„Teď se to nehodí“. Bílý dům zakázal Senátu označit vraždění Arménů za genocidu

Republikáni v americkém Senátu znemožnili hlasování o rezoluci, která označuje hromadné vraždění Arménů v Osmanské říši během první světové války za genocidu. Bílý dům mluví o špatném načasování kvůli summitu NATO, kde se spojenci snažili najít společnou řeč s Tureckem po jeho invazi na sever Sýrie. Útok na kurdské milice řadu členů NATO popudil.

Usnesení o genocidě už koncem října schválila americká Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty, a to poměrem 405 hlasů ku jedenácti. Tři členové Senátu nyní znemožnili hlasování o rezoluci v horní komoře Kongresu tím, že zablokovali zrychlenou proceduru. Ta umožňuje schválit prohlášení bez jmenovitého hlasování.

Podle senátora Kevina Cramera republikáni vyslyšeli přání Bílého domu. Prezident Donald Trump se domnívá, že odhlasovat podobnou rezoluci krátce po summitu NATO je nepatřičné, píše agentura AP.

Turecko je členem Aliance a rezoluce se v USA považuje za trest za nedávný vpád turecké armády do Sýrie. „Ducha rezoluce podporuji stejně jako všichni mí kolegové. Ve vhodné době ji můžeme odhlasovat. Teď ale vhodná doba není,“ vysvětlil Cramer.

Demokratický senátor Bob Menendez upozornil, že Erdogan nedávno navštívil Washington, dle jeho názoru se ale nic nezměnilo. Přislíbil, že s tématem bude přicházet pravidelně jednou týdně. „Neustoupím, dokud neuděláme, co je morálně a v principu správné,“ zdůraznil demokrat. V Senátu mají převahu Trumpovi republikáni.

Masakr Arménů za první světové války považuje za genocidu více než dvacet zemí světa. Předloni v dubnu ho za genocidu uznala i česká Poslanecká sněmovna. Události jsou označovány za první cílenou snahu o likvidaci jiného etnika ve 20. století.

Jsou to válečné oběti, tvrdí Ankara

Turecko takovýto výklad odmítá a tvrdí, že celková bilance 1,5 milionu obětí je nadhodnocená. Ankara považuje mrtvé za oběti občanské války.

V reakci na rezoluci Sněmovny reprezentantů si turecké ministerstvo zahraničí předvolalo amerického velvyslance. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil rezoluci za bezcennou.

Šéf jeho tiskového oddělení Fahrettin Altun napsal: „Ti, kteří hlasovali pro rezoluci, budou odpovědní za zhoršení kritických strategických vztahů v neklidném regionu.“ Poznamenal také, že Erdogan už dříve vyjádřil soustrast arménské komunitě a vyzval k vytvoření společné historické komise, která by události z té doby prozkoumala.

Označování masakru z let 1915 až 18 za genocidu se nicméně stalo v americko-tureckých vztazích politickým tématem, neboť podobné rezoluce byly ve sněmovně v uplynulých desetiletích opakovaně navrhovány, nikdy se ale nedostaly do hlasování v plénu.