Matovič postaví vládu na čtyřech stranách. Nakonec se připojil i Kiska

Čtyři slovenské politické formace se po únorových volbách dohodly na vytvoření nové vládní koalice. Oznámil to šéf hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič, který je kandidátem na premiéra.

„V této těžké chvíli, kterou Slovensko zažívá, můžeme oznámit, že jsme se definitivně dohodli na vzniku čtyřlístku, tedy sestavení vlády, která bude mít ústavní většinu,“ prohlásil Matovič po jednání s partnery.

Na koalici se dohodl s populistickým hnutím Sme rodina Borise Kollára, ekonomicky liberální stranou Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka a středovým Za ľudí bývalého prezidenta Andreje Kisky. 

Tyto strany získaly společně ve volbách ústavní většinu v Národní radě. Chtějí ji využít k reformě justice, prokuratury a policie. Už do voleb kandidovaly s kritikou fungování právního státu za vlády Smeru.

Jména ministrů oznámí nejprve v sobotu prezidentce Zuzaně Čaputové. Podle webu aktuality.sk připadne hnutí OĽaNO kromě premiérského postu také ministerstvo financí, o které usilovala SaS. Ta získá tři resorty a jeho šéf Sulík bude vicepremiérem pro ekonomiku a ministrem hospodářství. „Považuji to za dobrý kompromis přiměřený tomu, aby SaS mohla realizovat ekonomickou část svého programu,“ řekl.

Podle informací deníku Sme si Kollár ze Sme rodina vyjednal post předsedy Národní rady. To je druhá nejvyšší ústavní funkce v zemi.

Čaputová jmenuje nového premiéra a také členy jeho kabinetu. Rozhodne rovněž o termínu ustavující schůze nového parlamentu, která se musí uskutečnit nejpozději na konci března. Následně dosluhující vláda sociálnědemokratického (Smer-SD) premiéra Petera Pellegriniho podá demisi. Strana míří do opozice, její dva koaliční partneři kvůli nízkému volebnímu zisku sněmovnu opustili. 

Matovič v reakci na šířící se nákazu nového typu koronaviru řekl, že nová koalice začíná v historicky nejtěžších podmínkách. První potvrzený případ infekce zaznamenalo Slovensko minulý týden, nyní má země tři desítky pacientů. Kvůli nákaze úřady například uzavřely školy, lyžařská střediska, zábavní parky, zrušily mezinárodní osobní vlakovou a autobusovou přepravu a také zakázaly do země vstup lidem, kteří v ní nemají trvalý nebo jiný pobyt.