Brazílie je kvůli Amazonii pod tlakem. Za prales bojují i celebrity, často ale zavádějícími fotkami

Řada celebrit a politiků se v těchto dnech vyjadřuje na sociálních sítích k nebývalým lesním požárům v Amazonii a vyzývá k boji za záchranu tamního deštného pralesa, označovaného za plíce planety. Někteří z nich ale mírně dezinformují miliony uživatelů internetu, protože ke svým příspěvkům připojují i několik let staré fotografie, uvedla agentura AFP.

„Nás dům hoří. Doslova,“ napsal například na Twitteru francouzský prezident Emmanuel Macron, který situaci označil za mezinárodní krizi. Ke svému tweetu ale připojil fotografii, kterou podle AFP pořídil americký fotograf Loren McIntyre, jenž zemřel v roce 2003.

Také chilský prezident Sebastián Piňera, který na Twitteru nabídl Brazílii a Bolívii pomoc v boji s požáry v Amazonii, připojil starší fotografii. Podle AFP ji pořídil novinář agentury Reuters Nacho Doce v roce 2013.

Zavádějící fotku dal ke své výzvě za záchranu Amazonie i herec Leonardo DiCaprio, který připojil obrázek požáru lesa v peruánském Puerto Maldonado z roku 2016. Do Peru se nyní požár amazonského pralesa nerozšířil, přestože kouř z požárů tam již vítr zanesl.

Výzvu i nabídku pomoci Amazonii zveřejnil na Instagramu i pilot formule 1 Lewis Hamilton, který připojil také fotku od zesnulého McIntyrea. Portugalská fotbalová hvězda Cristiano Ronaldo zase varoval svých 180 milionů sledujících uživatelů Instagramu, že amazonský prales hoří už tři týdny. Nicméně přidal k tomu fotku, která byla podle AFP pořízena v jihobrazilském státě Rio Grande do Sul, kde amazonský prales vůbec není. Také uruguayský fotbalový útočník klubu FC Barcelona Luis Suárez vyzval k záchraně Amazonie a k příspěvku připojil fotku z roku 2015.

V reakcích uživatelů sociální sítě se objevil i komentář, který srovnává ohlasy na nynější situaci v Amazonii s ohlasy na letošní požár pařížské katedrály. U fotky hořící katedrály je popisek „280 milionů dolarů za 24 hodin“ a u fotky s nápisem „plíce Země“ se píše „0 dolarů za 17 dní“.

Podle Brazílie jsou zprávy o odlesňování přehnané

Prezident Macron chce situaci v Amazonii probrat i na nadcházejícím summitu skupiny G7 ve Francii. Obavy vyjádřil i generální tajemník OSN António Guterres. „Uprostřed klimatické krize si nemůžeme dovolit další škody na hlavním zdroji kyslíku a biodiversity,“ uvedl.

„Vidíme každý den jak zkáza pokračuje - odlesňování, invaze, nařízení úřadů. Jsme smutní, protože prales umírá. Vnímáme, že se mění klima a svět potřebuje pralesy. My to potřebujeme a naše děti také,“ uvedl zástupce místního domorodého kmene Handech Wakana Mura.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro, který se netají upřednostňováním ekonomických zájmů před ekologickými, Macrona obvinil z toho, že se z „vnitřní záležitosti Brazílie a dalších amazonských zemí“ snaží vytěžit osobní politické body. „Senzacechtivý tón, který používá, problém nevyřeší,“ uvedl Bolsonaro.

Mluvčí brazilské vlády ve čtvrtek uvedl, že evropské země vyjadřují ekologické obavy kvůli Amazonii, aby toho mohly využít v obchodních restrikcích vůči jeho zemi. Mluvčí také řekl, že statistické údaje, které kritici vůči Brazílii používají, nejsou oficiální a jsou přehnané. „Reálně máme odlesňování, ale ne na takové úrovni, jak se říká,“ zopakoval tak dřívější vyjádření prezidenta Bolsonara, který nedávno označil za lživé údaje brazilského národního ústavu o odlesňování.

Postoj brazilské vlády k požárům pak v pátek eskaloval v diplomatickou roztržku s Francií. Macron Bolsonara obvinil, že v červnu na summitu G20 v Japonsku lhal ohledně ekologických závazků, a odmítl ratifikaci dohody o volném obchodu mezi EU a skupinou jihoamerických zemí Mercosur. Stejnou hrozbu adresovalo Brazílii v pátek Irsko. Finsko zase navrhlo EU zvážit zákaz dovozu hovězího z Brazílie.

Brazilská vláda čelí mezinárodní kritice kvůli Amazonii (zdroj: ČT24)

Prales má klíčovou roli v pohlcování skleníkových plynů

Požáry deštného pralesa v Amazonii, který leží ze 60 procent na území Brazílie a je označován za „zelené plíce“ planety, vyvolávají obavy, protože tento les má klíčovou roli v pohlcování skleníkových plynů, jež přispívají ke změnám klimatu. Za větší počet požárů může podle expertů nejen sucho či klimatické změny, ale i ilegální kácení a vypalování lesa za účelem získání zemědělské půdy.

Lesní požáry v Brazílii se tento týden dostaly na přední stránky novin celého světa, některá média k nim přidala titulky jako „Peklo v Amazonii“. Brazilský národní ústav INPE v úterý zveřejnil statistiku, podle níž se počet lesních požárů v Brazílii letos zvýšil oproti loňsku o 83 procent. Od ledna INPE zaznamenal 71 500 ohnisek lesních požárů v Brazílii, z toho asi 52 procent v Amazonii.

Oblast Amazonie zaujímá asi třetinu území Jižní Ameriky, kromě Brazílie zasahuje do Peru (13 procent), Kolumbie (10 procent) a menší část leží též ve Venezuele, Ekvádoru, Bolívii, Guyaně, Surinamu a Francouzské Guyaně.