HRW: Afghánské jednotky vycvičené CIA vraždí a unášejí civilisty

Speciální afghánské jednotky fungující pod dohledem americké CIA se dopouštějí hromadných vražd, únosů, útoků na nemocnice a dalších porušení humanitárního práva a válečných konvencí, upozornila organizace Human Rights Watch (HRW). Její zpráva vychází z rozhovorů s desítkami svědků.

„V říjnu 2018 afghánské speciální jednotky provedly razii v okresu Rodat provincie Nangarhár a zastřelily pět civilních členů jedné rodiny včetně starší ženy a dítěte,“ uvádí HRW příklad.

„V prosinci 2018 Ochranné jednotky Chóstu (Khost Protection Force) zastřelily šest civilistů během noční pátrací akce v provincii Paktia. Střelily šedesátiletého kmenového staršího Naima Farúkího do oka a jeho synovce, asi dvacetiletého studenta, do úst,“ popisuje další.

Podobných případů zpráva dokumentuje mezi koncem roku 2017 a polovinou roku 2019 celkem 14. Podle afghánských zdravotníků, novinářů a dalších respondentů se takové zátahy spojené někdy s leteckými útoky staly součástí každodenního života.

Vliv CIA

Afghánské zvláštní jednotky formálně spadají pod Národní bezpečnostní ředitelství, které je hlavní tajnou službou státu. Nespadají však pod standardní velitelskou strukturu. Většinu z nich rekrutovala, vycvičila a vybavila CIA, která podle HRW také dohlíží na jejich činnost. Smyslem jednotek je především boj s náboženskými fanatiky, kteří vedou partyzánský způsob boje a často se ukrývají mezi civilisty.

Příslušníci amerických zvláštních sil pod vedením CIA jsou podle HRW často přítomní u jejich operací cílených na zajetí nebo zabití konkrétních lidí. Afghánské speciální síly také spoléhají při vytipovávání cílů na americké informace a logistickou podporu.

Tyto operace dlouhodobě vyvolávají pobouření Afghánců. Od konce roku 2017 jich významně přibylo. Američané v té době totiž povolili afghánským speciálním jednotkám povolávat na svou podporu americké letecké útoky, aniž by na místě byli Američané schopní identifikovat oběti.

„To znamenalo, že letecké útoky zasahují více obytných budov, zatímco snížená americká pozemní přítomnost a spoléhání se na místní afghánské zpravodajské zdroje vedly ke snížení množství dostupných informací o možné přítomnosti civilistů,“ píše HRW.

Podle organizace byli někteří civilisté zřejmě zabiti kvůli záměně lidí, špatným zpravodajským informacím nebo místním politickým rivalitám. HRW také kritizuje afghánskou vládu, že tyto případy nevyšetřuje dostatečně.