Krvavá sobota v Sýrii. Lidé umírali při explozi na tržišti a ruském náletu

Nejméně třináct mrtvých si vyžádal výbuch na tržišti syrského pohraničního města Tall Abjád. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. Šest obětí má podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) nálet ruského letectva v Idlibu. Dalších osm lidí utrpělo zranění. Podle SOHR je to za poslední dva měsíce poprvé, co si útoky ruských letadel bojujících na straně prezidenta Bašára Asada vyžádaly takové množství civilních obětí.

Turecké ministerstvo připsalo „atentát“ na tržišti u centra Tall Abjádu kurdským milicím YPG. „Odsuzujeme co nejrozhodněji tento nelidský atentát spáchaný krvavými teroristy z YPG proti nevinným civilistům,“ uvedlo.

Podle SOHR si výbuch nálože umístěné v automobilu vyžádal 14 životů a dvě desítky raněných z řad civilistů a syrských povstalců podporovaných Tureckem. 

Tall Abjád se nachází v pohraničním úseku o délce 120 kilometrů, který Turecko dobylo při své říjnové ofenzivě na severu Sýrie. Rusko-turecké hlídky nyní působí v tomto úseku mezi městy Rás al-Ajn na východě a Tall Abjad západně od něj.

Rozložení sil v Sýrii – říjen 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Turecký útok v severní Sýrii měl za cíl vyčistit pohraničí od kurdských oddílů YPG a připravit podmínky pro zřízení bezpečnostní zóny. Kurdské milice YPG jako součást arabsko-kurdské koalice SDF v předchozích letech významně přispěly k porážce teroristické organizace Islámský stát (IS), Ankara je ale řadí k teroristům.

Ruský nálet v Idlibu

Podle šéfa SOHR Ramího Abdara Rahmána zabil nálet ruského letectva na vesnici Džabala jižně od města Idlib šest členů jedné rodiny včetně ženy a dítěte. Další zranění lidé jsou v kritickém stavu, a počet obětí se tak nejspíš ještě zvýší.

V provincii Idlib od konce srpna platí křehké příměří oznámené Moskvou. Do té doby během ofenzivy, již zahájila v dubnu syrská armáda, zahynula téměř tisícovka civilistů a na 400 tisíc lidí muselo opustit své domovy, uvedla OSN.

Do Idlibu se v předchozích letech uchylovali povstalci i radikálové z ostatních částí Sýrie poté, co Asadova vláda dostávala zpět pod svou kontrolu území ztracená v občanské válce, jež vypukla v roce 2011.