Když máte vliv jako Orbán, politika se dělá snadno, říká student zadržený při protestech v Maďarsku

Události, komentáře k maďarským protestům proti „otrockému zákonu“ (zdroj: ČT24)

V Maďarsku v prosinci vypukly protivládní nepokoje kvůli novele zákoníku práce přezdívané „otrocký zákon“. Tisíce lidí demonstrovaly především proti nárůstu přesčasových hodin, které může zaměstnavatel nařídit. Byl mezi nimi i Adrien Beauduin, student Středoevropské univerzity založené v Budapešti Georgem Sorosem. Policie ho zatkla a obvinila z napadení veřejného činitele. Kritizuje Orbánovu vládu, že si drží popularitu prostřednictvím ovládnutí médií v zemi. Politolog Petr Sokol (ODS) si však myslí, že Orbán národně-konzervativním posunem politiky plní přání Maďarů, a proto je oblíben.

„Chtěl jsem jen vyjádřit svůj názor, že mi připadá nenormální, že maďarští dělníci musí tolik pracovat za mizernou mzdu. Byl jsem tam také proto, že zavírají mou univerzitu, zrušili můj studijní obor a vidím, že vláda dělá hodně věcí, se kterými nesouhlasím,“ říká Beauduin, který má francouzské a belgické občanství. Nyní mu v Maďarsku hrozí několik let vězení.

Beauduin sám svůj život označuje za aktivistický. Účastnil se nejrůznějších akcí i v Kanadě, Polsku, Berlíně, ale také v Česku. „Tady jsem například protestoval proti vlivu Babiše na jeho média nebo jsem protestoval za Kliniku, protože si myslím, že ten projekt má smysl a že čelí zbytečné šikaně. Protestoval jsem i za práva lidí na sociální bydlení a takové věci,“ uvedl.

Je to problém jednoho zákona, říká k protestům Sokol

Podle politologa Petra Sokola (ODS) mají protesty v Maďarsku sociální povahu a nemají „nic společného s nějakým bojem za demokracii“. „Myslím, že v každé demokratické zemi, a tou Maďarsko bezpochyby je, ač tady slyšíme náznaky něčeho jiného, je běžné, že lidé mohou proti přijatým zákonům demonstrovat. Je to ústavní právo,“ podotkl. Současné protesty jsou ale podle něj problémem jednoho zákona o přesčasech.

Orbánova mimořádná popularita v Maďarsku podle Sokola pramení z toho, jaký styl politiky dělá. „Vždycky se snaží plnit svůj volební program. On přesto, že je kritizován opozicí za různé domnělé přešlapy, tak tu podporu má, protože zvolil v Maďarsku takový národně-konzervativní posun,“ uvedl. „Myslím si, že to je prostě v tom, že dokázal dělat politiku, kterou v tuhle chvíli většina Maďarů chce,“ říká Sokol.

Beauduin s tím nesouhlasí a jádro premiérovy popularity vidí v deformovaném mediálním prostoru. „Orbán skvěle ovládá celou ekonomiku a celá média. Klíč úspěchu je v tom, že ovládá pět set médií. Jeho kamarádi teď mají v jedné nadaci pět set portálů, deníků, časopisů, televizních kanálů. To znamená, že když máte tak obrovský vliv, jde docela lehce dělat politiku,“ říká.