Před Vánoci preventivně protestujme celou populaci, navrhuje epidemiolog Maďar

Otázky Václava Moravce: Debata Rastislava Maďara a Petra Šonky (zdroj: ČT24)

Nejnovější vládní opatření podle epidemiologa Rastislava Maďara nejsou dostatečná, celonárodní lockdown by ale nezaváděl. Šel by spíše cestou celostátního PCR testování, které navrhuje provést před Vánoci. Praktický lékař Petr Šonka kritizuje novou očkovací kampaň ministerstva zdravotnictví, motivovat by se nemělo formou strachu. O životě s covidem debatovali v pořadu Otázky Václava Moravce.

Kabinet v demisi po souhlasu AntiCovid týmu přijme opatření, podle kterého se nadále nebudou uznávat antigenní testy a samotesty na covid-19, ale pouze nejspolehlivější PCR testy. Žádné další restrikce však přijaty nebudou.

Podle epidemiologa a děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislava Maďara to samo o sobě není dostatečné, ale je to krok správným směrem. Situace je tragická a bude se ještě zhoršovat. Celopopulační incidence je nevídaná. K tomu máme dle něj extrémně vysoké reprodukční číslo, takže je jasné, jak se situace bude vyvíjet.

Opatření však nejsou dostatečná také proto, že ta stávající režimová se dodržují stále velmi zlehka, myslí si. Druhá věc je, co ministerstvu dovolí stávající legislativa bez nouzového stavu. Je ale dle něj celkem pochopitelné, že ti, co odcházejí, nechtějí být za ty zlé a ti, co přicházejí, nechtějí být hned zlí. Nouzový stav ale není lockdown, podotkl.

„Já bych šel cestou hlavně PCR testů. Kdybychom masivně protestovali populaci PCR testy, tak bychom po několika cyklech uměli incidenci v řádech týdnů dostat po kontrolu,“ řekl s návrhem, že by v celém Česku mohlo před Vánoci proběhnout zdarma plošné PCR testování celé populace, včetně naočkovaných.

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka si myslí, že po zrušení uznávání antigenních testů je možné, že se lidé budou více očkovat. PCR testování je náročné nejen finančně, ale i časově. Na výsledek PCR testu se totiž stále čeká několik dní stejně jako na začátku pandemie.

Šonka si myslí, že je potřeba s lidmi férově komunikovat. Je nutné také říci, jaké má očkování limity. „Já nemám pocit, že by nám tady běhalo velké množství lidí, kteří nemají příznaky a šíří covid. Lidé většinou nějaké lehké příznaky mají. Je důležité, aby měli odpovědnost a ohleduplnost k sobě i k ostatním a nechali se včas testovat,“ řekl. 

Vláda i nadále vyzývá k očkování

Chytrá karanténa tento týden na Twitteru uvedla, že alespoň jednu dávku má za sebou 70 procent dospělé populace v ČR. Pokud jde o rychlost očkování, tak za poslední týden bylo naočkováno téměř čtvrt milionu lidí.

Počet očkovaných sice narůstá, ale je to především díky aplikaci třetí podpůrné dávky, na kterou začínají chodit senioři. Za poslední měsíc dostalo posilující dávku půl milionu lidí.

AntiCovid tým říká, že by stát měl vytvořit lepší podmínky pro proočkovanost těch nejrizikovějších skupin, například v domovech pro seniory. Šonka ale nemá informace o tom, že by očkování v domovech pro seniory nefungovalo. Také si nemyslí, že by v Česku byli lidé, kteří k očkování nemají přístup, vakcín je také dostatek.

„Lidé prostě z nějakého důvodu nechtějí, ty důvody jsou různé a mohou se také měnit. To je práce praktického lékaře, aby to s neočkovaným probral,“ řekl s tím, že praktici jsou k tomuto motivováni finančně a i tím, že více očkovaných pro ně znamená méně těžkých případů.

„Brutální“ kampaň

V Česku se spustila polemika ohledně nové šokující kampaně ministerstva zdravotnictví. Řeší se, zda jsou použité obrázky na místě, či už za hranou etiky.

„Když se podívám na to, v jakém stavu jsou zdravotníci, jak jsou unavení a přepracovaní, už nechtějí sloužit na covidáriích, už toho mají dost. Je obrovský problém s personálem. Kdybychom se zeptali těchto lidí, tak řeknou, ukažte jim to, ať to vidí, možná to na někoho zafunguje,“ komentoval současnou kampaň Maďar.

Šonkovi naopak kampaň přišla zbytečně brutální a nemyslí si, že bude mít zamýšlený efekt. Chápe, proč ministerstvo s kampaní přišlo, ale neztotožňuje se s ní.

Maďar upozornil na to, že jsou i mnozí lidé, kteří se bez problémů nechali naočkovat dvěma dávkami, ale tu třetí už odmítají. To je dle něj nepochopitelné a právě na ně může kampaň cílit. Šonka by ale v tomto případě sázel spíše na férovou komunikaci. Uznal, že vakcíny v lidech nedůvěru vyvolávají, ale nemyslí si, že by se měl stupňovat tlak.

Choroba tu je, vakcíny fungují, jen to není tak, jak jsme si od toho slibovali, shrnul Šonka na závěr. Maďar ale dodal, že rychle neklesá jen doba post-vakcinační, ale i ta post-infekční. Proto jsou nutné posilovací dávky.