Příznivci Číny ničili hongkongské Lennonovy zdi, symbol odporu proti vládě

Zpravodajka ČT Šámalová: V Hongkongu opět došlo na slzný plyn i záplné lahve (zdroj: ČT24)

Stoupenci Pekingu v Hongkongu v sobotu strhávali takzvané Lennonovy zdi, na které lidé lepí pestrobarevné lístečky se vzkazy, v nichž vyjadřují podporu demonstrantům a nesouhlas s místní vládou. Policie v sobotu znovu použila slzný plyn proti stovkám demonstrantů, kteří se přesunuli na plánovaný protest ke stanici Yuen Long, píše Reuters.

Jako inspirace Hongkongu posloužila barevně pomalovaná Lennonova zeď v Praze, která byla předrevolučním symbolem svobody v Česku. Podle agentury Reuters existují obavy z vypuknutí střetů mezi přívrženci Pekingu a hongkongskými prodemokratickými aktivisty.

K „vyčištění“ 77 Lennonových zdí, které spontánně vznikly v podchodech, ve stanicích metra či v nákupních centrech v Hongkongu, vyzval propekingský poslanec Junius Ho, který je ostrým kritikem protivládních protestů.

„Uděláme to na oslavu 70. výročí naší vlasti,“ napsal Ho na své facebookové stránce s odkazem na blížící se výročí založení komunistické Číny, které Peking oslaví 1. října. Britská kolonie Hongkong se pod čínskou správu vrátila v roce 1997.

V sobotu dopoledne místního času se na jeho výzvu začaly u Lennonových zdí shromažďovat desítky stoupenců pevninské Číny a pustily se do odstraňování papírků se vzkazy. „Lidé se obávali střetů, ale nyní už se u zdí opět scházejí, aby tam rozvěsili plakáty a květiny,“ informovala později zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová.

Strhávání jedné z Lennonových zdí
Zdroj: Reuters/Tyrone Siu

 V Hongkongu se od června konají masové protivládní demonstrace. Lidé začali původně protestovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování už správkyně Hongkongu Carrie Lamová slíbila stáhnout.

Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují vyšetření údajných násilností ze strany policie při demonstracích, propuštění zadržených a obecnější demokratické reformy, včetně svobodné volby správce Hongkongu.

Další ostré střety

Demonstrace kulminují každý víkend. Původně pokojný sobotní povolený protest na předměstí Tuen Mun se proměnil v potyčky s policií poté, co někteří demonstranti začali házet na policisty kamení a zápalné lahve.

Nepokoje tam během odpoledne utichly a několik stovek lidí se přesunulo ke stanici Yuen Long. Protest vsedě měl připomenout zdejší útok desítek maskovaných mužů vyzbrojených holemi na protivládní demonstranty a kolemjdoucí z 21. července. Násilí si tehdy vyžádalo na 45 zraněných.

Jelikož úřady stanici uzavřely, shromáždili se demonstranti v přilehlém nákupním středisku. Pokojně zpívali písně a část z nich po necelých dvou hodinách odešla. Po chvíli však někteří začali na policisty házet zápalné lahve a pořádkové síly znovu zasáhly slzným plynem a zahnaly protestující do okolních ulic. 

Protestů se podle policie zúčastnilo kolem 4300 lidí, tedy několikanásobně méně než v minulých týdnech.