Syrská a turecká armáda se střetly v Idlibu, který je poslední povstaleckou provincií

Nejméně šest tureckých vojáků bylo zabito a několik dalších utrpělo zranění v provincii Idlib na severozápadě Sýrie při ostřelování vedeném syrskými vládními vojsky. Při opětovaném ostřelování zemřely tři desítky syrských vojáků, řekl podle agentury TASS turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) zemřelo při turecké odvetě třináct syrských vojáků.

SOHR, která dění v Sýrii monitoruje z Británie prostřednictvím svých zdrojů z místa, podle agentury AFP nejprve uvedla, že turecká armáda v reakci na ostřelování svých jednotek zabila šest syrských vojáků a dalších dvacet zranila. Později bilanci mrtvých zvýšila na třináct.

Vzájemné ostřelovaní následovalo podle agentury AP poté, co o víkendu do provincie Idlib vjel velký turecký vojenský konvoj.

Turecko má v oblasti bojů na severozápadě Sýrie několik pozorovatelských stanovišť v rámci dohody, kterou Ankara uzavřela v roce 2018 s Ruskem. Minulý pátek prezident Erdogan pohrozil novou vojenskou operací v regionu, pokud se situace v provincii Idlib rychle nevyřeší. Kvůli bojům totiž k hranicím utekly od loňska statisíce Syřanů.

Spory o informacích o operaci

Rusko, které je v Sýrii spojencem tamního prezidenta Bašára Asada, k zabití tureckých vojáků uvedlo, že syrské jednotky útočily proto, že nebyly předem informovány o turecké operaci. To ale Ankara popřela. „Turecko poskytuje pravidelně a neustále informace Rusku, které bylo informováno i o poslední akci. Není pravda, že nesdílíme informace. Jako obvykle jsme použili nastavený mechanismus,“ napsal na Twitteru mluvčí turecké vládní strany Ömer Celik.

Podle Erdogana zabily turecké síly třicet až pětatřicet syrských vojáků v odvetě za zabití čtyř vojáků syrskou armádou. Erdogan rovněž řekl, že turecké vojenské velení je v kontaktu s ruským velením. Turecko podporuje v Sýrii některé povstalecké skupiny.

Rozložení sil v Sýrii – leden 2020
Zdroj: ČT24

Idlib je poslední provincií, kterou ovládají islamisté a povstalci

V provincii Idlib nyní zuří největší boje v syrské občanské válce. Tuto oblast totiž jako poslední stále kontrolují povstalci proti Asadovu režimu. Značnou část kontroluje někdejší syrská odnož teroristické sítě al-Káida a menší skupiny odpůrců syrské vlády.

Ofenzivu v Idlibu zahájila syrská armáda loni v dubnu a do srpna, kdy bylo vyjednáno křehké příměří oznámené Moskvou, tam zahynula tisícovka civilistů a na čtyři sta tisíc lidí muselo podle OSN opustit domovy. Boje znovu zesílily koncem listopadu. Od té doby uprchly k tureckým hranicím další statisíce Syřanů.