Dánsko koupí data z Panama Papers. Dlužíme to lidem, kteří poctivě platí daně, říká ministr

Dánský ministr pro daňové záležitosti Karsten Lauritzen prohlásil, že státní úřady koupí data z takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers). Ty odkrývají praktiky převádění peněz do takzvaných daňových rájů. Požadovaná částka podle ministra nepřesahuje deset milionů dánských korun (36 milionů Kč).

Lauritzen uvedl, že dánské daňové úřady dostaly v létě anonymní nabídku, na jejímž základě by mohly získat údaje týkající se až 600 Dánů, které unikly z panamské právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca specializující se na zakládání společností v daňových rájích (offshore firem).

Podle Lauritzena „vše nasvědčuje tomu, že se jedná o užitečné informace“. „Dlužíme to všem dánským daňovým poplatníkům, kteří poctivě platí daně,“ dodal ministr.

Plán na koupi dokumentů podle něj podporují i další parlamentní strany: jde o část z asi 200 tisíc dokumentů, které unikly z firmy Mossack Fonseca. „Materiály obsahují relevantní a platné informace o několika stovkách dánských daňových poplatníků,“ uvedl Lauritzen. Požadovaná částka prý nepřesahuje deset milionů dánských korun (36 milionů Kč).

Převádění peněz do offshore firem samo o sobě není nezákonné. Podle expertů by ale Panamské dokumenty (Panama Papers) mohly poskytnout důkazy o daňových únicích, praní špinavých peněz, porušování sankcí, drogových obchodech a dalších zločinech.

Média počátkem dubna začala zveřejňovat část informací z Panamských dokumentů, v nichž lze najít i jména řady známých politiků, sportovců a dalších osobností.