Obce kvůli koronaviru omezily investice, s rozvolňováním se jejich finanční situace zlepšuje

Události ČT: Covidová krize a hospodaření obcí (zdroj: ČT24)

Výpadky z výběru daní nebo třeba nájemného v první polovině roku dolehly na rozpočty měst a obcí, a některé proto musely omezit investice. S rozvolňováním se ale situace zlepšuje. Příjmy z rozpočtového určení daní podle Svazu měst a obcí v květnu mírně vzrostly a pomohlo také otevření sportovišť a památek.

Například středočeské Zálezlice, které leží kousek od soutoku Labe a Vltavy, poničily povodně v letech 2002 i 2013. Obec od té doby dostavěla protipovodňový val, má třeba také vlastní frekvenci pro vysílačky.

Naposledy za 44 milionů vybudovala zpevněné polní cesty. Další investice ale kvůli covidu-19 a nižšímu výběru daní pozastavila. Půjčky si brát nechce. „Ze státního rozpočtu přichází méně peněz, než chodilo v minulých letech. Ač slýcháme, že to tak není, tak tomu tak je, bohužel,“ konstatuje starosta Jiří Čížek (nestr.).  

V dalším středočeském městě, Kutné Hoře, je rozpracovaných hned několik projektů, třeba přesun knihovny do rekonstruované budovy za 140 milionů. Epidemie ale prodloužila opravu chodníků.

„Stávalo se, že se nám třeba opožďovaly dodávky materiálů. Také jsme museli některé investiční projekty natahovat a žádat o jejich prodloužení, protože se například firma ocitla na několik týdnů v karanténě,“ popisuje místostarostka Kutné Hory Silvia Doušová (STAN).

Město žije hlavně z turismu, který se do půlky května úplně zastavil. Teď se situace obrací. Aby turismus podpořilo, odpouštělo město třeba parkovné.

Svaz: Chybí peníze z prominutých plateb

„Z celkových rozpočtů momentálně chybí výpadky, které byly příjmové z jiných činností, než je rozpočtové určení daní. Například různé poplatky, nájmy, a to všechno města a obce odpouštěly, nebo odkládají jejich splátky,“ dodává výkonná ředitelka Svazu měst a obcí ČR Radka Vladyková.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) měly obce a kraje na konci loňského roku na účtech 267 miliard. Jenže právě tyto prostředky jsou často vázané na už naplánované investice, a tak by další výpadky do rozpočtů citelně zasáhly.