Severní Korea otestovala za Kimova dohledu novou taktickou zbraň

Severní Korea prostřednictvím své oficiální agentury KCNA oznámila, že otestovala novou taktickou naváděnou zbraň. Na první podobný test od neúspěšného únorového summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem osobně dohlížel diktátor Kim Čong-un. Zda šlo o zkoušku rakety či jiného typu zbraně, Pchjongjang neupřesnil.

KCNA uvedla, že zbraň má „specifický způsob navádění letu“ a „silnou hlavici“. Její dokončení je podle Kim Čong-una „velmi významná událost pro zvyšování bojové síly“ severokorejské armády, dodala KCNA.

Jihokorejští experti se podle agentury Reuters na základě informací poskytnutých Pchjongjangem shodují, že jde o střelu krátkého doletu, která může být odpalována ze země, vzduchu či moře a likvidovat lodě, tanky či letadla.

Američtí představitelé se podle Reuters nechtěli k testu vyjadřovat, ačkoli připustili, že o něm vědí.

KLDR chce ukázat, že si poradí se sankcemi, míní experti

Donald Trump se snaží severokorejského diktátora přesvědčit o jaderném odzbrojení Korejského poloostrova, jejich únorové jednání však ztroskotalo na severokorejském požadavku zrušení všech amerických sankcí.

Rozhovory od té doby nepokročily a KLDR pohrozila tím, že přehodnotí dřívější zákaz raketových a jaderných testů. Podle satelitních snímků v posledních týdnech začala obnovovat činnost nejméně na jedné základně sloužící před začátkem rozhovorů k raketovým testům.

Kim dohlížel na test nové zbraně již v listopadu, což diplomaté vykládali jako snahu vyvinout tlak na Washington před dalšími vyjednáváními. Nyní někteří experti hovoří o tom, že KLDR dává Washingtonu najevo, že si bez ohledu na sankce jde svou cestou. Krok je podle nich součástí dlouhodobé snahy KLDR vybavit armádu technicky vyspělými zbraněmi. 

Jednání s USA se přitom týkají výhradně jaderných zbraní a mezikontinentálních raket, které by mohly ohrozit americké území. Na to poukázal také koreanista Jaromír Chlada. Severní Korea přitom podle něj nepřestala zbrojit ani během loňských a letošních jednání s USA.

Test taktické zbraně přitom vypovídá o aktuální podobě americko-severokorejských jednání, domnívá se Chlada. „Je to určitě signál, v jaké fázi se teď ten dialog nachází,“ poznamenal.

Stav, ve kterém se v současnosti rozhovory obou zemí nachází, ale Chlada krachem neoznačil. „Teď je to v takové fázi, kdy si obě strany v rámci jednání lehce hrozí. Ale je to pořád otevřené, neřekl bych, že je to úplně krach,“ řekl odborník a poznamenal, že USA například nedávno uspořádaly menší vojenské cvičení s Jižní Koreou. 

Mike Pompeo v Pchjongjangu
Zdroj: Andrew Harnik/Reuters

KLDR už nechce jednat s Pompeem

Severokorejská strana viní ze zastavení jednání s Američany ministra zahraničí USA Mikea Pompea. Pchjongjang proto chce, aby jej do budoucna nahradil člověk, který je „v jednání opatrnější a vyzrálejší“.

„Obávám se, že pokud se Mike Pompeo bude nadále účastnit rozhovorů…, pak se tyto rozhovory opět zhroutí,“ řekl šéf oddělení pro americké záležitosti na severokorejském ministerstvu zahraničí Kwon Čong-kun agentuře KCNA. „Proto doufáme, že v případě obnovy dialogu se Spojenými státy nebude naším protějškem v jednání Mike Pompeo,“ dodal.

Šéf americké diplomacie je severokorejské straně trnem v oku již dlouhou dobu. Minulý měsíc obvinil severokorejský režim právě Pompea a také poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona z neúspěchu únorového summitu USA–KLDR.

Loni zase Severní Korea přirovnala Pompea ke gangsterům. Po jedné z jeho cest do KLDR Pchjongjang odsoudil „gangsterské“ požadavky, které Pompeo vznáší při vyjednávání o jaderném odzbrojení na Korejském poloostrově.