Visegrád a Německo připravují projekt v Maroku, má řešit problém migrace

Zpravodaj ČT Mathé v Událostech: Lídři V4 tvrdě kriitzovali připravovaný evropský rozpočet (zdroj: ČT24)

Země visegrádské čtyřky připravují společně s Německem projekt v Maroku, který by měl řešit vnější příčiny migrace. Po jednání premiérů skupiny zemí V4 a německé kancléřky Angely Merkelové to řekl slovenský předseda vlády Peter Pellegrini. Podrobnosti k projektu zveřejní v horizontu několika týdnů. Politici na schůzce v Bratislavě přijali také společnou deklaraci, kterou si připomínají třicáté výročí pádu železné opony a přechodu k demokracii.

„Shodli jsme se, že výzvy můžeme překonat, pokud jim budeme čelit společně a budeme vést upřímný a otevřený dialog,“ uvedl slovenský premiér. Pellegrini i český premiér Andrej Babiš zdůraznili nutnost zamyslet se nad zajištěním bezpečnosti Evropy.

„Maroko je země, ze které přichází nejvíce ilegálních migrantů,“ řekl v souvislosti s chystaným projektem Babiš, který od roku 1985 do začátku 90. let v Maroku pracoval pro československý podnik zahraničního obchodu.

Parametry připravovaného projektu pomoci Maroku ani jeho finanční rámec podle Babiše zatím nebyly stanoveny. „Není nic konkrétního. Je to jenom myšlenka, která musí být rozvinuta. Oslovíme Maroko a zeptáme se, jaké mají představy, abychom jim pomohli k zastavení ilegální migrace,“ uvedl Babiš.

Z Maroka podle Merkelové dříve proudilo do Evropy mnoho uprchlíků. „Chceme vyslat signál, že budeme spolupracovat při potlačování příčin migrace. Potřebujeme i legální migraci, při které státy budou samy rozhodovat o tom, kdo na jejich území přijde,“ řekla. Dodala, že dřívější migrační krizi v EU se evropským státům patrně nepodařilo zvládnout nejlépe.

Premiér Babiš (ANO) o projektu v Maroku a dalších tématech setkání (zdroj: ČT24)

Politici řešili i rozpočtový rámec Unie

Premiéři V4 s kancléřkou hovořili také o nadcházejícím odchodu Velké Británie z EU a sedmiletém rozpočtovém rámci Unie. „Evropa musí být silná a efektivní, blaho lidí bude zajištěno jen tehdy, když budeme mít hospodářskou sílu a budeme inovativní,“ uvedla Merkelová s tím, že státy V4 efektivně využily eurofondy, aby zvýšily svou životní úroveň. A aby jejich rozvoj pokračoval, je na to třeba myslet i při vytváření nového rozpočtového rámce Unie.

Premiér Babiš uvedl, že většina členských zemí EU se staví proti návrhu Evropské komise, aby v příštím sedmiletém rozpočtovém rámci Unie na období let 2021 až 2027 byl snížen objem peněz na financování projektů, jejichž cílem je zmírnit ekonomické rozdíly mezi regiony.

Podle Andreje Babiše by se mělo v Evropě méně mluvit o eurozóně a dvourychlostní Evropě a víc o Schengenu, který by se měl posilovat a měly by do něj vstoupit i další země. „Doufám, že po evropských volbách bude hlas menších států vlivnější proti Komisi než teď,“ uvedl Babiš.

Maďarský premiér Viktor Orbán po schůzce ujistil, že debata byla pozitivní a úspěšná. „Společný historický úspěch vždy přepíše debaty, které jsou v současnosti,“ řekl Orbán. „Máme jisté neshody, ale chceme silnou Evropu a chceme spolupracovat,“ dodal. Visegrádské země podle něj tvoří jádro Evropské unie, protože jsou motorem rozvoje EU.

Merkelová: Pro brexit s dohodou uděláme vše

Slovenský premiér Peter Pellegrini a německá kancléřka Angela Merkelová
Zdroj: David W Cerny/Reuters

Angela Merkelová během návštěvy Bratislavy také zdůraznila, že Evropská unie má zájem na řízeném odchodu Velké Británie z bloku a je připravena udělat vše, aby dohodu o brexitu schválil britský parlament. Zopakovala ale, že podoba vyjednané dohody je pevně daná a měnit se nebude. Unie totiž musí hájit zájmy svého členského státu, Irska.

Spořádaný odchod Británie z evropského bloku je podle kancléřky lepší pro obě strany. „Všichni máme zájem, a to vidím i u britské vlády, že chceme spořádaný brexit. Je to pro nás lepší. Je naší povinností udělat všechno pro to, abychom k takovéto dohodě dospěli,“ řekla Merkelová.

Podle ní je předpokladem dosažení dohody, aby Británie uvedla, co přesně v souvislosti s brexitem požaduje. Německá kancléřka rovněž zdůraznila potřebu ochrany jednotného vnitřního trhu EU, což je v souvislosti s takzvanou irskou pojistkou spornou otázkou kolem brexitu.

Brífink Angely Merkelové a Petera Pellegriniho (zdroj: ČT24)

Pellegrini žádal Merkelovou o podporu pro sídlo Evropské pracovní agentury

Před samotným jednáním s premiéry V4 se německá kancléřka setkala jen se slovenským kolegou Pellegrinim. Vedle ekonomických témat a možností další spolupráce zejména v oblastech kybernetické bezpečnosti a digitalizace spolu hovořili o letošním 30. výročí pádu komunistických režimů v zemích V4 a východní části Německa.

Merkelová také poděkovala premiérovi Pellegrinimu za angažování Slovenska při řešení krize na Ukrajině, kterou v březnu čekají prezidenstké volby. Slovenský premiér kancléřku požádal o podporu kandidatury Bratislavy pro udělení sídla vznikající Evropské pracovní agentury. Připomněl, že ve slovenské metropoli zatím žádná evropská agentura nesídlí.

Slovenská metropole loni v listopadu hostila jednání zástupců více než desítky členských států EU včetně Česka, na které se přední politici těchto zemí shodli na tom, že unijní rozpočet na politiku soudržnosti i na zemědělskou politiku na roky 2021 až 2027 by měl být zachován na úrovni stávajícího rozpočtového rámce.

Komentář Tomáše Kafky z ministerstva zahraničí (zdroj: ČT24)