Nobelova cena pro disidenta odpuštěna. Čína normalizuje vztahy s Norskem

Norsko a Čína oznámily normalizaci diplomatických a politických vztahů, které byly zmrazeny v roce 2010 poté, co norský Nobelův výbor udělil Nobelovu cenu za mír čínskému disidentovi Liou Siao-poovi.

Podle norského ministra zahraničí Börge Brendeho obě země okamžitě obnoví jednání o dohodě o volném obchodu.

Nobelův výbor je sice na norské vládě zcela nezávislý, Pekingu jeho rozhodnutí však nezabránilo zrušit politická jednání s Norskem či zastavit dovoz lososů z této země.

Po udělení ocenění vyzval Nobelův výbor také k propuštění tohoto vyznamenaného čínského disidenta, který si od roku 2009 odpykává 11letý trest.

Peking považoval udělení Nobelovy ceny svému oponentovi za vměšování do svých vnitřních záležitostí země a narušení čínské právní suverenity. 

Liou Siao-po se stal jedním z nejznámějších odpůrců čínského režimu v roce 1989, kdy se výrazně angažoval v prodemokratických protestech a v událostech kolem krvavého potlačení demonstrace na pekingském náměstí Tchien-an-men.

V prosinci 2008 byl zatčen poté, co podpořil takzvanou Chartu 08, v níž několik set čínských aktivistů navrhlo 19 opatření ke zlepšení lidských práv v Číně. Čínští disidenti se při její tvorbě inspirovali československou Chartou 77.

Liou je také čestným předsedou čínského PEN klubu a profesorem a literárním kritikem.

Liou Siao-po
Zdroj: ČT24/EPA/Isifa