Se srpnem přišlo uvolnění pravidel pro hromadné akce. Očkovaných už se netýkají početní limity

UDÁLOSTI: Ministerstvo zdravotnictví uvolnilo další sérii protiepidemických opatření (zdroj: ČT24)

S počátkem srpna přišla nová vlna rozvolnění některých pravidel zavedených v souvislosti s covidovou pandemií. Na hromadné akce může přijít více lidí, limity se navíc nově vztahují pouze na neočkované. V klubech je povolen tanec, uvolnění se týká také muzeí, galerií nebo zoologických zahrad. Vláda zdůvodnila nové uvolnění příznivým vývojem epidemie. V uplynulém týdnu s jednou výjimkou počty nakažených každý den klesaly oproti týdnu předchozímu. V sobotu potvrdily testy 117 nových případů, tedy o deset méně než minulou sobotu.

On-line přenos

Koronavirus – srpen

  • 22:48

    Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

  • 18:03

    Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

  • 17:21
    Česko

    Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

I když čtvrtek přinesl zvýšení počtu nově prokázaných případů covidu-19 ve srovnání s předchozím týdnem, pátek i sobota ukázaly, že pokračuje útlum epidemie. V sobotu přibylo o deset nových případů méně než v předchozím týdnu, tedy 117.

Ve srovnání s předchozím týdnem zaznamenaly v posledním červencovém dni mírné zlepšení Plzeňský kraj, Středočeský kraj i Praha, tedy tři ze čtyř regionů s nadprůměrně vysokým výskytem nákazy. Pouze v Pardubickém kraji se množství pozitivních případů ve srovnání s minulou sobotou zvýšilo, a to z jednoho na osm.

Celorepublikové incidenční číslo, které udává počet nových případů za týden na sto tisíc obyvatel, se oproti předchozímu dni nezměnilo, zůstává na hodnotě 11. Totéž platí pro tři zmíněné kraje. Nejvíce nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní měl Plzeňský kraj, a to 30. Nejnižší výskyt nákazy zůstává v Olomouckém kraji s třemi případy na sto tisíc obyvatel za týden.

Množství lidí hospitalizovaných s covidem-19 kleslo v sobotu na týdenní minimum a po dvou dnech kleslo pod padesát, na 44. V těžkém stavu je deset z nich.

Očkování se v sobotu – tedy poslední den července – propadlo na nejnižší hodnotu celého měsíce. Zdravotníci vykázali 25 909 aplikovaných dávek, tedy méně než předchozí neděli, což bylo dosavadní minimum. Ve srovnání s vrcholem vakcinace v červnu se nynější denní počty očkovaných blíží k polovině. V pracovní dny se pohybovaly kolem 60 tisíc oproti někdejším více než 110 tisícům. O víkednech se v červnu podávalo přes 50 tisíc dávek denně.

S útlumem epidemie může na akce víc lidí, hlavně těch očkovaných

V pondělí, ve středu i v pátek zůstaly denní přírůstky nakažených koronavirem pod dvěma stovkami, ani jednou nepřekročil denní přírůstek nakažených tři stovky. Politici to považují za dobrý výsledek a schválili uvolnění opatření, hlavně pro kulturu. 

Na velké akce může přijít ven až sedm tisíc lidí (dosud to bylo pět tisíc) a dovnitř tři tisíce (dosud dva tisíce). To se ale týká jen lidí, kteří nejsou očkováni ani nemají doklad o tom, že v posledním půlroce měli covid-19. Kdo má víc než jen negativní test, na toho se úředně stanovený limit již nevztahuje. Vláda se netají tím, že tak chce motivovat lidi k vakcinaci.

Ne všude využili nové možnosti hned první den. „Setrvali jsme u kapacity 7500 diváků z toho důvodu, že LFA poslala nové podmínky až z pátku na sobotu, takže nebyl čas je aplikovat do praxe,“ řekl mluvčí fotbalového týmu Baník Marek Lorenc. Předpokládá, že v dalším týdnu již bude možné využít celou kapacitu stadionu.

Mezi lidmi, kteří budou na těchto akcích stát, by stále měly být rozestupy, ale oproti dosavadním čtyřem metrům čtverečním postačí už jenom dva. Lidé s testem starým maximálně 24 hodin nebo vakcínou (případně dokladem o prodělání nemoci) mohou i tancovat.

Na zámcích, v zoologických zahradách a na dalších místech není již nutné při organizovaných prohlídkách do 20 lidí prokazovat bezinfekčnost. Muzea a galerie mohou vpustit návštěvníky až do 75 procent své obvyklé kapacity, alternativně mohou nově stanovit kapacitu podle metrů čtverečních.

Kapacitní omezení se již netýká plaveckých bazénů, návštěvníci ale stále musejí prokázat bezinfekčnost. V provozovnách se zmenšily nutné rozestupy ze dvou na 1,5 metru.

Skupinových akcí na školách se nově může účastnit bez nutnosti prokázat bezinfekčnost až dvacet lidí. Jde zejména o zkoušky nebo akademické obřady, jako jsou inaugurace nebo promoce. Dosud se mohlo za těchto podmínek sejít jen deset lidí.

Do konce prázdnin již vláda s dalším podobným uvolňováním opatření nepočítá. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO) je otázka, jak se bude epidemie dál vyvíjet. „Na konci srpna už bude moci (ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky) profesor Dušek udělat modelaci na září. Hlavně bude záležet na návratu dětí do škol a lidí z dovolených,“ předeslal ministr.