Pandemie ve světě: V Německu platí výhody pro očkované, EK schválila nákup dvou miliard vakcín

V Německu začínají platit výhody pro lidi, kteří jsou očkovaní proti covidu-19 nebo už nemoc prodělali. Nově nemusí do karantény při příjezdu do země a při kontaktu s nemocnými, nepotřebují testy a nevztahuje se na ně omezení nočního vycházení. Evropská komise schválila nákup téměř dvou miliard vakcín od firem Pfizer/BioNTech.

On-line přenos

Koronavirus - květen

  • 22:15

    Španělské regiony, včetně hlavního města Madridu, zvažují, že zruší povinnost nosit roušky venku.

  • 21:17

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil další postupné uvolňování pandemických opatření. V zemi se zkrátí zákaz nočního vycházení a otevřou se bary a restaurace, uvedla agentura Reuters. 

  • 20:17

    Dánská vláda v pondělí požádala zdravotní úřady země, aby přehodnotily rozhodnutí vyřadit proticovidové vakcíny společností Johnson & Johnson a AstraZeneca z očkovacího programu. Ke kroku vládu přiměl dvoutýdenní skluz v dánském vakcinačním plánu.

Větší svoboda pro velkou část obyvatel Německa, kteří mají za sebou očkování nebo se z covidu-19 uzdravili, se týká mnoha každodenních činností. Tito lidé se nyní mohou scházet s ostatními bez omezení, nemusí se prokazovat výsledky testu třeba při návštěvě kadeřnictví ani respektovat noční zákaz vycházení.

Karanténa se na očkované a uzdravené bude vztahovat jen tehdy, pokud do Německa vstupují z oblastí s mutacemi, případně se v Německu setkali s nějakou nebezpečnou formou varianty koronaviru. Z novinky budou těžit i Češi, kteří jsou očkovaní, případně nemoc v předchozích šesti měsících prodělali. Při vstupu do Německa se na ně nebude vztahovat karanténa, která je nyní desetidenní a po pěti dnech je možné ji zkrátit testem.

Od závěrečné dávky musí uplynout nejméně dva týdny. Doklad o očkování může být nejen v papírové, ale i v digitální podobě. Pokud nebude v němčině, postačí verze v angličtině, francouzštině, italštině či španělštině. Uzdravení se budou vykazovat pozitivním výsledkem PCR testu, což osvědčí, že byli nakažení. Tento pozitivní test musí být starý nejméně 28 dní a nejdéle půl roku.

Volnější režim začne i v Belgii, kde se po více než půlroční pauze otevřou venkovní prostory restaurací a barů.

EK schválila nákup dalších vakcín od firem Pfizer/BioNTech

Evropská komise schválila smlouvu na nákup až 1,8 miliardy dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNTech. Oznámila to předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová, podle níž má kontrakt pokrýt období do roku 2023. Země EU v něm mají zaručen nákup 900 milionů dávek s možností stejné množství dokoupit.

Americká společnost Pfizer a německý podnik BioNTech jsou již dnes největšími dodavateli vakcín do EU. Nová smlouva má podle představ Komise umožnit v příštích dvou letech přeočkování a posílení imunity všech 450 milionů obyvatel unijních zemí. „Další kontrakty a další vakcínové technologie budou následovat,“ uvedla k podpisu smlouvy šéfka unijní exekutivy.

Komise již dříve uvedla, že vidí potenciál spíše v takzvaných mRNA vakcínách, které vedle Pfizeru vyrábí také americká společnost Moderna. Naproti tomu virové vakcíny, jejichž výrobcem jsou firmy AstraZeneca a Johnson & Johnson, se podle Bruselu v EU využívat nebudou.

EMA dlouhodobě zkoumá vzácné nežádoucí účinky obou preparátů, kvůli nimž státy dočasně omezovaly či zastavovaly jejich využívání. Na prvně jmenovanou společnost navíc Komise podala žalobu kvůli tomu, že dodala a plánuje ve stanovených termínech dodávat výrazně méně vakcín, než se zavázala ve smlouvě.

Indie dostala pět set kyslíkových lahví z Česka

Zatímco v evropských zemích se restrikce uvolňují, v Indii je situace stále vážnější. Pandemie tam nabírá na síle, v jihoindickém svazovém státě Kérala začíná platit týdenní uzávěra.

V pátek indické úřady ohlásily přes 414 tisíc nově nakažených za jediný den. Hranici čtyř set tisíc nově infikovaných tak země překonala třetí den v řadě. Úřady dále evidují 4187 úmrtí po nemoci covid-19 za uplynulých 24 hodin, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie. 

Český velvyslanec Milan Hovorka v sobotu v Indii předal pět set kyslíkových lahví jako dar, který nedávno schválila vláda. Po summitu prezidentů a premiérů zemí Evropské unie to řekl český premiér Andrej Babiš (ANO). Indickému protějšku Naréndrovi Módímu zároveň nabídl další pomoc českých zdravotníků.

Zákaz nočního vycházení začíná platit v Ománu, kde se zavřou i všechny obchody. Výjimku mají prodejny s potravinami, čerpací stanice či lékárny.