„Stav naší unie je silný,“ řekl Trump v Kongresu. Vyzval k jednotě a ke stavbě bariéry na hranici s Mexikem

Trump v poselství vyzval k jednotě, podle demokratů v jeho zprávě nebylo nic nového (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump v poselství o stavu unie vyzval k jednotě hluboce rozdělený americký národ, který podle kritiků polarizoval sám svou agresivní politikou. V projevu předneseném ve Sněmovně reprezentantů podle očekávání vyzval ke stavbě zdi na hranicích  s Mexikem. Ta má podle něj zemi ochránit před zločinci a drogovou epidemií. Zatímco republikánští členové Kongresu jeho projev vítali opakovanými ovacemi, na straně demokratů často panovalo hrobové ticho.

„Program, který dnes večer (v úterý) vyhlásím, není program republikánský ani demokratický. Je to program amerického lidu,“ uvedl Trump v úvodu projevu. 

„Společně dokážeme prolomit desetiletí politického patu. Můžeme překlenout staré rozpory, zhojit stará zranění, budovat nové koalice, vytvářet nová řešení a realizovat mimořádný příslib americké budoucnosti. Rozhodnutí je na nás,“ dodal prezident.

Trump pochválil svou dosavadní politiku. „Během minulých dvou let se moje vláda naléhavě a s dějinnou rychlostí pustila do zvládání problémů, které po mnoho desetiletí vůdci z obou stran zanedbávali… Po 24 měsících rychlého pokroku nám naši ekonomiku závidí celý svět, naše armáda je zdaleka nejsilnější na zemi a Amerika dnes a denně vítězí,“ domnívá se.

Záznam celého Trumpova projevu: 

Trump vyzýval k jednotě unie. Jen prázdná slova, kritizují demokraté (zdroj: ČT24)

Trump chce  na hranici průhlednou ocelovou bariéru

Obsáhle se prezident podle očekávání věnoval situaci na jižních hranicích, kde podle něj hrozí „obrovský nápor“ ilegálních migrantů. Oznámil, že do hraničních oblastí posílá dalších 3750 vojáků, aby hranici ochránil.

„Americká dělnická třída doplácí na masovou nezákonnou migraci,“ řekl Trump a připomněl členům Kongresu statistiky zločinnosti a drogové závislosti, kterou Bílý dům přičítá nedostatečné ochraně hranic. „Máme morální povinnost vytvořit takový imigrační systém, který bude chránit životy a práci našich občanů,“ sdělil také. 

„Nic lépe nedokresluje příkop mezi americkou dělnickou třídou a americkou politickou třídou než ilegální přistěhovalectví. Bohatí politici a jejich sponzoři volají po otevřených hranicích, a přitom sami žijí se svými ochránci za zdmi a branami,“ tvrdí prezident.

Hranice by měla chránit „fyzická bariéra nebo zeď“, řekl prezident. „Já ji postavím, zeď funguje a zachraňuje životy,“ zdůraznil. Nepůjde prý o „jednoduchou betonovou zeď“, ale o průhlednou ocelovou bariéru.

Ekonomiku ohrožují „hloupé války, politikaření a směšné tendenční vyšetřování“

Trump poukázal na úspěchy americké ekonomiky a poznamenal, že „jsme teprve začali“. Rychlost ekonomického růstu USA je podle něj dvojnásobná ve srovnání s dobou jeho příchodu do Bílého domu. Zdůraznil zejména význam nedávné daňové reformy, výrazné omezení státní regulace a nárůst pracovních příležitostí.

Americká ekonomika v lednu podle nedávno zveřejněné statistiky nabídla přes 300 tisíc nových pracovních míst a k růstu pracovních příležitostí dochází už stý měsíc po sobě, což je nejvíc v celé historii USA.

„Stav naší unie je silný,“ shrnul šéf Bílého domu hospodářskou situaci v zemi za mohutného skandování „USA! USA!“ „Sílu americké ekonomiky mohou ohrozit jen hloupé války, politikaření a směšné tendenční vyšetřování. Má-li vládnout smír a právo, nemůže převážit válka a vyšetřování,“ dodal prezident.

Demokratky oděné v bílé
Zdroj: Jonathan Ernst/Reuters

„Abychom využili našeho neuvěřitelného hospodářského úspěchu, jedna priorita je navýsost důležitá: musíme zvrátit desetiletí neblahé obchodní politiky,“ dodal Trump.

Řada demokratek přišla oblečena v barvě sufražetek

V předních lavicích sněmovny naslouchaly prezidentovi demokratické poslankyně a senátorky, z nichž mnohé se dostavily v bílém. Barva amerických sufražetek, radikálních feministek z počátku minulého století, měla prezidentovi připomenout jeho údajný sexismus a povýšený vztah k ženám.

Projev hlavy státu poslouchali i čtyři opoziční politici, kteří se mu příští rok ve volbách hodlají postavit, z toho tři ženy – kromě Coryho Brookera to byly Kamala Harrisová, Elisabeth Warrenová a Kirsten Gillibrandová. V bílém do sněmovny přišla i předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Prezident vyhlásil boj drogám

Prezident ohlásil záměr zastavit drogovou epidemii v USA během příštích deseti let a vyslovil se pro nižší a spravedlivější ceny léků na předpis. „Je nepřijatelné, aby Američané platili mnohem víc než lidé v jiných zemí za ty samé léky, často vyrobené přesně na tomtéž místě. Je to chyba, je to nespravedlivé a společně to dokážeme zastavit,“ uvedl šéf Bílého domu.

Vláda bude žádat Kongres o zvýšení výdajů na boj s rakovinou, zejména se zhoubným onemocněním dětí. Poslanci by podle Trumpa měli schválit i zákon zakazující potraty v pozdějších stádiích těhotenství.

Události: Bezpečnost, ekonomika i termín setkání s Kimem. Trump přinesl své druhé poselství (zdroj: ČT24)

S Kimem se Trump sejde na konci února

Prezident ocenil stav vztahů s KLDR a oznámil datum příštího setkání s Kim Čong-unem. „Kdybych nebyl zvolen prezidentem USA, byli bychom nyní ve velké válce se Severní Koreou… Můj vztah s Kim Čong-unem je dobrý, sejdeme se 27. a 28. února ve Vietnamu,“ konstatoval Trump.

Prezident obhajoval své rozhodnutí odvolat americké vojáky z Afghánistánu a Sýrie. „Velké národy nevedou nekonečné války,“ zdůraznil. Vláda se pustila do konstruktivních jednání s řadou afghánských skupin včetně Talibanu, potvrdil šéf Bílého domu. „Nevíme, zda se dohodneme, ale víme, že po dvou desetiletích je načase se o mír aspoň pokusit,“ řekl.

Trump obvinil Čínu, že léta útočí proti americkému průmyslu a krade intelektuální vlastnictví. Nová obchodní smlouva, kterou chce s Pekingem uzavřít, má ochránit americká pracovní místa, omezit „chronický deficit“ ve vzájemném obchodě a zamezit podvodným obchodním praktikám.

Prezident kritizoval Rusko za opakované porušování smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu, kterou se Bílý dům rozhodl vypovědět. „Neměli jsme jinou možnost, možná dojednáme jinou dohodu, vztahující se i na Čínu a ostatní,“ řekl Trump. Pokud se to nepovede, pak prý Američané ve vývoji zbraní ve jménu ochrany své země překonají všechny národy světa.