Spojenectví Polska s Maďarskem se kvůli válce drolí. Varšava výrazně pomáhá, Budapešť je zdrženlivá

Válka na Ukrajině zasáhla i do polsko-maďarských vztahů. Spojenci na evropské úrovní mají k Rusku rozdílné postoje. Zatímco Varšava je v čele podpory napadené země, Budapešť sklízí kritiku za zdrženlivost v otázce dodávek zbraní nebo energetických sankcí. Nedávné triumfální vítězství ve volbách považuje Viktor Orbán za potvrzení svého postoje.

Spojenectví Maďarska a Polska má přitom dlouhou historii. Například maďarská revoluce v roce 1956, kterou Sovětský svaz krvavě potlačil, začala jako solidární protest s podobným protikomunistickým povstáním v polské Poznani. V kontaktu pak byly i oba disenty.

Velmi pevná aliance se pak zrodila v poslední dekádě, a to poté, co se v Polsku ujala vlády národně-konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského a v Maďarsku podobně hodnotově zaměřená strana Fidesz Viktora Orbána.

Obě země vedou s Evropskou unií spory v oblasti právního státu, které vyvrcholily na konci roku 2020, kdy Varšava a Budapešť vetovaly evropský rozpočet a plán obnovy po pandemii právě kvůli mechanismu ochrany právního státu.

Do Budapešti míří kritika z Kyjeva i Varšavy. Kaczyński se pustil do Orbána

V posledních týdnech ale polsko-maďarské vztahy procházejí těžkou zkouškou. Přestože Varšava má s Ukrajinou komplikovaný historický vztah, v souvislosti s ruskou invazí nastala v zemi naprostá politická jednota a Polsko se stalo centrálním uzlem pro poskytování vojenské i humanitární pomoci. Přijalo také největší počet uprchlíků.

„Viktor Orbán se snaží naopak vyvažovat jednak své závazky k Západu, ale také své spojenectví s Vladimirem Putinem,“ přiblížil zpravodaj ČT v Bratislavě Petr Obrovský. Maďarsko tak odmítá prohlubování sankcí v energetické oblasti nebo dodávky zbraní na Ukrajinu či pouze jejich přepravu přes maďarské území. Mezi Budapeští a Kyjevem existovaly spory už před propuknutím invaze, a to o práva maďarské menšiny na západě Ukrajiny.

Zpravodaj Obrovský ke krizi v polsko-maďarských vztazích (zdroj: ČT24)

Kvůli svému postoji si Maďarsko vysloužilo tvrdou kritiku z Kyjeva, podle Ukrajiny země ničí jednotu Evropské unie. Orbána pak kritizoval i Kaczyński, kterého podle jeho slov zklamal. Pokud se postoj maďarského lídra nezmění, další spolupráce není možná, uvedl. Zakladatel PiS také řekl, že „pokud Viktor Orbán nevidí, co se stalo v Buče, doporučil by mu návštěvu očního lékaře“.

Po nedávném vítězství v parlamentních volbách však Orbán uvedl, že se spojenectvím nadále počítá. Pro Maďarsko má strategický význam, přestože se v některých názorech na zahraniční politiku liší, řekl Orbán. „Pro Maďarsko je klíčové, aby si alespoň nějaký kontakt směrem do Varšavy udrželo, protože bude potřebovat Poláky ve svých sporech s Evropskou unií,“ doplnil Obrovský.