Zástupci části Donbasu mimo kontrolu Kyjeva zahájili evakuaci civilistů. Kreml varuje před ukrajinskou akcí

Události: Ukrajina a Ruskem koordinované síly se dál vzájemně obviňují ze zvyšování napětí na Donbasu (zdroj: ČT24)

Ukrajina a Ruskem koordinované síly se dál vzájemně obviňují ze zvyšování napětí na Donbasu. Představitelé okupovaných území ohlásili evakuaci žen, dětí a starců do Ruska v obavě z údajně chystané ukrajinské ofenzivy. Kreml označil tamní situaci za potenciálně velmi nebezpečnou a Západ se obává, že si připravuje záminku k invazi. Rusko tvrdí, že se jeho jednotky a technika vrací do posádek, podle Západu ale činí opak.

On-line přenos

Rusko-ukrajinský konflikt

  • 5:33

    V ukrajinských přístavních městech Mariupol a Oděsa přistáli ruští vojáci, uvádí Interfax. Místní novináři na internetu informují o tvrdých bojích.

  • 5:24

    Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, uvedl na Twitteru šéf ukrajinské diplomacie Kuleba. Napsal, že úderům čelí pokojná ukrajinská města.

  • 5:21

    Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci na Ukrajině a respektovalo její suverenitu a územní celistvost. Útok Ruska na Ukrajinu je hrubým porušením mezinárodního práva a vážnou hrozbou pro euroatlantickou bezpečnost, řekl Stoltenberg. NATO chystá mimořádnou schůzku.

Zástupci takzvané „Doněcké lidové republiky“ (DNR) podle agentury Interfax tvrdí, že ukrajinští vojáci vypálili dvanáct střel na obec Petrivske. Další dva incidenty hlásí samozvaná „Luhanská lidová republika“ (LNR). DNR a LNR jsou organizace vytvořené Ruskem koordinovanými silami na okupovaném Donbasu.

Podle ukrajinské armády utrpěl za poslední den na Donbasu zranění jeden voják. Ruskem podporovaní ozbrojenci stříleli z děl, minometů a jednoho tanku na deset vesnic na území pod kontrolou vlády v Kyjevě a za uplynulých 24 hodin porušili příměří v šedesáti případech, tvrdí armáda.

Kyjev a Moskvou podporované síly jsou ve válce už osm let a příměří mezi oběma stranami je běžně porušováno, tento týden se však intenzita bojů výrazně zvýšila. Čtvrteční potyčky byly nejhorší od roku 2015. Od pátečního rána pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zaznamenali již osmdesát porušení dohodnutého příměří, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného diplomata.

Kyjev ve čtvrtek mimo jiné obvinil separatistické a ruské ozbrojence z ostřelování města Stanycja Luhanska a poškození mateřské školky, což prezident Volodymyr Zelenskyj označil za velkou provokaci. Podobně se vyjádřil i britský premiér Boris Johnson, podle kterého bylo cílem útoku „diskreditovat Ukrajince“.

Z organizování provokací obvinil Rusko v pátek večer také šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Zdůraznil však, že Kyjev se bude snažit ukončit krizi v rusko-ukrajinských vztazích výhradně mírovými prostředky. Vyjádřil zároveň přesvědčení, že Rusko nemá v plánu invazi v plném rozsahu.

Ukrajinská vojenská rozvědka GUR zároveň na Twitteru varovala, že podle jejích informací ruské tajné služby nastražily výbušniny v řadě objektů veřejné infrastruktury v ukrajinském Doněcku, který je pod kontrolou ruských separatistů. Obyvatelům města rozvědka doporučila, aby neopouštěli domovy.

Trosky auta, které mělo dle místní policie explodovat
Zdroj: Alexander Ermochenko/Reuters

Výbuchy v Doněcku a Luhansku

V pátek večer potom podle ruské tiskové agentury RIA Novosti u sídla vlády „DNR“ explodoval automobil. Zranění podle agentury zatím hlášená nejsou. Neznámí pachatelé měli odpálit automobil v centru Doněcku na parkovišti ve vzdálenosti několika desítek metrů od budovy místní vlády, upřesnila podle agentury policie „DNR“. Obyvatele téměř milionové metropole úřady vyzvaly, aby zachovali klid a co nejvíce omezili cesty po městě.

„Podle informací ruských médií patřilo explodované auto náčelníkovi místní policie. Tomu se nic nestalo, sám se ozval novinářům s tím, že to bylo jeho auto. Vůdce neuznané 'Doněcké lidové republiky' Pušilin označil tento výbuch za diverzi ,“ uvedl zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.

Podle ruských zpravodajských agentur došlo večer k výbuchům i v Luhansku. První měl zasáhnout plynovod nedaleko města, ke druhému došlo přímo v Luhansku, uvedly agentury Interfax a TASS.

Rusko mluví o nebezpečné situaci, žádost Zelenského o jednání odmítá jako „rozmar“

Kreml označil situaci na východě Ukrajiny za velice znepokojivou a potenciálně velmi nebezpečnou. Tamní napětí „je provokováno zvenčí,“ tvrdí mluvčí Dmitrij Peskov.

Ostře se k situaci v Donbasu vyjádřil i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Moskva bude požadovat, aby pozorovací mise OBSE „neskrývala vinu ukrajinské armády“, prohlásil. „Není to poprvé, co kyjevský režim nejhrubějším způsobem porušuje své závazky. Pokaždé, kdy se podaří dohodnout dodatečná opatření k zajištění příměří, tak je sabotuje,“ tvrdí.

Studio ČT24: Karel Svoboda k situaci v Donbasu (zdroj: ČT24)

Problém vidí Lavrov v tom, že Kyjev odmítá přímý dialog s ozbrojenci v Doněcku a Luhansku. Ukrajina ale trvá na tom, že nebude jednat s „loutkami Moskvy“ a tamní prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval k přímému jednání šéfa Kremlu Vladimira Putina. Lavrov však tento návrh odmítl jako „rozmar“.

Nutné je podle Lavrova zajistit bezpečnost celého regionu, celé OBSE, což je podle něj součástí ruských návrhů vůči USA a NATO. Jednání se Západem o Moskvou požadovaných zárukách včteně stažení jednotek NATO na území Aliance do stavu před rokem 1997 mají podle Kremlu pokračovat.

Západ sankce uvalí, je přesvědčen Putin

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil nad vyhrocením situace v Donbasu politování a stejně jako Lavrov vyzval Kyjev, aby ukončil konflikt tím, že začne jednat přímo se zástupci samozvaných republik.

„Bohužel, přímo teď sledujeme zostření situace v Donbasu,“ řekl Putin po jednání s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem. „Klíčem k obnovení občanského míru na Ukrajině a snížení napětí okolo této země je splnění minských dohod. Vše, co Kyjev musí udělat, je sednout za jednací stůl s představiteli Donbasu a dohodnout politické, vojenské, ekonomické a humanitární opatření k ukončení konfliktu. Čím dříve se tak stane, tím lépe,“ zdůraznil ruský prezident podle agentury Interfax.

Putin je přesvědčen, že Západ proti Rusku vyhlásí sankce, které chystá pro případ, že by vpadlo na Ukrajinu. „Sankce budou v jakémkoliv případě, ať bude nějaký důvod související s Ukrajinou, nebo nebude, protože cíl je jiný – zbrzdit rozvoj Ruska a Běloruska. Kvůli tomuto cíli si vždy najdou důvod, aby zavedli ta či jiná nelegitimní omezení. Není to nic jiného než nekalá konkurence,“ tvrdí šéf Kremlu.

Sankční nátlak pokládá za „hrubé porušení mezinárodního práva“, ale na pravidla si Západ podle Putina vzpomene jen tehdy, pokud mu to vyhovuje. Jinak s radostí na všechny normy zapomene. „Jedinou cestou, jak to překonat, je sílit zevnitř, a to především ekonomicky,“ zdůraznil.

Moskva a Minsk si proto podle Putina musí pomáhat, a toho se týkalo páteční setkání s Lukašenkem. Za osm let sankcí Rusko dle vládce Kremlu dokázalo z 90 procent splnit úkoly související s nahrazením zakázaného zboží a výrobků z dovozu. Dopady sankcí podle Putina postihly i spojenci USA, ale ti nyní „raději mlčí a trpí“.

Evakuace do Ruska

Jeden z vůdců samozvané „DNR“ Denis Pušilin v pátek ohlásil hromadnou evakuaci obyvatelstva do Ruska kvůli obavě z útoku ukrajinské armády. Rozkaz k ofenzívě by mohl Zelenskyj vydat v nejbližší době, uvedl Pušilin podle agentury TASS. 

„Od dnešního dne se organizuje hromadný, centrálně řízený odjezd obyvatelstva do Ruska. V prvé řadě se evakuují ženy, děti a starší lidé,“ řekl Pušilin. „Po dohodě s vedením Ruské federace jsou v Rostovské oblasti připravena místa pro přijetí a ubytování našich občanů. Evakuovaným bude poskytnuto vše nezbytné. Jsou vytvořeny všechny podmínky pro rychlý přechod přes kontrolní stanoviště,“ dodal.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba na Twitteru odmítl jako dezinformace ruské propagandy tvrzení separatistů o nadcházející ofenzívě ukrajinské armády či o sabotážích ukrajinských či polsky hovořících diverzantů v chemických provozech v Donbasu. „Ukrajina neprovádí ani nechystá takové akce. Počítáme pouze s diplomatickým řešením konfliktu,“ zdůraznil.

První autobusy s evakuovanými měly podle agentury Interfax z území ovládaných separatisty vyjet ve 20:00 moskevského času (18:00 SEČ). 

Putin v reakci nařídil ruskému ministrovi pro mimořádné události, aby v Rostovské oblasti poblíž Ukrajiny zařídil pro nově příchozí vše potřebné. Vládu pak požádal, aby pro každého příchozího z Donbasu zajistila jednorázový příspěvek 10 tisíc rublů (zhruba 2785 korun), informovala ruská tisková agentura TASS.

Nedlouho po „DNR“ oznámila evakuaci i samozvaná „Luhanská lidová republika“. „Ve snaze zabránit obětem mezi civilisty vyzývám obyvatele republiky, aby v co nejkratší době opustili území a vydali se do Ruské federace,“ citovala prohlášení lídra „LNR“ Leonida Pasečnika agentura AFP.