Morales se vydal hasit prales. Brazílie uklidňuje rozmíšku s Evropou

Požár pralesa v Bolívii a Brazílii (zdroj: ČT24)

Brazílie začíná jednat se Západem o tom, jak zastavit požáry amazonského pralesa. Prezident Jair Bolsonaro o tom telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, jeho tým pak s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Do hašení se před kamerami zapojil i prezident sousední Bolívie Evo Morales.

Bolsonaro napsal, že jeho diskuse s Merkelovou byla plodná a že znovu potvrdila brazilskou suverenitu nad Amazonií. Narážel tím na návrh G7 poskytnout finance na hašení požáru, který označil za projev kolonialistického smýšlení.

„Na žádost německé vlády začala Evropská služba pro vnější činnost pracovat na posouzení situace požárů v Jižní Americe,“ dodal brazilský prezident. Od Spojených států by země mohla přijmout zatím technickou pomoc.

Ministr obrany Fernando Azevedo e Silva předpovídá zlepšení situace: „Požáry by se už neměly šířit, protože máme skoro září. Začne období dešťů a to spolu s naším úsilím už svůj efekt přináší v tom, že se plameny nešíří. Taková je skutečnost, snaha vykreslovat Amazonii v plamenech neodpovídá realitě.“

Letošní požáry v Amazonii jsou z hlediska množství oxidu uhličitého, které z nich uniklo do atmosféry, nejintenzivnější od roku 2010, upozornil Radim Matula z Katedry ekologie lesa České zemědělské univerzity. Podle kritiků za to může hlavně rozhodnutí brazilské vlády omezit dohled nad zemědělci a těžaři dřeva i nerostných surovin. Ti tak začali vypalovat lesy ve zvýšené míře.

Prezident v roli hasiče

Plameny devastují les také v sousední Bolívii. Tam se do hašení zapojil i prezident Evo Morales. Na pomoci se domluvil se svým spojencem Vladimirem Putinem. „Do čtyř nebo pěti dnů přiletí ruská letadla Il-76. Pojmou 50 tisíc litrů vody, supertanker pak 75 tisíc litrů,“ popsal Morales.

Amazonský prales je pro světové životní prostředí důležitý ze dvou důvodů. Za prvé produkuje velké množství kyslíku a z atmosféry naopak stahuje oxid uhličitý. Ten funguje jako skleníkový plyn a přispívá ke globální změně klimatu. Za druhé je domovem obrovského množství rostlin a živočichů, z nichž některé se vyskytují pouze v něm. Biologové se shodují, že rozmanitost a pestrost druhů je důležitá pro stabilitu životního prostředí.