Počet odhalených nákaz covidem-19 klesá, končí povinné testování ve firmách

Události: Konec testování (zdroj: ČT24)

Šíření covidové epidemie v Česku nadále zpomaluje. Ve čtvrtek testy prokázaly 15 517 nových případů, zhruba o třetinu méně než před týdnem. O čtvrtinu na 2910 případů klesl počet podezření na opakovanou nákazu. V mezitýdenním srovnání nižší byl ale i počet provedených testů. Firmám a živnostníkům končí povinnost pravidelného testování, naposledy se testovalo také ve školách. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce, aby nejpozději 1. dubna byla uvolněna téměř všechna protikoronavirová opatření. Sněmovna schválila novelu pandemického zákona.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Na sto tisíc obyvatel aktuálně připadá v Česku 1126 nově potvrzených případů covidu-19 za posledních sedm dní. Proti čtvrtku klesla týdenní incidence o 67 případů a dostala se na nejnižší úroveň od 19. ledna.

Nejméně příznivá je epidemická situace v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji, kde za poslední týden připadá 1332, respektive 1277 nově potvrzených případů v přepočtu na sto tisíc lidí. Naopak dva kraje mají incidenční číslo nižší než tisíc. V Karlovarském kraji testování v posledních sedmi dnech odhalilo 830 nových případů na sto tisíc obyvatel a v Libereckém kraji 976.

V nemocnicích bylo ve čtvrtek 3720 pacientů s prokázaným covidem. Stav 260 z nich lékaři hodnotí jako těžký. Proti předposlednímu pracovnímu dni předchozího týdne ubylo přes tři sta hospitalizací, počet pacientů v těžkém stavu stagnuje.

Reprodukční číslo udávající kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, stouplo k pátku podle výpočtu ČTK z 0,73 na 0,75. Pod zlomovou hodnotou jedna, která signalizuje zpomalování epidemie, se číslo R drží nepřetržitě dva týdny.

Ministr Válek v pátek uvedl, že chce, aby nejpozději 1. dubna byla uvolněna téměř všechna protikoronavirová opatření. Respirátory by mohly být povinné v menší míře než dosud. Na jednání vlády plánuje příští týden předložit návrh postupného uvolňování opatření.

Na tiskové konferenci také obhajoval novelu pandemického zákona, kterou v pátek schválila sněmovna, a přehlasovala tak koaliční většinou senátní veto. Novela zejména rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Uzákoní rovněž zavedenou praxi nařizování karantény nebo izolace telefonicky či krátkou textovou zprávou. Prezident Miloš Zeman už ohlásil, že předlohu podepíše. Podle Válka by například bez pandemického zákona nebylo možné proplácet PCR testy ze zdravotního pojištění bez indikace lékaře.

Končí testování ve firmách a ve školách

Od začátku února klesají v mezitýdenním srovnání počty provedených testů. Podle průběžných údajů tento čtvrtek laboratoře prověřily na covid 78 197 vzorků, o třetinu méně než před týdnem.

Firmám, živnostníkům, ale i veřejným institucím pátkem končí povinnost pravidelného testování. Kvůli zhoršení epidemické situace vláda od 17. ledna nařídila testování všem zaměstnancům, a to dvakrát za týden. Pozitivní antigenní samotest mělo za měsíc povinnosti ve firmách přes 169 tisíc lidí.

Tento týden od pondělí do čtvrtka zaměstnavatelé nahlásili 19 433 případů, což je asi polovina proti třetímu týdnu testování, kdy se případů nahlásilo nejvíce. Nejvíce pracovníků s pozitivním testem bylo v týdnu na přelomu ledna a února, kdy pozitivní výsledek mělo téměř 49 tisíc z nich. V dalším týdnu bylo pozitivních výsledků zhruba o čtvrtinu méně a další pokles ukazují i data v tomto týdnu. 

Část firem chce v testování pokračovat i po ukončení povinnosti. Preventivní antigenní testy podle aktuální pandemické situace doporučil podnikům také Svaz průmyslu a dopravy.

Tento týden byl také poslední, kdy se museli testovat školáci. V poslední vlně testování odhalilo 5451 pozitivních případů, které byly potvrzené metodou PCR, u žáků a studentů a 609 případů u zaměstnanců škol. Proti minulému týdnu jde o pokles zhruba o 40 procent. 

Testování ve školách odhalilo od začátku roku 38 343 žáků základních škol a 19 567 studentů středních škol s pozitivitou na koronavirus potvrzenou PCR testem. Zaměstnanců škol bylo takto testováno 6903.

Zájem o očkování klesá

Od začátku epidemie v březnu 2020 se v Česku prokazatelně nakazilo skoro 3,5 milionu lidí. Zemřelo 38 106 z nich. Od začátku letošního roku zemřelo 1839 lidí, u kterých byla infekce potvrzena. Únorový denní průměr je 48 úmrtí, v lednu to bylo 33.

Proti těžkému průběhu nemoci může lidi ochránit očkování. Zájem o něj ale postupně klesá. Zdravotníci ve čtvrtek podali 10 680 dávek vakcíny. O týden dříve se jejich počet blížil 16 tisícům. Denní průměr od začátku února je kolem 15 tisíc dávek. V lednu to bylo téměř 50 500 dávek za den. 

Od zahájení vakcinace po předloňských Vánocích bylo v Česku aplikováno 17,3 milionu dávek vakcíny, z toho téměř čtyři miliony tvoří posilovací dávky. Dokončené očkování má dle údajů ministerstva zdravotnictví necelých 64 procent z celkové populace Česka.

Do Česka dorazí vakcína Novavaxu

Příští týden by měla do Česka dorazit vakcína od firmy Novavax, která je pátou látkou schválenou pro použití v EU. Radiožurnálu to řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). Už dříve ministerstvo zdravotnictví uvádělo, že očkování touto látkou začne na konci února. Registrovat se k tomuto očkování lidé mohou od začátku měsíce. Pavlovic uvedl, že očkování je stále základním nástrojem v boji s epidemií covidu. Lidem doporučil, aby si nechali vakcínu aplikovat.

Česko má podle dřívějšího vyjádření ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) objednány stovky tisíc dávek nové vakcíny a je možné množství navýšit. Jde o takzvanou proteinovou vakcínu, která obsahuje v laboratoři vyrobený spike protein. Právě tuto součást vakcíny vyrábějí v závodě v obci Bohumil, která je součástí středočeských Jevan. Ministerstvo zdravotnictví soudí, že by se jí mohli nechat očkovat i ti, kteří mají obavy z modernějších mRNA vakcín.

Pavlovic na dotaz, zda stát neuvažuje o ukončení nákupu vakcín proti covidu, řekl: „Pokud bychom měli přebytek, budeme je darovat státům, které neměly to štěstí, aby jich měly dostatek.“ V minulosti už Česko poskytlo 2,39 milionu vakcín proti covidu zemím na Balkánu, v Africe a Asii.

Od soboty bude izolace nakažených covidem trvat sedm dní a lidé, kteří budou v kontaktu s nakaženým, nemusí nastoupit do karantény. Pavlovic ve vysílání Radiožurnálu doplnil, že to bude platit jen pro nové případy. Pokud tedy někdo nastoupí do karantény v pátek, v sobotu se mu nezruší.

Ministerstvo zdravotnictví avizovalo, že proplácení preventivních testů skončí 1. března. Válek také uvedl, že chce se zdravotními pojišťovnami jednat o hrazení jednoho preventivního PCR testu měsíčně. Podle Pavlovice jednání stále popračují. Sociolog Daniel Prokop doplnil, že úplné neproplácení preventivních testů měla vláda ještě zvážit. Část lidí používá podle něj testy proto, že chce před nákazou ochránit své blízké.

Pavlovic také sdělil, že resort má pracovní termín, kdy by mohla být zrušena povinnost nosit respirátory. Zveřejněn ale bude až poté, co se na něm shodne vláda. Virolog Jiří Černý se domnívá, že v uzavřených prostorách, kde je hodně lidí, tedy například v obchodech, by povinnost měla být zachována co nejdéle, podle něj do jara nebo začátku léta.