Útok v Cambrils má první oběť. Policie stále pátrá po řidiči dodávky z Las Ramblas

Španělská policie zabila v noci na pátek pět lidí, kteří se v osobním autě ve městě Cambrils, 120 km jihozápadně od Barcelony, snažili porážet chodce. Pachatelé zranili šest civilistů a jednoho policistu, než se bezpečnostním složkám podařilo je zneškodnit. Jedna z obětí později svým zraněním podlehla v nemocnici. Čtyři útočníci byli zlikvidováni přímo na místě, pátý přišel o život vzápětí - zemřel na následky zranění, která utrpěl. Teroristé měli na sobě pásy s výbušninami, podle předsedy katalánské vlády Carlese Puigdemonta však byly falešné.

Incident následoval po čtvrtečním útoku v Barceloně, při kterém přišlo o život 13 lidí a více než stovka dalších utrpěla zranění. V pořadí druhý teroristický útok tentokráte zarazily bezpečnostní síly hned v jeho zárodku. Podle ministra vnitra katalánské regionální vlády Joaquima Forna mají obě události spojitost. Cambrilský útok je ve stejné linii, „je v tom spojitost“, řekl, aniž ale podal bližší vysvětlení.

Kvůli výbušninám zasahovali pyrotechnici u vozidla útočníků, které zastavila až srážka s autem policejní hlídky. Dostali za úkol provést preventivní řízené výbuchy, aby případné trhaviny aktivovali a vyhodili je tak do povětří. Ve Španělsku je zejména v době prázdnin i v nočních hodinách v ulicích plno lidí, včetně turistů.

Trend, který vidíme v poslední době – používání osobních nebo nákladních vozidel jako zbraní, je velice těžko sledovatelný. Člověka, který se rozhodne uskutečnit takovou akci, mají ať už tajné, nebo bezpečnostní služby velmi malou šanci včas zastavit.
František Mičánek
děkan NATO Defence College v Římě

„Údajní teroristé jeli v Audi A3 a srazili několik lidí, než narazili na hlídku a poté začala střelba,“ sdělil podle agentury AFP mluvčí katalánské regionální vlády. „Mezi druhou a půl třetí jsme byli na plážové promenádě. Slyšeli jsme střelbu a mysleli jsme si, že to musí být rakety, ale byly to výstřely,“ popsal Markel Artabe, dvacetiletý zaměstnanec jedné z restaurací.

Rajoy: Islamistický útok v Barceloně si žádá globální reakci

Las Ramblas vypadá velmi smutně. Celá zóna je úplně vylidněná.
Ľubica Zlochová
spolupracovnice ČT ve Španělsku

Španělský premiér Mariano Rajoy v reakci na čtvrteční neštěstí uvedl, že útok vyžaduje celosvětovou reakci. „Dnes je boj proti terorismu hlavní prioritou svobodných a otevřených společností, jako je ta naše. Je to globální hrozba a reakce musí být globální,“ řekl Rajoy a vyzval ostatní španělské politické strany, aby znovu potvrdily „protiteroristický pakt“.

Oběti a zranění tragédie na rušné promenádě Las Ramblas pocházejí podle úřadů z více jak tří desítek zemí: například z Francie, Německa, domácího Španělska, Nizozemska, Argentiny, Venezuely, Belgie, Austrálie, Maďarska, Peru, Irska, Řecka, Kuby, Makedonie, Číny, Itálie, Rumunska či Alžírska. 

České ministerstvo zahraničí potvrdilo, že nemá zatím informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli čeští občané.

V kritickém stavu zůstává 17 osob. Úřady zatím identifikovali 11 ze 14 obětí: jsou mezi nimi tři Španělé, tři Němci, dva Italové, Portugalka, Belgičanka a Američan. Podle francouzského ministerstva zahraničí bylo zraněno 26 Francouzů. 

Za oběti čtvrtečního útoku držely v poledne v centru Barcelony minutu ticha tisíce lidí. Pietního shromáždění na rozlehlém Katalánském náměstí se mimo jiné zúčastnili král Felipe VI. a premiér Mariano Rajoy. Po minutě ticha začal dav na zaplněném prostranství spontánně tleskat. Na více než dvouminutový aplaus navázali lidé skandováním vzkazu určeného teroristům: „Nemám strach!“

Zadržení dalších dvou podezřelých

V souvislosti se čtvrtečním útokem byl zadrženy další dvě osoby. Třetího podezřelého zadržela policie v pátek ráno ve městě Ripoll vzdáleném sto kilometrů severně od katalánské metropole. Podle španělských médií není dosud známa jeho státní příslušnost ani to, zda mohl být řidičem dodávky. Čtvrtého člověka zajistili kolem poledne katalánští policisté. Ani v tomto případě ještě není jasná totožnost zadrženého jedince.

Policie už během čtvrtečního večera zatkla dva muže podezřelé z podílu na útoku: Španěla z africké enklávy Melilla a Maročana. Španělská prokuratura posléze informovala, že patrně v minulosti neměli žádné vazby na džihádistické skupiny, ani se nepodíleli na teroristické činnosti. Žádný z nich nebyl řidičem vozu, který najel do davu. Pachatel masakru je tak s největší pravděpodobností stále na útěku.