí. Údaj o nově nakažených se zvýšil o více než 1830 případů.

Deník El-País napsal, že nové navýšení mrtvých může být důsledkem zahrnutí případů nezapočtených do víkendové statistiky vzhledem k omezenému administrativnímu provozu, které je o víkendu běžné.

Nejvíc nových úmrtí za den Španělsko zaznamenalo 2. dubna, kdy jich bylo 920. Od té doby nových případů ubývá, v neděli se číslo dostalo poprvé za mnoho týdnů pod hranici 300.

Země v neděli začala uvolňovat nařízení o izolaci lidí a ven mohou na hodinu denně děti do 14 let. Jestliže se trend zpomalování nákazy udrží, uvolní se 2. května opatření týkající se vycházení i pro zbytek Španělů, tedy i seniorů.

Španělsko a koronavirus
Zdroj: Reuters/Eloy Alonso

Odložení prvomájových shromáždění v Řecku

Řecká vláda v pondělí vyzvala odbory k odkladu shromáždění pořádaných pravidelně na Svátek práce, tedy prvního května. V zemi by omezení týkající se vycházení měla přestat platit čtvrtého května.

Vládní mluvčí Stelios Petsas řekl, že by se tyto akce měly konat až po tomto datu, konkrétně 9. května, protože jinak by mohly „ohrozit to, čeho se podařilo do nynějška dosáhnout“.  Řecko, oslabené finanční krizí a vědomo si velkého podílu seniorů mezi obyvatelstvem, zavedlo restrikce dříve než mnohé jiné evropské státy.

Evropští ministři chtějí koordinovat letní otevření hranic

Země Evropské unie chtějí v příštích týdnech pracovat na tom, aby během letní turistické sezony mohli občané za určitých podmínek cestovat do jiných unijních států.

Podle chorvatského předsednictví se na tom shodla velká část ministrů odpovědných za turistický ruch. Důležité slovo při rozhodování o podmínkách turistických cest by přitom měli mít epidemiologové, sdělil chorvatský ministr turistiky Gari Cappelli.

Turistický průmysl je jedním z odvětví, na něž nejhůře dopadají omezení kvůli nákaze koronavirem. Příjmy spojené s turistikou přitom tvoří zhruba desetinu hrubého domácího produktu (HDP) Unie, kvůli čemuž bude podle ministrů důležité alespoň částečně v klíčové letní sezoně rozproudit cestování mezi unijními státy.

Pandemie versus migrace

Ve Spojených státech zemřelo za posledních 24 hodin 1330 lidí nakažených koronavirem, informovala v pondělí ráno JHU. Počet úmrtí za den je tak zhruba o polovinu nižší oproti předchozímu dni. Země s asi 328 miliony obyvatel je nejhůře postiženou v nynější pandemii. Celkem tam bylo dosud potvrzeno na 965 tisíc nakažených, z nichž 54 841 lidí zemřelo. 

V Kanadě je nárůst počtu obětí už osmý den po sobě menší než deset procent, oznámili zdravotníci. Celkem v zemi zemřelo 2617 nakažených, přičemž za posledních 24 hodin se počet mrtvých zvýšil o 128, tedy zhruba o pět procent. Množství infikovaných je oproti neděli vyšší zhruba o 1500 a přesahuje 47 tisíc.

Mexická vláda kvůli pandemii téměř vyprázdnila státní střediska pro uprchlíky, které poslala do zemí jejich původu. V zemi ale fungují desítky dalších migračních středisek, které spravují různé církevní či nevládní organizace.

Mexický institut pro migraci o víkendu informoval, že od 21. března ze zdravotních a bezpečnostních důvodů začal vyklízet svých 65 zařízení pro běžence, v nichž bylo minulý měsíc 3759 lidí. Valná většina z nich (3653) byla vrácena do Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru, zbytek ve střediscích zůstal. Státní zařízení pro migranty mají kapacitu asi 8500 lidí.

Migrační institut též uvedl, že většina z vrácených migrantů se do středisek dostala po zadržení policií, protože vstoupili do země nelegálně.

V Mexiku se zatím potvrdilo na 14 677 případů nákazy koronavirem a 1351 nakažených zemřelo, uvedlo v neděli ministerstvo zdravotnictví. V zemi, která má na 128 milionů obyvatel, se ale provádí velmi málo testů. Ve srovnání s ostatními zeměmi Latinské Ameriky dělá v přepočtu na milion obyvatel Mexiko a Brazílie testů nejméně, naopak nejvíce jich provádí Chile a Panama. 

V Rusku přibylo 6198 nových případů nákazy, obětí je 794

Rusko hlásí za posledních 24 hodin 6198 nových případů nákazy koronavirem, což je téměř o 200 méně než předchozí den. Celkem je v zemi 87 147 nakažených a 794 lidí zemřelo. Za poslední den přibylo 50 nových úmrtí, informoval zpravodajský server The Moscow Times.

Rusko, které má 146 milionů obyvatel, už překonalo co do počtu nakažených Čínu. V celosvětovém měřítku je Rusko devátou nejhůře postiženou zemí.

Moskevské úřady oznámily, že nemají v úmyslu zmírnit karanténní opaření během svátků 1. a 8. května. Odborníci se obávají, že by během těchto dní mohlo dojít k prudkému nárůstu nově nakažených, pokud lidé nebudou dodržovat pravidla izolace.

Rusko
Zdroj: Reuters

Ministerstvo obrany uvedlo, že se nemocí od března do 26. dubna nakazilo nejméně 874 ruských vojáků, z nich 19 je v kritickém nebo vážném stavu. Nákazu téměř pěti desítek zaměstnanců oznámila také petrohradská Mariinská nemocnice. Počínaje pondělkem slouží jen pacientům nakaženým koronavirem. 

Rumunské děti půjdou do školy až v září, oznámil prezident

 V Rumunsku, kde bylo dosud zaznamenáno 11 339 případů nákazy a 631 lidí zemřelo, mají být přísná  karanténní opatření postupně rozvolňována od 15. května. Ve veřejné dopravě a v uzavřených prostorách nicméně bude nadále platit povinnost nosit roušku. Rumuni starší 65 let, kteří dosud měli povoleno chodit ven na dvě hodiny kolem poledne, budou nyní moci ven v čtyřhodinovém rozmezí ráno a večer.

Rumunské školky, školy a univerzity zůstanou kvůli koronaviru do konce školního roku zavřené. Do lavic by tak studenti měli opět usednout až v září, oznámil v pondělí rumunský prezident Klaus Iohannis.

Výjimku z opatření budou mít studenti osmé a dvanácté třídy, kteří skládají zkoušky mezi 2. a 12. červnem. Při zkouškách nicméně budou muset dodržovat rozestupy. Studium bude jinak podle prezidenta nadále probíhat on-line.

WHO varuje před ukvapeným rozvolňováním opatření

Pokud budou země uvolňovat opatření proti koronaviru příliš brzy, mohou se vrátit do situace, kdy budou muset znovu zavádět omezení pohybu. Varoval před tím zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zároveň prohlásil, že pandemie COVID-19 ještě zdaleka není u konce. Vyjádřil rovněž hluboké znepokojení z narušení fungování běžných zdravotních služeb kvůli pandemii, zejména pokud jde o dopad na děti.

Uvedl, že z 21 zemí je hlášen nedostatek vakcín proti jiným nemocem v důsledku omezení přeshraničního pohybu vzhledem k pandemii. Tedros se přitom odvolal na údaje světové aliance pro očkování Gavi.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus
Zdroj: Denis Balibouse/Reuters

Nový Zéland uvolňuje přísná omezení, lidé už budou moci na pláž

Na Novém Zélandu se od úterý uvolní jedno z nejpřísnějších omezení pohybu na světě, které zde platí od konce března. Novozélanďané se tak po více než měsíci budou moci vrátit k rybaření, surfování nebo výletům, píše v pondělí agentura Reuters. Přibližně 400 tisíc lidí znovu začne pracovat, ale obchody a restaurace zůstanou zavřené a lidé také mají i nadále omezovat osobní sociální kontakty.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v neděli oznámila, že již nedochází k neodhaleným místním přenosům a virus je pro tuto chvíli eliminován, píše server BBC. Zároveň ale je stále na místě ostražitost. Ministr zdravotnictví Ashley Bloomfield doplnil, že nové případy se v zemi mohou i nadále objevovat, bude však snadné určit jejich původ.

Nový Zéland, který má asi 4,5 milionu obyvatel, zaznamenal od doby, kdy se zde začal koronavirus šířit, necelých 1500 případů infekce, 19 osob zemřelo. Minulé dva týdny měla země menší než jednoprocentní denní nárůst nakažených.

Pevninská Čína ohlásila pouze tři nové nákazy koronavirem, v Pekingu se poprvé otevřely školy

Pevninská Čína v neděli zaznamenala pouze tři nové případy nákazy, v sobotu bylo nových případů 11, uvedla v pondělí čínská Národní zdravotnická komise. Vláda zároveň neohlásila žádné nové úmrtí. V Pekingu a v Šanghaji se v pondělí vrátila do tříd část žáků středních a vysokých škol. Oficiální bilance úmrtí spojených s nákazou v nejlidnatější zemi světa dosáhla 4633, když byl v neděli přidán jeden dříve nezaregistrovaný případ smrti pacienta. Počet známých případů infekce od počátku šíření v Číně narostl na 82 830, přičemž více než 78 tisíc lidí se z choroby uzdravilo, uvádějí úřady.

Ze tří nových nedělních případů byly dva importované, jedna nákaza byla zaregistrována v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang. Odděleně jsou v Číně evidovány takzvané asymptomatické případy nákazy, což znamená, že u daných lidí je infekce koronavirem bez příznaků. Národní zdravotnická komise oznámila z neděle 25 nových případů tohoto druhu, o den dříve jich bylo třicet.

V Pekingu byly v pondělí poprvé od konce ledna otevřeny střední a vysoké školy, pouze však pro studenty posledních ročníků. Také v Šanghaji se v pondělí na střední školy vrátili studenti nejvyšších tříd, které čekají zkoušky. Čínští středoškoláci a vysokoškoláci se vracejí do tříd za přísných preventivních opatření. Do škol přicházejí v rouškách a u vstupu je jim měřena teplota.