Královna přečetla program vlády. Prioritou je brexit v říjnu, opozice chce dát slovo lidu

Události: Královna přednesla program vlády (zdroj: ČT24)

Prioritou britské vlády bude opustit Evropskou unii 31. října, uvedla královna Alžběta II. při zahájení nové schůze britského parlamentu. Podle tradice přečetla před oběma komorami řeč, kterou napsala vláda premiéra Borise Johnsona a ve které vytyčila priority na další období. Poslanci následně zahájili pětidenní debatu, kterou ukončí hlasování o programovém prohlášení. Výsledek je pro Johnsona nejistý, protože ve sněmovně nemá jeho kabinet většinu. Lídr opozice žádá, aby poslední slovo ohledně brexitu dostal lid.

Při ceremoniálu představila královna 22 vládních návrhů zákonů týkajících se například nové daňové úpravy, posílení státní zdravotnické služby NHS, opatření v boji proti zločinu, lepšího přístup ke vzdělání a ochrany životního prostředí.

Projev se mimo jiné věnoval i brexitu. Prioritou kabinetu bude i v novém zasedacím období sněmovny zajistit vystoupení Spojeného království z Evropské unie 31. října. To je zatím stále platný termín. Země bude podle projevu usilovat o nové partnerství se společenstvím založeném na volném obchodu. Kabinet navíc hodlá přijít s návrhem nového imigračního zákona, který po brexitu ukončí volný pohyb osob.

Britská královna představila program vlády (zdroj: EBU)

Johnson v posledních dnech naznačil, že je ochoten ustoupit v jednání o podobě hranice Severního Irska s Irskem, které blokuje dohodu. Detaily ústupků však neprozradil.

Vláda je v případě odchodu z EU v jakékoliv podobě odhodlaná zajistit občanům členských zemí žijícím už nyní v Británii právo v zemi setrvat. Podle nové normy by ale občané Unie, kteří by se chtěli nově přistěhovat, museli projít stejnými imigračními kontrolami jako lidé ze zemí mimo EU. Začal by též platit bodový systém, který by uchazeče posuzoval z různých hledisek, například zohlednil jejich kvalifikaci.

Program na hliněných nohou

Lídr opozičních labouristů Corbyn v parlamentní debatě vládu obvinil, že ví, že nemůže splnit žádný ze svých plánů, neboť nemá v Dolní sněmovně většinu. Tuto situaci označil za „frašku“. Brexitová politika konzervativních vlád podle Corbyna selhala a jedinou možností, jak vyřešit současný pat, je „dát poslední slovo lidu“.

Premiér Boris Johnson v reakci na Corbynova slova označil opozici za „polomarxistickou“ a slíbil, že udělá vše pro to, aby zabránil Corbynovi stát se ministerským předsedou. Zopakoval, že Británie evropský blok opustí 31. října. 

„Je to podivný den. Projev královny je normálně velkou událostí, ale letos je to v podstatě jen zahřívací kolo před zveřejněním volebního programu konzervativců. Je totiž nepravděpodobné, že jakékoli z oznámených opatření projde,“ napsala na Twitteru analytička Laura Kuenssbergová z BBC.

„Vláda sice oznamuje svůj program, ale chybí jí hlasy k tomu, aby mohla cokoli prosadit. Kuriózní. Bezprecedentní,“ uvedl komentátor BBC Robert Peston.

Parlament bude o programu pět dní debatovat a příští týden hlasovat. Posledním premiérem, který toto hlasování prohrál, byl podle BBC v roce 1924 konzervativec Stanley Baldwin. Podle tisku stejný osud čeká i Johnsona.