Modrý a červený mauritius: Jak se ze tří pencí stalo 140 milionů korun

Port Louis - Modrý mauritius stál v době vytištění dvě pence, teď má cenu milionů a je z něj legenda. Modrou i červenou variantu jedné z nejcennějších - a určitě nejznámějších - poštovních známek světa v nepoužitém stavu mají jen na jediném místě na světě: v muzeu na ostrově Mauricius, kde je vydali. Dohromady mají hodnotu skoro 140 milionů korun. Reprodukcí je přitom na ostrově k mání nespočet - třeba i na taškách, mýdlech nebo magnetech.

Poklad v muzeu chrání temnota, světlo ozáří známky vždy jen na několik minut. Orazítkovaných mauritiů je na světě dvacet, nepoužitých jen šest – čtyři modré a dva červené. Modrá je slavnější, červená zase vzácnější. Jejich vzácnost spočívá v tom, že byly vydány v poměrně malém množství (po 500 kusech) s nápisem Post Office (poštovní úřad).

V roce 1847 známky navrhl Joseph Osmond Barnard, nesou podobiznu královny Viktorie. Po Anglii to byly první známky vydané v britském impériu, v samotné Velké Británii byly první známky vydány o sedm let dříve.

Náklad mauritiů dosahoval pěti set od každé barvy, červená měla hodnotu jedné pence, ta modrá dvou. Většinu známek použila ještě ve stejném roce guvernérova manželka Lady Gommová, která místní honoraci rozesílala pozvánky na slavnostní bál. Francouzi se na něm měli usmířit s novými koloniálními pány z Velké Británie, kteří jim o 40 let dřív ostrov sebrali.

Zpravodaj ČT si v muzeu na Mauriciu prohlédl slavné známky (zdroj: ČT24)

Známky obou barev byly vydány 20. září 1847 na ostrově Mauricius. V roce 1848 vyšly obdobné známky, ale již se změněným nápisem Post Paid (poštovné zaplaceno), který lépe vystihoval jejich poštovní funkci, a ve větším množství. V současné době existuje na světě pouhých 14 červených mauritiů a 12 modrých. Dva z nich jsou i ve sbírce britské královny Alžběty II., další dva jsou ve sbírce berlínského poštovního muzea.

Jak v rozhovoru pro ČT poznamenal expert na filatelii František Beneš, fenomén z modrého mauritia učinila především legenda, která jej obestírá. Je na světě mnoho známek, které jsou mnohem vzácnější, a přitom stojí pouhý zlomek toho, co modrý mauritius.