Severokorejci podle satelitních snímků zřejmě obnovili část raketové střelnice Sohe

Severní Korea obnovila část střelnice Sohe, kterou v minulosti využívala k testům raket dlouhého doletu a kterou začala loni v létě likvidovat. Tvrdí to jihokorejští experti, kteří se odvolávají na nejnovější satelitní snímky. Ty byly pořízeny jen dva dny po druhém summitu severokorejského vůdce Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Schůzka skončila předčasně a bez dohody, americký ministr zahraničí ale chce do KLDR v nejbližší době vyslat tým expertů, kteří budou s Pchjongjangem hledat „oblasti společného zájmu“. Trump uvedl, že by ho velmi zklamalo, pokud se zprávy o Sohe potvrdí.

Demontáž objektů na testovací odpalovací rampě střelnice Sohe na západě KLDR začala loni v červnu. Pchjongjang v minulosti střelnici využíval k testům raket dlouhého doletu, které jsou podle Severní Koreje schopny zasáhnout pobřeží Spojených států.

Kim přitom likvidaci tohoto odpaliště označil za konkrétní krok k odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Pozorovatelé opatření vnímali jako snahu o budování důvěry mezi KLDR a USA. Demontážní práce však byly na konci léta pozastaveny, když vyjednávání mezi Washingtonem a Pchjongjangem ustalo.

Podle americké výzkumné skupiny 38 North nejnovější snímky naznačují, že obnova střelnice začala mezi 16. únorem a 2. březnem. Na střelnici jsou zřetelné dva jeřáby a stavební materiál, plošina pro testování raketových motorů se zdá být obnovena a podle 38 North je nyní dokonce vyšší než předchozí konstrukce.

Práce na obnově raketové základny Sohe potvrdila rovněž jihokorejská rozvědka. Její šéf So Hun řekl, že u budov na základně byly například opraveny střechy a okna.

Podle Jeffreyho Lewise z Institutu mezinárodních vztahů v Monterey nejsou snímky střelnice dobrou zprávou. „Možná věděli, že to na summitu nepůjde dobře,“ domnívá se.

Satelitní snímky střelnice Sohe ukazují, že v areálu probíhá rekonstrukce
Zdroj: CSIS/Beyond Parallel/DigitalGlobe/Reuters

Na střelnici Sohe testovala KLDR raketové motory

Základnu Sohe, zřízenou v roce 2008, komunistická diktatura nikdy nevyužila ke zkouškám mezikontinentálních balistických raket. Severní Korea tam ale testovala raketové motory.

Raketa Unha-3 na odpalovací plošině střelnice Sohe (duben 2012)
Zdroj: David Guttenfelder/ČTK/AP

V prosinci 2012 navíc KLDR vypustila ze základny Sohe raketu Unha-3, která vynesla na oběžnou dráhu první severokorejskou pozorovací družici. Další raketu se satelitem vypustila KLDR ze Sohe v únoru 2016. V obou případech za to čelila ostré mezinárodní kritice.

Řada západních zemí i OSN Pchjongjang obvinily, že pod rouškou vynesení družice na orbitu testovala technologie pro mezikontinentální balistické střely, které by mohly v budoucnu nést jaderné hlavice a zasahovat cíle až na severoamerické pevnině. Balistické střely mají totiž podobný trup, motory a další části jako rakety, které ze Sohe zamířily do vesmíru.

Podle ředitele jihokorejských tajných služeb by práce v Sohe mohly být přípravou na opětovné zahájení testů raket dlouhého doletu pro případ, že by diplomacie selhala. Nebo KLDR staví na základně objekty, které pak bude moci teatrálně vyhodit do povětří, aby ukázala, že to s procesem jaderného odzbrojení myslí vážně.

Vlastislav Bříza: Se Severní Koreou je nutné být tvrdý (zdroj: ČT24)

Trump: Pokud se zprávy potvrdí, velmi bych se v Kimovi zklamal

Americký prezident Trump s odkazem na zprávy o obnově raketové základny uvedl, že by byl „velmi zklamán, kdyby se to dělo“. „Je to velmi čerstvá zpráva… Velmi, velmi bych se zklamal v předsedovi Kimovi, a myslím, že se to nestane, ale uvidíme, co se stane. Podíváme se na to, nakonec se to vyřeší,“ konstatoval Trump v oválné pracovně Bílého domu.

Americký bezpečnostní poradce John Bolton už předtím ujistil, že USA nadále sledují, zda je KLDR skutečně odhodlána vzdát se svého „programu jaderných zbraní a všeho, co s ním souvisí“. Pohrozil i dalšími sankcemi.

„Pokud to nejsou ochotni udělat, pak si myslím, že se prezident Trump vyjádřil velmi jasně. Nezískají úlevu od drtivých ekonomických sankcí, které na ně byly uvaleny. Uvažujeme dokonce o jejich zpřísnění,“ upozornil Bolton.

Summit v Hanoji skončil minulý týden předčasně a bez dohody. Trump krátce po skončení schůzky tvrdil, že důvodem byl požadavek Pchjongjangu, aby byly v podstatě zrušeny všechny sankce, na což americká strana nemohla přistoupit. KLDR ale tvrdí, že požadovala jen zrušení sankcí týkající se civilní ekonomiky.

Likvidace zbrojních zařízení? Podle odborníka jde jen o divadlo

Nutnost tvrdého postupu vůči KLDR zdůrazňuje i odborník na jaderné zbraně Vlastislav Bříza z katedry mezinárodních vztahů FSV UK. „Se Severní Koreou je nutné být tvrdý, což prezident Trump je. Je nutné uzavřít jasnou dohodu s jasnými kompetencemi a výsledky, jinak si severokorejský režim stejně jako v minulých desetiletích bude dělat, co bude chtít,“ uvedl Bříza.

Podle něj se nelze spoléhat na „ústupky“ Kimova režimu, protože jsou často pouze kosmetické, stejně jako před jedenácti lety, kdy KLDR nechala zničit chladicí věž jaderného střediska v Jongbjonu. „Každou dekádu KLDR jeden takový demonstrativní akt dělá, aby bylo vidět, že odzbrojuje,“ dodává Bříza.

Do KLDR vyrazí americká diplomatická delegace

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo chce do několika týdnů vyslat do Severní Koreje diplomatickou delegaci, aby v jednání s Pchjongjangem o likvidaci jaderných zbraní pokračovala.

„Stále pracuji na hledání takových oblastí, ve kterých máme společné zájmy,“ uvedl ministr. Dodal, že se hodlá zaměřit na ujištění Pchjongjangu v tom, že likvidace jaderných zbraní bezpečnost země ani režim neohrozí.

Pompeovo oznámení se shoduje s názory mnohých analytiků, podle kterých budou mezi USA a KLDR pokračovat na expertní úrovni rozhovory s cílem přiblížit rozdílné postoje. Na rozhovory by později mohl navázat další summit.

Horizont ČT24: Komentář koreanisty Bláhy a amerikanisty Pondělíčka (zdroj: ČT24)