Ovoce a zelenina v Turecku zdražily. Erdogan mluví o potravinovém terorismu a otevírá státní prodejny

Události: Turecká vláda bojuje s vysokou inflací (zdroj: ČT24)

Turecko se potýká s vysokou inflací, která se odráží i v obchodu s ovocem a zeleninou. Měsíc před komunálními volbami úřady provádějí razie a rozdávají pokuty velkoobchodníkům, které viní ze spekulací. Teď stát otevřel prodejny, kde nabízí zboží nakoupené přímo od farmářů za výrazně nižší ceny.

Turecko zprovoznilo stánky, kde je zboží za poloviční ceny oproti klasickým trhům. Úřady oznámily, že prozatím zřídí padesát takových prodejních míst v Istanbulu a patnáct v Ankaře.

Pod tlakem se cítí být tradiční obchody a trhovci. Státní prodejny někteří vidí jako nekalou konkurenci. „Tenhle lilek nás u velkoobchodníka stál o polovinu víc, než za kolik ho prodávají oni. Dovážejí zboží bůhví odkud a pak ho prodává stát, náklady ale platíme já a vy z našich daní,“ říká trhovec Hayrettin Kerenci.

Ovoce a zelenina zdražily v Turecku oproti loňsku téměř o třetinu. U stálic místní kuchyně, jako je lilek, okurky nebo rajčata, je růst cen ještě strmější. „Když chtějí snížit ceny, mají to udělat všude. Co má tohle znamenat? Mám sednout do auta a jet bůhvíkam jen proto, že to tam je trochu levnější?“ ptá se zákaznice na trhu.

Kvůli drahému jídlu mluví prezident Recep Tayyip Erdogan dokonce o potravinovém terorismu. Ekonomové za růstem cen vidí kombinaci vlivu spekulantů, špatného počasí, které zničilo část úrody, a propadu turecké liry.

Stát zasahuje nejen v nabídce potravin. Například prostřednictvím svých bank nabízí levné hypotéky a půjčky. „Proud veřejných peněz bude do voleb tak silný, jak jen to bude možné. Poté bude pomyslný kohout uzavřen a musíme přejít k přísné rozpočtové politice,“ myslí si ekonom Abdurrahman Yildirim.