Zkáza kalifornské přehrady? Ochránci přírody varovali vládu před 12 lety

Americké úřady jsou ohledně přehrady v kalifornském Oroville „mírně optimistické“. Kvůli díře v hlavním přepadu i nouzovém přepadu bylo evakuováno 188 tisíc lidí, kteří mluví o „naprostém chaosu“. Věci si museli sbalit během pár minut. Nyní se mohou postupně vracet domů. V roce 2005 přitom ochránci přírody vládu varovali, že se přehrada může protrhnout, reakce ale nepřišla, píše The Washington Post.

Přehrada Oroville poskytuje protipovodňovou ochranu celému regionu. Vodohospodářům o víkendu zkomplikovaly situaci vydatné deště a tající sníh. Když upouštěli vodu, nalezli v hlavním přepadu díru o velikosti fotbalového hřiště, kterou způsobila eroze.

Mysleli si, že využijí nouzový přepad, jenž zachycuje přebytečnou vodu, když se hladina jezera Oroville nebezpečně zvedne, i v této části ale našli díru.

Úřady proto vyhlásily okamžitou evakuaci. Lidé měli pár minut na to sbalit si potřebné věci. Obchody zůstaly zavřené, policie postavila zátarasy a mnozí lidé stáli v zácpě, jak se snažili rychle vyjet z města.

Obyvatelé mluví o „naprostém chaosu“. Šerif okresu Butte Kony Honea ale rozhodnutí hájil s tím, že situace se rychle vyvíjela a vyžadovala okamžitou reakci. „Udělali jsme to proto, že naším hlavním cílem je zajistit bezpečnost veřejnosti,“ podotkl.

Později oznámil, že nařízení k evakuaci bylo zmírněno na varování a lidé se mohou vracet do svých domovů a ke své práci.

Kalifornský guvernér Jerry Brown ocenil spolupráci mezi místními, státními a civilními orgány. Hájil přitom stávající protipovodňovou infrastrukturu. „Věci mohou selhat, ať už jde o přehrady, nebo mosty. Děláme vše, co je v našich silách, abychom tuto přehradu dostali do stavu, že se budou moci evakuovaní lidé vrátit domů a nemuset mít strach,“ zdůraznil Brown.

Pracovníci se nyní snaží přehradu opravit, k zaplnění děr kameny využívají vrtulníky. Jak dlouho proces potrvá, ale není jasné. Hladina jezera klesá, což je dobře, protože oblast čekají v týdnu další vydatné deště, podotkl Honea.

Environmentalisté varovali před důsledky eroze

Nouzový přepad byl využit poprvé po 48 letech existence. Oblast dlouho sužovalo sucho, připomíná CNN. Už v roce 2005 přitom několik environmentálních skupin varovalo vládu, že nouzový přepad může být poškozen, zástupce kalifornského ministerstva vodních zdrojů Bill Croyle ale zdůraznil, že o tomto dokumentu nic neví.

Ochránci přírody tehdy vyjádřili obavy, že nouzový přepad není skutečný přepad, nýbrž spíš půlkilometrový betonový jez, který ústí do svahu, jenž by mohly větší povodně narušit tak, že by pak voda zaplavila blízké obce.

Zpevnění přepadu by stálo miliony dolarů, které v té době nikdo nechtěl zaplatit, říká advokát Ronald Stork ze skupiny Friends of the River.

„Když je přehrada přeplněná, voda stéká po tomto jezu a dolů po svahu, přičemž část svahu bere s sebou,“ sdělil Stork listu The Washington Post s tím, že hrozí katastrofa, protože poblíž jsou silnice či elektrické vedení.

Federální úředníci ale došli k závěru, že je vše v pořádku a důsledky eroze jsou zanedbatelné, ukazují poznámky z července 2006 od vedoucího inženýra z Federální komise pro regulaci energetiky Johna Onderdonka.