Gloria zaplavila Katalánsko. Připsala si další oběti

Už třináct obětí si vyžádala bouře Gloria, která od víkendu sužuje Španělsko. Čtyři další lidé se pohřešují, informoval server listu El País. Bouřka, která se nyní projevila hlavně záplavami v Katalánsku, způsobila také značné materiální škody. Kvůli pomoci postiženým regionům se v pátek mimořádně sešla vláda. Vytrvalý déšť zvýšil hladiny řek také na jihozápadě Francie.

Všechny tři mrtvé, kteří přibyli do tragické bilance, si vyžádala bouře v Katalánsku. Zahynul rybář, kterého překvapila jižně od Tarragony obrovská přílivová vlna. V obcích Cabacés a Jorba našli těla dvou mužů, kteří se zřejmě utopili v rozvodněných tocích. Tři pohřešované nadále hlásí Baleárské ostrovy, jednoho katalánská Girona.

Nejvíce obětí si bouře vyžádala ve Valencii, kde zahynulo pět lidí. Čtyři mrtvé hlásí Katalánsko, dva Andalusie a po jednom regiony Kastilie-León a Asturie. Pod vodou se ocitly tři tisíce hektarů polí. „Teď vidíme, že klimatické změny nejsou vtip. Můžeme si být jistí, že jde o skutečnost,“ uvedl obyvatel Valencie Bisbal Boter.

Počasí dává naději

Už od víkendu sužují hlavně východ a severovýchod Španělska silný déšť, sněžení a krupobití. Mnoho míst zaplavila voda z rozvodněných řek, nejhůře je na tom nyní Katalánsko. Pod vodou jsou například ulice města Girona, které leží nedaleko hranic s Francií. Kvůli problémům s potrubím se tam navíc řada domácností ocitla bez stálé dodávky pitné vody.

Jak velké škody bouře Gloria napáchala, zatím není jasné. Jen Barcelona uvádí v přepočtu víc než 300 milionů korun. Podobně jako další města chce požádat o vyhlášení stavu přírodní katastrofy.

Premiér Pedro Sánchez, který ve čtvrtek navštívil Katalánsko a Mallorku, slíbil rychlou pomoc ústřední vlády všem zasaženým oblastem. Na pátek svolal mimořádné zasedání kabinetu.

Události: Španělsko sčítá škody po řádění bouře Gloria (zdroj: ČT24)

Podle španělských meteorologů má země už nejhorší za sebou a situace se bude postupně uklidňovat.

Ve středu vyhlásili nejvyšší stupeň varování kvůli povodním také na jihozápadě Francie. V pátek byl v departementech Aude a Pyrénées-Orientales stupeň nebezpečí snížen na druhý nejvyšší, řeky Aude u Narbonne a Agly u Perpignanu jsou dál rozvodněné. Zhruba patnáct set lidí, které úřady v departementu Pyrénées-Orientales ve středu evakuovaly, se mohlo v pátek začít vracet domů.