Johnson se vrátil do Downing Street, děti ve Španělsku vyrazily po šesti týdnech ven

Britský premiér Boris Johnson je po zotavení z nemoci COVID-19 zpátky v premiérském sídle na Downing Street. V pondělí se vrátí do práce a velmi se na to těší, uvedl ministr zahraničí Dominic Raab, který premiéra zastupoval ve vedení země. Španělsko zavedlo v souvislosti s šířením koronaviru řadu přísných opatření, mimo jiné zakázalo vycházet ven dětem mladším 14 let. Úplná izolace, proti které vystupovali rodiče i odborníci, ale v neděli po šesti týdnech skončila a děti mohly na hodinu vyrazit do ulic.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Specializovaný server Worldometers uvádí, že celosvětově už s nemocí COVID-19 zemřelo více než 203 tisíc lidí, zatímco počet nakažených se blíží hranici tří milionů.
  • Řada z koronavirem nejvíce zasažených zemí světa hlásí relativně příznivé zprávy. Ve Španělsku za poslední den zemřelo nejméně osob za více než měsíc, Írán registroval nejnižší počet nových úmrtí za poslední týdny. V Německu je nyní každý den více uzdravených než nově infikovaných.
  • Pandemie nejhůře dopadla na USA, podle propočtu agentury AFP za 24 hodin v zemi zemřelo 2492 lidí. Podle Univerzity Johnse Hopkinse už zde po infekci umřelo přes 53 500 lidí, přítomnost koronaviru se potvrdila ve skoro 940 tisících případech.
  • Britská vláda podle informací deníku The Daily Telegraph chystá nařízení, podle kterého by se cizinci i Britové, kteří přicestují do Británie, museli podrobit dvoutýdenní karanténě.

Podle nedělníku Welt am Sonntag se Čína snažila ovlivňovat německé úřady, aby se pozitivně vyjadřovaly o tom, jak Peking zvládá epidemii způsobenou koronavirem.

Čínské velvyslanectví v Německu sice snahu o ovlivňování německých úřadů popřelo, spolková vláda ale celou věc potvrdila. Ministerstvo vnitra v odpovědi na otázku poslanců opozičních Zelených uvedlo, že se čínští diplomaté obraceli na úředníky německých ministerstev „s cílem dosáhnout pozitivních veřejných vyjádření o zvládání koronaviru Čínskou lidovou republikou“. 

Německá vláda tyto požadavky odmítla. „Z pohledu spolkové vlády hraje ústřední roli při úspěšném zvládání pandemie transparentnost,“ uvedlo ministerstvo vnitra, podle něhož to dalo Číně jasně najevo.

Zelení však považují postup německé vlády vůči Číně za málo důrazný. „Spolková vláda je vůči Číně jako tichošlápek. Přitom Evropská služba pro vnější činnost Čínu jednoznačně řadí mezi země, které v souvislosti s epidemií koronaviru vyrábí dezinformační kampaně a konspirační teorie,“ řekla nedělníku Welt am Sonntag členka frakce Zelených Margarete Bause.

Louku ve švýcarských Alpách ozdobila malba francouzského umělce Saype. Dílo s názvem Po krizi znázorňuje klečící dívenku s pytlíkem kříd a namalovanými panáčky a má ukazovat svět po koronaviru. Obří malba z křídy a uhlu je biologicky rozložitelná
Zdroj: Valentin Flauraud/Reuters

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem se v Německu za sobotu zvýšil o 1737 na 154 175. Kolem 112 tisíc lidí se uzdravilo, uvedl Institut Roberta Kocha (RKI). Uzdravených je teď každý den více než nově infikovaných. 

Sestupný trend je patrný i pokud jde o úmrtí osob nakažených koronavirem. V sobotu jich institut spadající pod německé ministerstvo zdravotnictví zaznamenal 140, od začátku epidemie celkem 5640. Je to méně než v pátek, kdy bylo zaznamenáno 179 úmrtí, a ve čtvrtek (227 úmrtí). Ve spolkové republice z rozličných příčin každý den v průměru umírá kolem 2600 osob.

Itálie se chystá spouštět výrobu

Nejvíce zasažená evropská země, Itálie,  začne 4. května znovu otevírat některé provozy svého průmyslu a stavebnictví. K návratu do škol má dojít v září. Informoval o tom v listu La Repubblica premiér Giuseppe Conte. Konkrétní opatření mají být představena počátkem příštího týdne. 

Firmy však budou muset zavést striktní hygienická opatření předtím, než budou smět otevřít, uvedl premiér. Dodal zároveň, že některé firmy, považované za strategické, to znamená zejména exportně orientované, by mohly opět otevřít už příští týden. Musí to však povolit místní úřady. Školy by se mohly otevřít v září, doplnil Conte s tím, že studie však ukázaly vysoké riziko nákazy. „Vzdálená výuka funguje dobře,“ doplnil.    

V Itálii za poslední den zemřelo 260 lidí s koronavirem, což je nejméně od 14. března. Oproti sobotě, kdy se bilance také dostala na nejnižší úroveň za poslední týdny, se počet mrtvých snížil o více než 150. Celkový počet obětí dosáhl 26 644. V zemi se nyní snižují i počty nově nakažených, za neděli jich úřady hlásí 2324. 

Cyklisté před Buckinghamským palácem
Zdroj: Reuters/Henry Nicholls

Johnson je zpátky v Downing Street

Britský premiér Boris Johnson se po zotavení z nemoci COVID-19 vrátil do premiérského sídla na Downing Street. V pondělí se vrátí do práce a velmi se na to těší, uvedl ministr zahraničí Dominic Raab, který premiéra po dobu jeho nemoci zastupoval. Johnson bude v pondělí podle BBC předsedat schůzi vlády. Zda po jednání vystoupí na tiskové konferenci, není zatím jasné.

Raab uvedl, že vláda nebude spěchat s uvolňováním protiepidemických opatření. Pokud by podle něj jednal kabinet příliš rychle, mohl by opět narůst počet případů nákazy, a to by si vyžádalo opětovné zavedení přísných opatření. Pokud by k tomu vláda musela přistoupit, poškodilo by to podle ministra důvěru veřejnosti.

Podle informací deníku The Daily Telegraph kabinet chystá nařízení, podle kterého by se cizinci i Britové, kteří přicestují do Británie, museli podrobit dvoutýdenní karanténě.

Ve Velké Británii zemřelo za posledních 24 hodin 413 lidí s COVID-19, což je o polovinu méně, než v sobotu. Lidí s pozitivním testem na koronavirus přibylo 4463, celkem se tak od počátku epidemie v zemi nákaza potvrdila u 152 840 lidí. Zástupce zdravotnických úřadů Stephen Powis uvedl, že omezení v oblasti společenských styků se zjevně začínají projevovat. 

Španělé mohou na procházku

Ve Španělsku za posledních 24 hodin zemřelo v souvislosti s koronavirem dalších 288 lidí. Je to nejmenší denní přírůstek za více než měsíc, informovala v neděli s odvoláním na statistiku tamního ministerstva zdravotnictví agentura Reuters.

V sobotu 47milionová země hlásila 378 mrtvých, celková bilance obětí je nyní 23 190. Od počátku pandemie se ve Španělsku nakazilo 223 759 lidí, což z něj po USA činí co do počtu nakažených druhý nejvíce zasažený stát na světě.

Španělé mohli v neděli po šesti týdnech doma zase vyrazit na procházku
Zdroj: Vincent West/Reuters

Španělsko v neděli velmi mírně rozvolnilo opatření – povolilo vycházky s dětmi. Dosud musely děti do 14 let zůstávat doma. Nově ale mohou být venku jen hodinu, a to v čase od 9 do 21 hodin a pohybovat se nejvýše kilometr od domova. Stále ale nesmí na dětská hřiště, která jsou zavřená, stejně jako parky.

Pro statisíce španělských dětí je právě kvůli možnosti opustit po více než měsíci byt dnešek svátkem. Například devítiletá Lucía Ibanezová řekla agentuře Reuters, že se jí po procházkách stýskalo a že „cítit vzduch na tváři“ je skvělý pocit.

Jiné rodiny ale zažívají paradoxní situaci, kdy mladší děti na čerstvý vzduch mohou, ale jejich starší sourozenci nikoli. Další rozvolnění by mohlo následovat o příštím víkendu. 

Belgie eviduje přes sedm tisíc mrtvých

Počet mrtvých s onemocněním COVID-19 v Belgii přesáhl sedm tisíc. Za posledních 24 hodin země s 11,5 miliony obyvatel hlásí 178 nových obětí. Je to nicméně méně než o den dříve, kdy Belgie informovala o 241 mrtvých. „Celkem zemřelo 7094 lidí, je to nárůst o 178 za posledních 24 hodin,“ citovala CNN z prohlášení belgických úřadů. Počet nakažených vzrostl o 809 na celkových 46 134.

Belgie má v přepočtu na obyvatele jednu z nejhorších bilancí úmrtí na komplikace spojené s koronavirem na světě. Jedním z důvodů je ale též odlišný způsob vedení statistiky. Jako jedna z mála zemí světa totiž započítává i případy úmrtí v zařízeních, která pečují o seniory. Ve statistice se tak často objeví i případy, u kterých je jen podezření na nákazu virem SARS-CoV-2, které však nebylo potvrzeno testy.

V sousedním Nizozemsku počet nakažených vzrostl o 655 na celkových 37 845 a zemřelo dalších 66 lidí v souvislosti s epidemií. Předcházející, sobotní bilance činila 120 mrtvých.

Zdravotníci v newyorské nemocnici Elmhurst
Zdroj: Lucas Jackson/Reuters

New York hlásí pokles počtu obětí, na uvolnění opatření je ale brzo

Přítomnost koronaviru se od počátku jeho šíření v USA potvrdila ve skoro 940 tisících případech. Zatímco tak ze Spojených států po pátečním zmírnění přicházejí údaje o dalším zhoršení situace, pokud jde o počet obětí i nakažených koronavirem, úřady v některých státech USA začaly uvolňovat vyhlášené restrikce.

Guvernér Georgie Brian Kemp od pátku umožnil znovuotevření posiloven, kadeřnictví, tetovacích studií či bowlingových center, a to navzdory výstrahám ze strany odborné veřejnosti i stále platným doporučením Washingtonu. S Kempovým postupem vyjádřil nesouhlas i americký prezident Donald Trump.

Ve státě New York, který je epicentrem pandemie ve Spojených státech, počet obětí poprvé v tomto měsíci klesl pod hranici 400, oproti sobotě se snížil o 70 na 367. Na tiskové konferenci to řekl guvernér Andrew Cuomo. Podle starosty města New York Billa de Blasia je i přes pozitivní zprávy na případné uvolnění karanténních opatření ještě brzy. Podmínkou pro zmírnění restrikcí je, aby klesající trend pokračoval nejméně dalších deset dní.

Argentina prodlužuje karanténu, Mexiko má se zvládnutím epidemie problémy

V Argentině bude plošná karanténa pokračovat další dva týdny. Původně měla skončit 26. dubna, vláda ale její platnost prodloužila, byť s mírným uvolněním – lidé budou moci chodit na procházky. „Urazili jsme dlouhou cestu a splnili jsme některé cíle, které jsme si původně stanovili, neznamená to však, že bychom problém vyřešili,“ řekl argentinský prezident Alberto Fernández. Ve 44milionové zemi se dosud nákaza prokázala u 3780 lidí, z nichž 185 zemřelo. Oficiální čísla jsou výrazně nižší než v případě dalších velkých jihoamerických států.

S prudkým růstem počtu nakažených i obětí se naopak potýká Mexiko. V sobotu byla potvrzena nákaza 970 lidí, počet obětí vzrostl o 84. Vláda přitom připustila, že počet potvrzených případů nákazy koronavirem pravděpodobně výrazně zaostává za skutečným počtem infikovaných. V zemi platí od sklonku března stav zdravotní nouze, s nímž je spojené přerušení všech zbytných aktivit. Na začátku dubna zde úřady také uzavřely pláže.

Patrnější je ústup od koronavirových opatření v Izraeli. Po několika týdnech mohou mít od neděle otevřeno obchody, které mají vchod z ulice. Restaurace, které dosud žily jen z rozvozů, mohou nabízet i jídla s sebou. Místní úřady také budou rozhodovat o případném otevření škol. Vláda ovšem také projedná možné zkrácení letních prázdnin, aby se dohnala výuka.

Počet nakažených koronavirem v Rusku se opět zvýšil, za posledních 24 hodin vzrostl o 6361. O den dříve přibylo 5966 infikovaných, uvedla agentura Reuters s odvoláním na operativní štáb boje s nákazou. Celkový počet nakažených tak vzrostl na 80 949. Zdravotníci v zemi se 146 miliony obyvatel evidují také 66 nových úmrtí - tedy stejný počet jako o den dříve. Celkový počet smrtelných obětí epidemie tak vystoupil na 747.

V Íránu za poslední den zemřelo 60 lidí s nemocí COVID-19, což je nejnižší nárůst za poslední týdny. Celkový počet obětí na životech tak v zemi vzrostl na 5710, počet nakažených se zvýšil na 90 481.

Singapur hlásí nárůst nových případů nákazy

V Singapuru za posledních 24 hodin přibylo dalších 931 potvrzených případů nákazy koronavirem, v porovnání s předchozím dnem se jedná o více než třetinový nárůst. Okolo tisíce nových případů hlásily singapurské úřady i na začátku tohoto týdne. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters.

Singapur od počátku epidemie v zemi eviduje celkem 13 624 případů nákazy, převážná většina je z řad zahraničních dělníků, kteří se tísní na přeplněných ubytovnách. Z nově nakažených je 17 singapurskými občany. V sobotu úřady registrovaly 618 nových případů.

Městský stát patří mezi nejhůře zasažené asijské země. Jeho populace čítá 5,7 milionu lidí, na milion lidí připadá podle serveru Worldometer zhruba 2300 nakažených. I přes vysoký počet potvrzených případů však Singapur hlásí 12 úmrtí a 24 hospitalizací.