Prezidentská kampaň na Slovensku je klidnější než před pěti lety

Události ČT: Prezidentská kampaň na Slovensku je klidnější než před pěti lety (zdroj: ČT24)

Týden před rozhodujícím kolem přímé volby slovenského prezidenta pokračuje kampaň kandidátů na vrcholnou politickou funkci v zemi bez dalších vzájemných ostřejších slovních výpadů. Potvrdila to i sobotní rozhlasová diskuse favoritky na zvolení hlavou státu Zuzany Čaputové a místopředsedy Evropské komise Maroše Šefčoviče ve veřejnoprávním Rozhlasu a televizi Slovenska (RTVS). Oba kandidáti zejména opakovali své dřívější postoje.

Mimořádně ostrou prezidentskou kampaň zažilo Slovensko před pěti lety. „Musíme respektovat naše tradiční hodnoty. Slovensko potřebuje silného, aktivního prezidenta,“ řekl v sobotní debatě Šefčovič, který také neúspěšně vybízel svou protikandidátku k debatě v cizím jazyce. „Jsou situace, chvíle, kdy žádný tlumočník ani žádní poradci se do sálu nedostanou. Tam je třeba zařídit si věci z očí do očí,“ uvedl Šefčovič.

Bezprostředně po prvním kole prezidentských voleb se Šefčovič ostře vymezoval vůči liberálním názorům Čaputové, v ostřejších výpadech proti soupeřce následně ale nepokračoval.

Čaputová v rozhlasové diskusi přiznala, že dlouholetý diplomat Šefčovič, který je členem Evropské komise od roku 2009, je zkušenější v zahraniční politice. Za svou výhodu označila to, že má větší znalost vnitrostátních poměrů na Slovensku.

„Především si musíme zamést před vlastním prahem,“ řekla kandidátka, která se již vzdala funkce místopředsedkyně neparlamentní strany Progresivní Slovensko. Dodala, že její osobní postoje například na možnost adopcí dětí homosexuálními páry nejsou součástí programu, se kterým vstoupila do prezidentských voleb.

„Volání (veřejnosti) po změně souvisí s tím, že ne všechno zde funguje dobře,“ uvedla Čaputová, která již dříve označila Šefčoviče za symbol pokračování současné vládní moci.

Šefčoviče podporuje v prezidentských volbách nejsilnější vládní strana Smer-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica, který v zájmu řešení politické krize po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka rezignoval z postu premiéra.

Oba prezidentští kandidáti se shodně postavili proti nenávistným příspěvkům některých lidí na sociálních sítích během kampaně. „Musíme si držet úroveň. Tolik nenávisti, která se na nás valí, považuji na neúnosné,“ řekl eurokomisař.

Šefčovič si v debatě stěžoval, že jeho soupeřka prý nepřistoupila na větší počet předvolebních debat. Čaputová oponovala, že na některých termínech se volební týmy obou kandidátů neshodly a že se se Šefčovičem ještě sejde kromě jiného ve třech televizních diskusích.

„Televizní diskuse jsou nejsledovanější, na ně si nechávám energii,“ řekla Čaputová v RTVS, která debatu z rozhlasového studia přinesla i na svém hlavním televizním kanálu.

Pětačtyřicetiletá právnička Čaputová musela tento týden po článcích některých internetových portálů vysvětlovat svou přípravu na výkon funkce advokátky, když současně také podnikala mimo právní sféru. Čaputová uvedla, že v době výkonu její koncipientské praxe nebylo zakázáno podnikat a nepotřebovala k tomu ani souhlas advokátní komory. Šefčovič v reakci zmíněnou obhajobu své soupeřky odmítl.

Zatímco Šefčovič využil uplynulý týden po prvním kole voleb na kampaň po regionech, Čaputová žádný veřejný program neohlásila, na neděli ale pozvala veřejnost na setkání v přírodě.

Když uspěju, vzdám se imunity, slíbil Šefčovič

Maroš Šefčovič v sobotu také oznámil, že se v případě svého zvolení do funkce hlavy státu vzdá imunity. „Dnes dávám veřejný závazek, pokud by mě lidé zvolili za prezidenta Slovenské republiky, tak už dnes se zříkám prezidentské imunity. Chci tímto vyslat jednoznačný závazek, že jak prezident, tak ministři a poslanci Národní rady Slovenské republiky musí být před zákonem ve stejném postavení jako každý jeden občan Slovenské republiky,“ řekl Šefčovič.

V neděli by se měl Šefčovič setkat v Lánech s českým prezidentem Milošem Zemanem. Favoritkou voleb zůstává Zuzana Čaputová; za Šefčovičem stojí vládní strana Smer. Do čela státu by Čaputovou podle posledních průzkumů poslalo přes 60 procent voličů, místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče necelých 40 procent.

Zvlášť vyostřenou kampaň zažilo Slovensko před pěti lety, kdy úřadující premiér Fico označoval svého hlavního soupeře v prezidentských volbách Andreje Kisku scientologem a s ohledem na Kiskovy dřívější podnikatelské aktivity například v oblasti splátkového prodeje také lichvářem. Kiska, který v rozhodujícím kole prezidentských voleb v roce 2014 Fica porazil, se letos o znovuzvolení neucházel a podpořil Čaputovou.