Belgii ochromila generální stávka. Škody by se mohly vyšplhat k miliardě eur

Horizont ČT24: Dopravu v Belgii ochromila stávka (zdroj: ČT24)

Belgii ochromila jednodenní generální stávka, kterou svolaly tři odborové organizace požadující zvýšení mezd. Na belgických letištích od úterního večera nepřistávají ani z nich neodlétají pravidelné linky. Ochromena je veřejná doprava, svoz odpadu i činnost místních úřadů, škol, pošt či obchodů a v omezeném režimu fungují i nemocnice. Také železnice zrušily asi polovinu spojů. Belgický ministr hospodářství Kris Peeters odhadl škody způsobené stávkou na 929 milionů eur (asi 24 miliard korun).

Stávka je akcí tří velkých odborových ústředen – socialistické FGTB, křesťanskodemokratické CSC a liberální CGSLB. Odboráři požadují vyšší mzdy, větší dávky a důchody, které by odpovídaly rozumným životním podmínkám, dále lepší pracovní podmínky na sklonku kariéry a vyvážení práce a osobního života. Dosud je růst platů na další dva roky omezen na 0,8 procenta.

„Odboráři se musejí vrátit k jednacímu stolu, stávkou se nic neřeší,“ uvedl v prohlášení belgický premiér Charles Michel, který zároveň poděkoval „těm, kteří dnes pracují“.

Nad Belgií se jen přelétá

Letecký provoz nad Belgií funguje pouze pro přelety, pro přistání a odlety mají výjimku jen vládní, vojenské a nouzové lety, řekl agentuře AFP Dominique Dehaene, mluvčí společnosti Skeyes, která zajišťuje řízení letového provozu nad Belgií.

„Ačkoliv terminál zůstává otevřený, laskavě žádáme cestující, aby na letiště ve středu nechodili,“ informovalo předem mezinárodní bruselské letiště, které odbaví asi 650 letů denně. Také letiště v Charleroi, které denně přijme a odbaví na dvě stovky letů, zrušilo všechny linky. 

Podle odhadu místních médií se zrušení letů v Belgii dotklo asi 50 až 80 tisíc cestujících. Některé společnosti odklonily lety do Bruselu a z něj jinam, například německá TUI fly je přeložila na nejbližší francouzská a nizozemská letiště.

Stávka se dotkla i leteckého spojení s Českou republikou. Zrušeny byly všechny plánované lety mezi Prahou a Bruselem, konkrétně jde o čtyři zpáteční lety, řekl mluvčí Letiště Václava Havla Roman Pacvoň. Cestující, jichž se zrušení linek dotklo, mají kontaktovat svou leteckou společnost, která jim nabídne náhradní řešení.

Zablokovaný vstup do supermarketu Carrefour v Bruselu
Zdroj: ČTK/AP/Geert Vanden Wijngaert

Vlaky nevyjely, omezen je i provoz přístavu v Antverpách

Chaos v Belgii panoval i na vlakových nádražích, řada spojů byla zrušena. Stávka se ale příliš nedotkla mezinárodních spojů, bez omezení fungují například linky společnosti Eurostar. Ochromena je i městská veřejná doprava, například v Bruselu funguje pouze jedna linka metra. Také antverpský přístav funguje jen asi ze sedmdesáti procent, uvedla místní média.

Stávka se ale dotkla i řady soukromých firem. Odboráři od časného rána blokují některé podniky, u obchodních center staví zátarasy z nákupních vozíků. Agentura AFP uvedla, že v Gentu byli při blokádách zraněni dva odboráři při srážce s autem, police řidiče vozu zadržela.

V metalurgickém a textilním průmyslu byla účast „dosud nevídaná“, uvedl William Van Erdegehem, předseda odboru CSC Metea. Stávka podle něj zasáhla na šest stovek podniků.

Ve městě Courcelles u Charleroi na jihu země se s odboráři setkali lidé z hnutí žlutých vest, kteří se tu už několik týdnů střídají u kruhového objezdu. Poslední generální stávka se v Belgii konala v prosinci 2014. Ta nynější je od roku 1993 pátá.