U Kyjeva byl postřelen údajný atentátník na Putina

Neznámí pachatelé postřelili nedaleko Kyjeva údajného atentátníka na ruského prezidenta, Čečence Adama Osmajeva. S odkazem na oznámení ukrajinského poslance a poradce ministra vnitra Antona Heraščenka o tom informovala ukrajinská média. Muž utrpěl těžké zranění nohy, je však mimo ohrožení života. Při útoku zemřela jeho manželka Amina Okujevová.

Ruská justice viní Osmajeva z podílu na přípravě atentátu na prezidenta Vladimira Putina v roce 2012. Muž byl zadržen v Oděse a měl být předán úřadům v Moskvě. Po svržení proruského režimu ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče se však dostal na svobodu a na straně ukrajinské armády bojoval i s Okujevovou na východoukrajinském Donbasu. Osmajev velel čečenskému praporu.

Neznámí pachatelé údajně se samopaly zaútočili na automobil Okujevové nedaleko obce Hlevaha.

Incident je letos už druhým útokem na Osmajeva. V červnu při přestřelce v Kyjevě utrpěl muž zranění levé plíce, Amina Okujevová tehdy útočníka v sebeobraně zastřelila.

Amina Okujevová na snímku ze srpna 2017
Zdroj: Reuters

Minulý týden došlo v Kyjevě k útoku na ukrajinského poslance Ihora Mosijčuka. Při výbuchu nastražené bomby bylo zraněno pět lidí včetně poslance. Jeho osobní strážce podlehl zraněním při převozu do nemocnice.

Ihoru Mosijčukovi prý bylo mnohokrát vyhrožováno, a to i od vládce autonomního Čečenska Ramzana Kadyrova, považovaného za blízkého ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Podle serveru BBC dříve pro Mosijčuka pracovala Amina Okujevová jako poradkyně.