Terorista z bruselského letiště hlídal v Sýrii francouzské zajatce IS

Najima Laachraouiho, který spolu s Brahimem El Bakraouim spáchal v březnu sebevražedný atentát na bruselském letišti, identifikovali bývalí francouzští zajatci v Sýrii jako jednoho ze svých dozorců. Informoval o tom francouzský tisk s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování.

Laachraouiho údajně poznali čtyři francouzští novináři Didier François, Pierre Torres, Edouard Elias a Nicolas Hénin. Laachraoui prý v Sýrii vystupoval pod jménem abú Idrís.

François, který pracoval pro rozhlasovou stanici Europe 1, a fotograf Elias byli uneseni severně od Aleppa 6. června 2013. Hénina, píšícího pro časopis Le Point, a fotografa na volné noze Torrese zajali ve druhé půlce června. Za jejich únosem stáli podle všeho teroristé ze samozvaného Islámského státu. Čtveřice byla propuštěna v dubnu 2014.

Laachraoui odjel podle dřívějšího vyjádření belgické prokuratury do Sýrie v roce 2013. Předtím v letech 2007 až 2012 pracoval na letišti v Bruselu, v letech 2009 a 2010 si také vydělával v sídle Evropského parlamentu. V Sýrii se přidal k Islámskému státu. Do Belgie se vrátil vloni a stal se podle vyšetřovatelů „hlavním pyrotechnikem“ islamistů chystajících březnové útoky na letiště a metro, při nichž zahynulo 32 lidí.

Vzorný student Laachraoui

Terorista byl vzorným studentem bruselské katolické střední školy Institut de la Sainte Famillie d'Helmet, řekla krátce po útocích ředitelka školy. Laachraoui školu navštěvoval šest let. Dokončil ji v roce 2009. „Od té doby jsme o něm ale neslyšeli,“ uvedla ředitelka. Škola se nachází ve městě Schaarbeek, jež je součástí bruselského regionu.

V Belgii není běžné, aby muslimové chodili do katolických škol, které jsou podle agentury Reuters považovány za konzervativnější, ale mnohdy i prestižnější než státní školy. Například údajný strůjce pařížských atentátů z 13. listopadu 2015 Belgičan Abdelhamid Abaaoud ale rovněž katolickou střední školu navštěvoval.