Indie i Pákistán bojují se znečištěním. Obě země se rozhodly omezit jednorázové plasty

Horizont: Indie a Pákistán omezují plasty na jedno použití (zdroj: ČT24)

I když Indii a Pákistán rozdělují hluboké spory z jejich pohnuté historie, najdou se také záležitosti, které oba rivaly spojují. Na jedné straně řeší obě země v některých oblastech hospodářský rozvoj, na straně druhé rychle rostoucí populaci a katastrofální ekologické problémy. Jejich úvahy přitom směřují stejným směrem – plánují zákaz plastů na jedno použití.

Plastové tašky, kelímky, lahve a brčka tvoří v Indii asi desetinu vyprodukovaného odpadu. Nejčastěji pak končí na skládkách nebo v moři. Už před pěti lety vláda označila situaci za kritickou. V další pětiletce chce zemi vyčistit alespoň od plastů na jedno použití. 

„Po celé zemi odstartovala obrovská kampaň, na jejímž konci bude v příštích pěti letech Indie naprosto očištěná od jednorázových plastových výrobků,“ uvedl na konci září na Valném shromáždění OSN  indický premiér Naréndra Módí.

Omezení platí od druhého října, na který připadá stopadesáté výročí narození indického vůdce Mahátmy Gándího

V projevu na půdě OSN ale indický premiér slíbil i další opatření. Mezi ně patří například investice do solárních elektráren. Nejvíce si ale Módí slibuje od zákazu plastů. Jeho země totiž ročně vyprodukuje na 14 milionů tun plastového odpadu. I díky tomu se sedm z deseti nejvíce znečištěných měst nachází právě v Indii.

Průmysl ale podobné nadšení nesdílí. Zástupci některých firem totiž tvrdí, že zákaz pro ně může být likvidační. Ústupky vláda odmítá s tím, že transformace průmyslu je bolestivá i kdekoli jinde na světě. Přeci jen ale vyšla vstříc alespoň podnikatelům, které nebude první půlrok zákazu za použití plastů pokutovat. 

Zákaz zavedla i pákistánská provincie Sindh

Zákaz plastů ve stejný den začal platit i v sousední pákistánské provincii Sindh. Úřady tam chtějí být přísnější a prodej igelitek ihned pokutovat.

Ekologové se ale obávají, že snaha narazí na chování zákazníků. Ti jsou zvyklí na jednorázové tašky a po obchodnících požadují ty papírové. Jejich výroba je ale méně šetrná k přírodě.

  • Sindh je jedna ze čtyř provincií Pákistánu. Sousedící regiony jsou Balúčistán na západě a severu, Paňdžáb na severu a Rádžastán (Indie) na východě. Na jihu jsou Arabské moře a Kaččhské bažiny.
  • Zdroj: Wikipedie