Peruánský prezident rezignoval den před hlasováním o jeho odvolání

Peruánský prezident Pedro Pablo Kuczynski podal demisi. Učinil tak jen den před zasedáním parlamentu, který měl hlasovat o jeho odvolání kvůli údajné korupci. V televizním projevu k národu Kuczynski řekl, že vždy pracoval čestně a opozice ho z korupce viní neprávem. Peruánská opozice zveřejnila videonahrávky, na nichž údajně vládní poslanci uplácejí kolegy v parlamentu, aby hlasovali proti odvolání prezidenta.

Devětasedmdesátiletý Kuczynski, který stojí v čele země od července 2016, se k demisi rozhodl po středečním jednání vlády.

Na čtvrtek bylo plánováno jednání parlamentu, na němž se měl Kuczynski obhajovat kvůli dřívějším vazbám na brazilskou firmu Odebrecht. Podle opozice, která nyní předložila už podruhé návrh na jeho odvolání, Kuczynski dostával od této velké stavební firmy úplatky. Dělo se tak v době, kdy ještě nebyl prezident, byl ale ministrem hospodářství a poté premiérem.

Kuczynski chápal peníze od Odebrechtu jako odměnu za poradenskou činnost

V letech 2004 až 2013 údajně dostal Kuczynski od Odebrechtu přes 780 000 dolarů (asi 17 milionů korun). Prezident odmítá, že by dělal něco nezákonného, podle něj šlo o peníze za poradenskou činnost. Opozici ale také vadí, že prezident původně zapřel jakékoli vazby na tuto firmu.

Poslanci hlasovali o odvolání prezidenta už loni v prosinci, tehdy ho ale neodvolali díky hlasům několika zástupců opozice. Ti ho údajně podrželi výměnou za to, že slíbil a poté o Vánocích udělil milost exprezidentovi Albertu Fujimorimu, odsouzenému za zločiny proti lidskosti. Kvůli milosti protestovaly proti Kuczynskému začátkem roku v ulicích tisíce Peruánců.

Podle peruánské ústavy se v případě odstoupení prezidenta stane hlavou státu první viceprezident, jímž je nyní Martín Vizcarra. Ten byl měl stát v čele země až do července 2021, kdy by býval vypršel Kuczynského mandát.