Rusko k Sýrii přesouvá útočná letadla. Podle NATO chystá závěrečnou bitvu o Aleppo

Rusko přesunuje k Sýrii válečné lodě s útočnými letadly. Plavidla jsou nyní poblíž Norska, jehož armáda zveřejnila snímky pořízené hlídkovacím letadlem. Podle NATO se Kreml chystá na závěrečnou bitvu o Aleppo, ke které by mohlo dojít za dva týdny. V Aleppu mezitím ruská armáda prodloužila čtvrteční příměří o tři hodiny.

„Jde o největší nasazení od konce studené války, přesunují celou Severní flotilu a většinu Baltské flotily. Nebude to přátelská zastávka v přístavu. Za čtrnáct dní budeme svědky vystupňovaných útoků na Aleppo,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného diplomata NATO.

Norská armáda zveřejnila snímky, na kterých je vidět flotila ruských válečných lodí plujících v mezinárodních vodách u Norska. Je mezi nimi jediná ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov a křižník Petr Veliký. Zachyceny byly u ostrova Andoya u severního Norska. Norské sdělovací prostředky oznámily, že Rusko informovalo norskou armádu, že válečné lodě jsou na cestě do Středozemního moře.

Ruská agentura TASS už v červenci oznámila, že Admirál Kuzněcov bude nasazený do operací v Sýrii v období od října do ledna. Má na něm být 15 bojových letounů Su-33 a MiG-29K a více než deset vrtulníků Ka-52K, Ka-27 a Ka-31.

Příměří v Aleppu prodlouženo

Ruské letectvo bojuje v Sýrii po boku syrské armády. Na čtvrtek ohlásilo přestávku v náletech na východní Aleppo, který ovládají odpůrci Damašku. Generál Sergej Rudskoj z ruského generálního štábu oznámil, že na žádost „mezinárodních organizací“ bude příměří z původních osmi hodin prodlouženo o tři hodiny. Začne v 8 hodin místního času a skončí v 19, takže potrvá jedenáct hodin.

Obyvatelé zničeného Aleppa
Zdroj: Rodi Said/Reuters

Dva koridory se otevřou pro povstalce, šest pro civilisty

Podle ruské armády bude ve čtvrtek ráno otevřeno osm ústupových koridorů, z nichž šest bude určeno civilistům a dva ozbrojeným povstalcům. Dohled nad trasami zajistí bezpilotní letadla. K trasám na severu bude přistaveno devět autobusů a sedm sanitek a podobný počet bude na jihu, řekl Rudskoj.

S evakuací civilistů budou pomáhat zástupci OSN a dobrovolníci Červeného půlměsíce. Rudskoj také uvedl, že u tras budou kamery, které umožní evakuaci sledovat v přímém přenosu. „Ruská a syrská strana splnily v otázce humanitární operace ve východním Aleppu všechny povinnosti,“ uvedl.

Zároveň řekl, že ruská a syrská letadla se v době příprav na toto příměří k Aleppu nepřiblížila na víc než deset kilometrů. Ruské letectvo město nebombarduje od úterý. Podle syrského ministerstva zahraničí se i syrská armáda stáhla z několika stanovišť, aby umožnila povstaleckým bojovníkům odejít. „Vláda využije ke stabilizaci situace v Aleppu a k přesunu civilistů všech prostředků bez omezení a umožní dodávku humanitární pomoci,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

OSN žádala minimálně 48 hodin

Jens Laerke z Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) uvedl, že skupiny, které povezou do východního Aleppa pomoc, potřebují „minimálně 48 hodin“. Hodlají tam přivézt potraviny a základní potřeby pro 250 tisíc civilistů, kteří ve východní části města žijí.

Konvoje OSN jsou už několik týdnů zablokovány u turecké hranice a čekají na udělení povolení, jež je vázané na bezpečnostní záruky.

Důsledky náletů v Aleppu
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Podle syrských zdrojů ve středu začala evakuace asi 2000 lidí z obléhaného předměstí Damašku Muadamíja. Mezi evakuovanými je 700 bojovníků opozice. Přistavené autobusy odvážely obyvatele, mezi nimiž byli i ranění, do severosyrské provincie Idlíb.

Jeden z vyjednávačů řekl, že první skupiny byly evakuovány už v září a že po dokončení této etapy v Maudamíji nebudou už žádní oponenti Damašku a bude obnovena státní kontrola. Podobnou dohodu vláda uzavřela i pro další damašské předměstí Daráju, kde se povstalci vzdali po čtyřletém obléhání.