Johnson navrhne poslancům volby na 12. prosince. Corbyn počká, jestli EU schválí odklad brexitu

Zpravodaj ČT Dolanský: EU teď řeší, jestli bude odklad krátký, dlouhý, anebo volný (zdroj: ČT24)

Boris Johnson oznámil, že britskému parlamentu předloží návrh uspořádat 12. prosince předčasné volby. Souhlas s konáním voleb je podle něj podmínkou pro to, aby vláda poslancům poskytla více času na debatu o prováděcím zákoně o brexitu. Vedení Dolní sněmovny ohlásilo, že debata a hlasování o návrhu se uskuteční v pondělí 28. října. Šéfopozičních labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že počká na rozhodnutí Evropské unie o odkladu brexitu. Až pak se rozhodne, zda Johnsonův návrh podpoří.

„Pokud (poslanci) skutečně chtějí delší čas na to, aby mohli tuto skvělou dohodu prostudovat, pak ho mohou mít, ale musejí schválit parlamentní volby 12. prosince. To je cesta vpřed,“ řekl premiér Johnson.

Pro schválení předčasných voleb je třeba souhlas dvou třetin z 650 poslanců. Pokud by návrh získal podporu, pak by podle pravidel byl parlament rozpuštěn 6. listopadu. To by podle Johnsona poskytlo poslancům dostatečný čas na to, aby mohli zevrubně posoudit prováděcí zákon o brexitu a schválit dohodu o odchodu Velké Británie z Evropské unie.

„Upřímně se domnívám, že nastal čas, aby opozice sebrala odvahu a předstoupila před našeho společného vůdce, jímž jsou občané Spojeného království,“ dodal Johnson, který se už o vyvolání předčasných voleb dvakrát pokusil začátkem září. V obou případech ale jeho snahu parlament zablokoval.

Britská Dolní sněmovna mezitím těsně schválila projev královny Alžběty II., který napsala vláda a který stanoví priority premiéra Borise Johnsona. Projev ohlásil přípravu nových zákonů souvisejících s brexitem, novými daňovými úpravami, posílením státní zdravotnické služby NHS či bojem proti zločinu. Pro schválení de facto programového prohlášení kabinetu hlasovalo 310 poslanců, proti jich bylo 294.

Zda EU schválí odklad, by mohlo být jasné v pátek

Johnsonovi se nepodařilo prosadit v parlamentu novou brexitovou dohodu, kterou dojednal před týdnem s EU. Zákonodárci v sobotu odložili její schvalování do doby, než bude schválen prováděcí zákon k brexitu. Následně v druhém čtení tento zákon schválili, vzápětí ale zamítli vládou navržený velmi rychlý harmonogram jeho dalšího schvalování a kabinet proto další projednávání pozastavil.

Johnson musel už v sobotu v souladu se zákonem požádat EU o odklad termínu brexitu. Krok, který premiér osobně odmítá, v britských médiích vydává za „žádost parlamentu o odklad“. Zda Brusel vyhoví, by mohlo být jasné už v pátek, kdy se sejdou velvyslanci unijních zemí.

Johnson slibuje Corbynovi čas na jednání o prováděcím zákonu

Johnson v dopise vyzval předsedu opozičních labouristů Jeremyho Corbyna, aby jeho strana předčasné volby podpořila. „Předpokládám, že (…) se mnou budete spolupracovat na tom, abychom mohli novou dohodu o brexitu ratifikovat, tak abychom mohli odejít s touto dohodou spíše než bez dohody,“ napsal premiér.

Johnson slíbil Corbynovi, že pokud labouristé pro volby zvednou ruku, pak vláda poskytne veškerý myslitelný čas na debatu o prováděcím zákoně, a to včetně pátků, víkendů a jednání od časných do pozdních hodin. Podle něj by pak mohla být dohoda schválená do prosincových voleb.

Pokud by dohoda schválena nebyla, tak podle premiéra existuje cesta z patové situace právě jen skrze volby. „Nemůžeme riskovat, že zahodíme další tři měsíce a pak si frašku v lednu 2020 zopakujeme dalším odkladem a země stále nebude vědět, jak se pohnout z místa,“ dodal premiér.

Corbyn: Počkám, jak dopadne žádost o odklad

„Zásadní je dostat ze stolu brexit bez dohody; EU odpoví v pátek, pak se můžeme rozhodnout,“ řekl ve čtvrtek Corbyn, který podle britských médií už dříve své poslance instruoval, aby se při rozhodování o předčasných volbách zdrželi hlasování. To by de facto znamenalo, že Johnson nemá šanci svůj návrh prosadit.

Kriticky se k Johnsonově návrhu vyjádřila i Skotská národní strana (SNP). „Vypadá to, že Johnson říká poslancům: 'Když budete hlasovat pro volby, předložím znovu svůj špatný zákon o brexitu a pokusím se vás vytáhnout z EU dřív, než půjdeme k urnám.' Volby by měly být příležitostí, kdy mají rozhodnout voliči, ne nástrojem k tomu, aby šarlatáni prosadili svou,“ napsala na Twitteru skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Šéfka liberálních demokratů Jo Swinsonová stejně jako labouristé trvá na tom, že o případných volbách bude možné debatovat až ve chvíli, kdy bude jisté, že zemi nehrozí odchod z EU bez dohody. „(Johnson) propásnul svůj nepřekročitelný termín brexitu a teď žádá, aby mu parlament odsouhlasil volby a čas na to, aby silou protlačil svůj zákon bez řádného projednání,“ řekla.