Rusové protestují proti skládce. Vlak má vozit odpadky z Moskvy stovky kilometrů do tajgy

Události: Protest proti skládce u ruského Šiesu (zdroj: ČT24)

Ruskem otřásá další vlna protestů spojených s nakládáním s odpadem. Po demonstracích proti skládkám v okolí Moskvy se aktivisté přesunuli dále na severovýchod do Archangelské oblasti. Právě tam totiž vzniká obří skládka pro netříděný odpad z hlavního města. Odpůrci kritizují tajnosti kolem příprav a varují, že hrozí ekologická katastrofa, která by mohla zasáhnout i jiné země v Evropě. Policisté se snaží protestům zamezit a zadržují aktivisty. Na místě však už vzniklo stanové městečko.

Na místo, kde má být největší skládka v Evropě, není jednoduché se dostat. Policie uzavřela přístupové cesty. Na mýtinu u Šiesu ležícího asi 1200 kilometrů severovýchodně od Moskvy na hranicích Archangelské oblasti a Republiky Komi však přicházejí další a další odpůrci. „Který dobrý hospodář k sobě pustí cizího člověka s jeho smetím? Samozřejmě žádný,“ říká aktivistka Ljudmila Vlasovová.

Odpad se má na místo převážet vlakem. Každý den má přijet souprava o 56 vagonech, každý se sedmdesátitunovým nákladem. Ročně má u Šiesu skončit na dva a půl milionů tun odpadu z Moskvy. Čtvrtina všeho, co ruské hlavní město za rok vyprodukuje.

Lidem mimo jiné vadí, že jim úředníci i politici o chystané stavbě skládky lhali. „Říkali, že tu bude vojenský objekt, potom přišli s lesním kombinátem, později s těžbou bauxitu a nakonec řekli, že tu žádná stavba nebude,“ popisuje odpůrce skládky Jurij Šigerev.

Noční soudy s aktivisty

Skládka vzniká na třech tisících hektarech uprostřed lesů, bažin a rašelinišť. Nejbližší obec je vzdálená asi dvacet kilometrů. Divočina je domovem vlků, lišek i medvědů. Obavy z ekologických dopadů však zdaleka nejsou jen lokální. „Karcinogeny z odpadů zasáhnou Evropu. Vítr, déšť a sníh to vše roznesou,“ varuje například aktivistka Světlana Babjenková.

Hrozbu může představovat i blízkost plynovodu Nord Stream. Kdyby se skládka vzňala a požár se rozšířil, mohlo by to poškodit trubky s plynem a vyvolat ekologickou katastrofu.

Protesty sílí, stejně jako reakce policie. „Odvážejí nás v noci rovnou k soudu, ty zasedají rovněž v noci,“ popisuje aktivistka Taťána Ploskajová. Odpůrci stavby končí s peněžitými tresty, ale i několika dny za mřížemi.

Kritici protestují proti stavbě už od podzimu. O pomoc požádali mimo jiné prezidenta Putina. Ten 16. května slíbil, že promluví s archangelským gubernátorem Igorem Orlovem i s moskevským starostou Sergejem Sobjaninem. Na plánu skládky se však zatím nic nezměnilo.

Odpadová bezradnost státu

Protesty proti neschopnosti úřadů nakládat s odpady tak, aby to neobtěžovalo lidi v sousedství skládek nebo nevyvolávalo obavy ekologů, se v zemi objevují už několik let. Velkou nevoli vyvolal plán na stavbu skládky u Volokolamska v Moskevské oblasti. Demonstrovalo se i v dalších nejméně pěti místech v okolí hlavního města.

Následovaly kontroverze ohledně plánu vyvážet moskevský odpad o kus dál nedaleko Jaroslavle. Proti němu vystupovaly stovky lidí. Problémy s odpadky dlouhodobě sužují také město Murmansk. A bez protestů se teď neobešel ani pokus odsunout problém ještě dál do Šiesu v tajze.