V Hongkongu přituhuje. Městem pochodovaly tisíce lidí, v sobotu byl jeden z demonstrantů pobodán

Tisíce protestujících v Hongkongu v neděli zamířily na nepovolený pochod na poloostrov Kowloon. Cílem je tamní železniční stanice, která slouží jako hlavní dopravní spojení s pevninskou Čínou. Policie proti demonstrantům použila slzný plyn. V sobotu večer byl jeden aktivista pobodán neznámým útočníkem a utrpěl vážné zranění krku a břicha. Informoval o tom britský list Guardian.

Občanská fronta za lidská práva svolala na neděli další protestní pochod, jehož účastníci požadují nezávislé vyšetření tvrdých zákroků policie proti demonstrantům a svobodné volby správce Hongkongu. Úřady akci nepovolily.

V davu bylo vidět transparenty s nápisy jako „Svobodný Hongkong“. Protest byl zpočátku pokojný, až postupně nabyl násilného rázu. Na jednom místě útočníci hodili do stanice metra zápalnou bombu, policie pak použila slzný plyn. Jinde lidé útočili na čínské banky a obchody. Ulice byly plné naházených cihel, někde i ostrých hrotů, které měly brzdit postup policejních kordonů.

Vodními děly bylo zasaženo hodně lidí. Ve vodě bylo podobně jako v minulých případech přimícháno barvivo, jímž si policie účastníky označuje. Podle mnohých voda obsahovala i dráždidlo, protože mnoho zasažených lidí začalo kašlat. Podle Reuters policisté zatím v takovém množství vodní děla ještě nepoužili. Na několika místech vzplál oheň a museli zasahovat hasiči.

Večer se postupně ulice začaly vyprazdňovat a zůstaly v nich menší skupinky lidí. Jeden z účastníků dnešní demonstrace Daniel Yeung řekl, že je vidět, že se lidé v Hongkongu nevzdají snadno. „Přišlo víc lidí, než jsem čekal. Dokud budou chodit v tak velkém počtu, jsme v bezpečí a můžeme v boji pokračovat,“ sdělil.

Britský Guardian informoval o incidentu, ke kterému došlo v sobotu u jedné z takzvaných Lennonových zdí, na něž lidé v Hongkongu v posledních měsících lepí pestrobarevné lístečky se vzkazy, v nichž vyjadřují podporu demonstrantům a nesouhlas s místní vládou. Jejich inspirací se stala barevně pomalovaná Lennonova zeď v Praze, která byla předrevolučním symbolem svobody v Československu.

Jeden z aktivistů byl pobodán

Mladík, který se stal terčem útoku, měl na sobě oblečení černé barvy, již nosí protivládní demonstranti. Měl také nasazenou obličejovou masku, kterými demonstranti skrývají svou totožnost a kterými se chrání před slzným plynem či pepřovým sprejem. Vláda hongkongské správkyně Carrie Lamové tento měsíc zakrývání tváře zakázala, mnoho demonstrantů ale nosí masky dál.

Devatenáctiletý aktivista byl napaden nožem ve čtvrti Tai Po na severovýchodě města. Na sociálních sítích byly zveřejněny fotografie muže, který drží v ruce nůž a provolává: „Hongkong je součástí Číny. Zkazili jste Hongkong!“

Policie potvrdila, že v souvislosti s případem zadržela dvaadvacetiletého muže. Napadený mladík byl kvůli vážným zraněním operován.

Ačkoli jsou Lennonovy zdi považovány za symbol pokojného protestu, stávají se dějištěm střetů mezi prodemokratickými demonstranty a přívrženci hongkongské vlády, kteří se opakovaně pokusili ze zdí strhat papírky se vzkazy.

Útok na devatenáctiletého mladíka se odehrál jen pár dní poté, co byl v Hongkongu přepaden muži s kladivy a noži jeden z vůdců protestního hnutí Jimmy Sham. Na sociálních sítích byly zveřejněny fotografie, na nichž je vidět zkrvavený Sham ležící na ulici.

Podle opozice je cílem těchto útoků zastrašit odpůrce vlády, kteří od června demonstrují v ulicích Hongkongu za demokratické reformy a proti sílícímu vlivu pevninské Číny.