Přibylo téměř 51 tisíc nakažených. Vládní poslanci dostali falešné SMS zprávy o karanténě

Ve čtvrtek testy v Česku odhalily 34 740 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což bylo o devětadvacet procent více než před týdnem. Zároveň se objevilo rekordních 16 248 reinfekcí u již dříve pozitivně testovaných. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Roste také počet hospitalizovaných s nemocí covid-19, který oproti předchozímu čtvrtku stoupl téměř o pětinu na 1967. Vážně nemocných ale naopak opět ubylo na 192. Několik vládních poslanců ODS a TOP 09 dostalo falešné SMS zprávy o nutné karanténě, resort zdravotnictví kvůli tomu podá trestní oznámení.

Denní přírůstky nakažených v tomto týdnu opakovaně překonaly předchozí maxima. Ve středu hygienici zaznamenali největší denní počet nově potvrzených nákaz za celou epidemii, a to 54 685 případů.

V poslední době se zvyšuje i výskyt opakované nákazy u již dříve pozitivně testovaných, které ministerstvo nezahrnuje do denního přírůstku nově nakažených. Při započtení opakovaných nákaz denní nárůst činil ve středu téměř šedesát tisíc případů a ve čtvrtek přes padesát tisíc.

Opakovaně pozitivní test už měli tři ze sta nakažených koronavirem v Česku. Většina z nich se znovu nakazila od začátku letošního roku, kdy se šíří varianta koronaviru omikron, která snadněji proniká imunitou získanou po prodělání nemoci i očkováním. Opakovaných nákaz eviduje ministerstvo zdravotnictví k pátečnímu ránu celkem 87 551, jen za poslední den 16 248.

Poslední skokový nárůst počtu reinfekcí vysvětlil vědecký redaktor ČT24 Daniel Stach: „Je to z toho důvodu, že byly dohlášeny údaje za poslední dny. Ráno jsem to ověřoval na Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Je to z důvodu, že se hlášení v některých laboratořích trochu zdržela z posledních dvou, tří, čtyř dnů, a tak se dohlásily až v tomto jednom konkrétním dni. Je obrovské množství testů, a tím pádem to vedlo k tomu, že byl systém trochu zahlcený a všechny reinfekce, podezření na ně, se nedostaly do systému v ten daný den.“

Studio ČT24: Vědecký redaktor Stach k vývoji epidemické situace (zdroj: ČT24)

Šíření koronaviru znovu zrychluje už přibližně od začátku ledna. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek řekl ve čtvrtek Českému rozhlasu –⁠ Radiožurnálu, že současná vlna epidemie bude kulminovat na přelomu ledna a února. Ke zrychlování nárůstu množství potvrzených případů nákazy přispívá podle Duška plošné testování i šíření nakažlivější varianty koronaviru omikron.

Dále roste incidenční číslo, tedy počet nových případů covidu za posledních sedm dní na každých sto tisíc obyvatel. K pátku se ze čtvrtečních 1957 zvýšilo na rekordních 2030 případů. Incidenční číslo rostlo téměř ve všech regionech. Výjimkou byla Praha, kde kleslo z 2877 na 2818 případů. Navzdory poklesu je však incidenční číslo v hlavním městě stále nejvyšší ze všech regionů. Nejnižší je na Vysočině s 1486 případy.

Česká republika je podle tohoto údaje dvanáctou nejzasaženější zemí Evropské unie, před týdnem byla osmnáctá. Nejvíce je zasažené Dánsko, po něm Slovinsko a Portugalsko.

Snížilo se naopak reprodukční číslo, ukazující rychlost šíření epidemie. Ze čtvrteční hodnoty 1,45 k pátku mírně kleslo na 1,41. Číslo udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Dokud se reprodukční číslo drží nad hodnotou jedna, znamená to zrychlování šíření nákazy.

Falešné zprávy pro poslance

Poslanci z řad koaličních stran ODS a TOP 09 v pátek obdrželi falešnou SMS zprávu o povinné karanténě kvůli kontaktu s osobou pozitivně testovanou na koronavirus. ODS to uvedla v tiskové zprávě. Ministerstvo zdravotnictví sdělilo, že jde o evidentní podvod. Zváží další právní aspekty takové činnosti a podle toho učiní právní kroky, úřad také podá trestní oznámení.

Všichni dostali SMS zprávu ve stejný čas, obsahovala neplatný čtyřmístný kód i telefonní číslo. Jeden ze zákonodárců, který také zprávu obdržel, je už týden doma nemocný. První místopředsedkyně klubu ODS Eva Decroix věc konzultovala s ministerstvem zdravotnictví, které jí potvrdilo, že v systému resortu evidována není.

„Poté, co jsem přeposlala printscreen SMS zprávy, mi bylo potvrzeno, že zpráva je zcela zmanipulovaná a falešná. Obsahuje neplatný čtyřmístný kód, který máme všichni stejný, namísto jedinečného šestimístného kódu. Zároveň byla tato zpráva zaslána z mobilního čísla, ne z čísla hygienické stanice,“ uvedla Decroix.

„Prověřili jsme to, jde o evidentní podvrh, jde o útok na pandemický zákon a boj s covidem, zvážíme další právní aspekty této činnosti a podle toho učiníme právní kroky, podáme i trestní oznámení. Správnou verzi SMS může každý najít na https://covid.gov.cz/ či se obrátit na linku 1221,“ sdělil mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

Poslanci vládní koalice falešné SMS zprávy spojují s pokusem o zablokování projednání pandemického zákona na mimořádné schůzi sněmovny příští úterý. Proti jejímu přijetí tento týden v Praze demonstrovalo několik stovek lidí, opoziční SPD zároveň avizovala, že bude vládní novelu obstruovat. Také poslanci zvažují kvůli podvodným SMS zprávám podání trestního oznámení.

Méně vážně nemocných

Omikron podle dosavadních studií způsobuje méně závažný průběh covidu než původně dominantní varianta delta. Počty lidí s covidem-19 v nemocnicích zhruba od začátku loňského prosince, kdy jich bylo kolem sedmi tisíc, z toho přes tisíc ve vážném stavu, ještě do konce minulého týdne klesaly. Od pondělka podle údajů ministerstva hospitalizovaných ve srovnání s předchozím týdnem zase přibývá. Ve čtvrtek jich bylo 1967.

U pacientů v těžkém stavu se ale pokles nezastavil. Oproti předchozímu čtvrtku se jejich počet snížil o pětinu na méně než dvě stě. Ještě na začátku předchozího týdne jich bylo skoro tři sta.

Podobně jako počty vážně nemocných s covidem klesá i množství úmrtí. Za uplynulých sedm dní zemřelo s covidem podle údajů ministerstva 122 lidí, což bylo o třetinu méně než v předchozím týdnu. Za celou dobu epidemie v Česku od začátku března 2020 bylo zaznamenáno přes 2,92 milionu případů nákazy a zemřelo 37 145 lidí s covidem.

Nižší počet testů

Ve čtvrtek klesl mírně počet testovaných. Bylo provedeno zhruba 109 tisíc PCR testů a přes 34 tisíc antigenních, což bylo dohromady asi o 3500 testů méně než před týdnem.

I přes nižší počet testovaných však dále stoupaly podíly odhalených případů nákazy na množství provedených testů. U těch preventivních a plošných, kterých se provádí nejvíce, podíl pozitivně testovaných vzrostl z 11,14 procenta za předchozí čtvrtek na 15,96 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, stoupl podíl pozitivních z 20,75 procenta na 24,56 procenta. Podíl pozitivních u diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil z 35,97 na 43,36 procenta.

„Důležitý údaj, který nás musí zajímat, je pozitivita testů. Ta nám ukazuje, že v tuhle chvíli v podstatě máme zavřené oči. Sedmidenní průměr je aktuálně na hranici zhruba čtyřiceti procent u diagnostických testů. To znamená, že vlastně nevíme o šíření nákazy reálně ve společnosti skoro nic, respektive jen velmi málo. Vidíme jen špičku ledovce a ve skutečnosti je rozšířená daleko víc,“ vysvětlil Daniel Stach.

Dál probíhá také zjišťování možných nákaz ve firmách. Zaměstnavatelé dosud nahlásili 57 163 pozitivních samotestů svých pracovníků na covid-19, sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Za pondělí až čtvrtek tohoto týdne jich bylo 32 418, to je zhruba o třicet procent víc než za celý první týden testování. Ministerstvo již dříve uvedlo, že testovat ve firmách i školách se bude nejméně do poloviny února.

„Asi 53,6 procenta všech nahlášených pozitivit bylo následně konfirmováno PCR testem. Potvrzená pozitivita je u 83,6 procenta konfirmovaných,“ sdělil Jakob. Pracovník s pozitivním samotestem odchází do pětidenní karantény. Na potvrzení výsledku PCR testem jít nemusí. Pokud ale metodu PCR absolvuje, v případě negativity se může vrátit do práce.

Dvojnásobný nárůst počtu nakažených ve školách

Po pondělním testování ve školách se podle ministerstva zdravotnictví potvrdilo PCR metodou 16 627 případů nákazy covidem. Je to víc než dvojnásobek proti předchozímu týdnu. Mezi žáky odhalily PCR testy 15 178 nakažených a mezi pedagogy 1449.

Růst je podle úřadu důsledkem naprosté dominance nové koronavirové varianty omikron, jejíž podíl na všech nových nákazách už podle Státního zdravotního ústavu činí víc než 98 procent. Metoda PCR potvrdila výsledky zhruba devětapadesáti procent pozitivních antigenních testů.

Podle ministerstva se v pondělí otestovalo zhruba 1,1 milionu žáků a asi 183 tisíc zaměstnanců škol. Počet testů zůstává podle úřadu v jednotlivých kolech zhruba stejný.

Vakcínu ve čtvrtek dostalo 38 tisíc lidí

Od konce prosince 2020 se v Česku proti covidu očkuje. Dosud bylo podáno přes 16,9 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno bylo asi 6,8 milionu lidí. Denní počet podaných vakcín už více než dva týdny postupně klesá. Ve čtvrtek dostalo vakcínu 38 259 lidí, to bylo o třicet procent méně než před týdnem.

Většinu očkovaných za den tvoří v současnosti již plně vakcinovaní lidé, kteří dostávají posilující dávku. Tu už dohromady dostalo asi 3,7 milionu lidí, tedy více než polovina plně očkovaných.

Polsko a Rumunsko si na mapě cestovatele pohorší

Polsko a Rumunsko se od pondělí na takzvané mapě cestovatele přesunou do tmavě červené kategorie s velmi vysokou mírou rizika nákazy koronavirem. Podmínky návratu do České republiky se tím ale nezmění, dosud byly země červené s vysokou mírou rizika. Nadále platí zpřísněné podmínky pro cizince přijíždějící do České republiky.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději čtrnáctý den po příjezdu. Dotyčná osoba mimo domov musí nosit respirátor do obdržení výsledku testu. Pokud člověk použije veřejnou dopravu, musí mít test před návratem a zároveň jít na další pátý až sedmý den po příjezdu.

Podmínky při návratu se netýkají českých občanů a cizinců s povoleným pobytem, kteří mají dva týdny ukončené očkování nebo v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19. Zůstává ale povinnost vyplnit příjezdový formulář. Kvůli zabránění šíření varianty omikron jsou cizinci, kteří na českém území nemají povolení k pobytu, povinni před vstupem do republiky mít negativní výsledek PCR testu, i když cestují ze zelených či oranžových zemí, a to i s dokončeným očkováním či prodělaným onemocněním. Výjimku z testu mají i děti ve věku dvanáct až osmnáct let, které mají ukončené očkování bez posilující dávky.

Neočkovaní cizinci nebo ti, kteří neprodělali covid, musí pátý až sedmý den po příjezdu do Česka podstoupit PCR test a nosit do doby obdržení výsledku respirátor při opuštění bydliště či ubytování.

NSS: Kontroly na schůzích a v kultuře byly málo odůvodněné

Loňské opatření stanovující kontrolu očkování nebo testu na koronavirus při schůzích či kulturních akcích nebylo podle Nejvyššího správního soudu dostatečně odůvodněné. Soud proto zpětně konstatoval nezákonnost sporných částí. Samotný princip kontrolní povinnosti přenesené na organizátory akcí však nezákonný nebyl, plyne ze dvou rozhodnutí zpřístupněných v pátek na úřední desce. Jeden podnět k soudu podávalo brněnské společenství vlastníků jednotek, druhý síť multikin CineStar. 

Soud zjistil nedostatky v odůvodnění. „V dané části napadené mimořádné opatření nemohlo obstát, neboť ministerstvo v odůvodnění opatření ani v průběhu řízení soudem nevysvětlilo, na základě jakého kritéria uvedenou povinnost některým provozovatelům (organizátorům či pořadatelům) stanovilo, zatímco jiným v obdobném postavení nikoliv,“ uvedl soudce Milan Podhrázký. Například provozovatelé restaurací v dané době takovou povinnost neměli.

Naopak soud nedal za pravdu argumentům, podle kterých kontrolní povinnost představuje nepřípustné přenesení výkonu státní správy na soukromé osoby. Připomněl, že lidé v různých situacích běžně ověřují, zda někdo jiný splňuje podmínky předpokládané veřejnoprávními předpisy. Soudci poukázali například na prodej alkoholu, který je omezený věkem zákazníka. Kontrola očkování nebo testu také podle Nejvyššího správního soudu neznamená nepřípustné zjišťování citlivých informací o zdravotním stavu.

Opatření přijaté koncem loňského srpna bylo v účinnosti v září. Sporná část například nařizovala organizátorům zasedání či voleb orgánů právnických osob kontrolovat u účastníků očkování, prodělanou nemoc nebo negativní test. Kdo podmínky nesplnil, na zasedání nesměl. Obdobnou povinnost měli organizátoři kulturních akcí a dalších hromadných setkání.