S covidem-19 už v Česku zemřelo přes dvacet tisíc lidí. Na očkování se mohou hlásit učitelé

Události: S covidem už zemřelo přes dvacet tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Počet úmrtí s nemocí covid-19 v Česku překročil dvacet tisíc, ve vážném stavu je v nemocnicích dál přes patnáct set pacientů. V pátek přibylo přes čtrnáct a půl tisíce případů nákazy, téměř o tři tisíce čtyři sta víc než před týdnem a zhruba stejně jako ve čtvrtek. Dál se zvyšuje počet aktuálně nakažených, nadále jich je nejvíc od počátku epidemie loni v březnu. Reprodukční číslo stouplo na 1,22. Od soboty se mohou na očkování registrovat učitelé a další pracovníci škol.

S covidem-19 dosud zemřelo 20 194 lidí, poslední tisícovka úmrtí přibyla za osm dní. Před měsícem bylo úmrtí o čtyři tisíce méně. Přes 90 procent obětí jsou lidé ve věku nad 65 let, přitom na celkovém počtu nakažených mají starší lidé jenom minimální podíl, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.

S koronavirem se nyní potýká 143 379 lidí, zatížení nemocnic zůstává vysoké. Hospitalizovaných bylo k pátku 7266 pacientů s covidem-19, nad sedmi tisíci je počet posledních pět dnů. Pacientů ve vážném stavu je rekordních víc než patnáct set v posledních dvou dnech, k pátku počet klesl zhruba o 40 na 1507.

Volných je podle dat ministerstva zdravotnictví patnáct procent lůžek intenzivní péče, pro pacienty s covidem jich je 180. Standardních lůžek s kyslíkem je pro nakažené k dispozici téměř sedm set. Připraveny jsou také stovky takzvaných reprofilizovaných lůžkách, která jsou za běžného provozu určena k poskytování péče jiného typu či odbornosti.

Reprodukční číslo je údaj, který udává průměrný počet dalších nakažených od každého pozitivního. Poprvé od 10. ledna je nad 1,2. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek ve sněmovně řekl, že čeká zvýšení reprodukčního čísla až na hodnotu mezi 1,3 a 1,4, kde bylo naposledy počátkem roku. Aby se šíření nákazy začalo zpomalovat, musí reprodukční číslo klesnout pod hodnotu jedna. 

Reprodukční číslo je jedním ze čtyř parametrů pro koronavirový index PES, který je po přepočtu dva týdny v nejpřísnějším pátém stupni. K sobotě má 78 bodů, od středy do pátku byl na 80 bodech, v úterý měl 82 bodů. Původně se indexem měla řídit opatření proti šíření nákazy, ale nyní už jeho hodnota není relevantní. Hlavním ukazatelem je pro vládu naplněnost nemocnic.

Z dalších parametrů pro výpočet indexu vzrostl i průměrný počet nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Oba údaje se zhoršují několik týdnů. Mírně se snížil podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici.

Na očkování se mohou registrovat učitelé

Od soboty se mohou na očkování proti covidu-19 registrovat zaměstnanci škol. Jako první by se měli do Centrálního registračního systému hlásit zejména učitelé a nepedagogičtí pracovníci ve věku od 55 let výš, případně ti, kteří zajišťují provoz otevřených škol. Tato kritéria ale nejsou závazná. Výběr zaměstnanců s přednostním právem na vakcínu dostali za úkol ředitelé.

Zájemci o očkování budou muset registraci potvrdit unikátním kódem, který školám zaslalo ministerstvo školství. Tím se ověří jejich příslušnost k prioritní profesní skupině. Po výběru preferovaného očkovacího místa budou podle dostupnosti očkovacích látek následně SMS zprávou s kódem PIN 2 vyzváni k rezervaci termínu očkování. Později budou muset na očkovacím místě předložit od zaměstnavatele ještě potvrzení o práci ve škole.

Za první dvě hodiny se zaregistrovalo zhruba 52 a půl tisíce zaměstnanců škol. Vyplývá to z dat Chytré karantény, která na Twitteru označila zájem o registrace za mimořádný. Specialisté z Chytré karantény také připomněli, že učitelé mají prioritu po celou dobu očkování, a s registrací tak nemusejí spěchat.

Další etapa jejich očkování by měla následovat po dvou až třech týdnech. Počítá se pro ně s vakcínou AstraZeneca, kterou někteří senioři odmítají kvůli nejasnostem o její účinnosti.

Od pondělí se mohou registrovat senioři nad 70 let

V pondělí 1. března se k registracím připojí také lidé nad 70 let a své pacienty budou moci začít registrovat rovněž praktičtí lékaři. Rozdělení začátku registrace na sobotu a pondělí vysvětlil ministr zdravotnictví Jan Blatný tím, že by jinak mohl vzniknout moc velký nápor na systém.

Do čtvrtka bylo v ČR podáno téměř 624 tisíc dávek vakcíny, zhruba 233 tisíc lidí už dostalo potřebné dvě dávky vakcíny. Už koncem prosince začalo očkování zdravotníků, od poloviny ledna se přidali senioři nad 80 let. Těch je v současné době registrována k očkování zhruba polovina.

Putin slíbil vakcínu Sputnik

Prezident Miloš Zeman má od svého ruského protějšku Vladimira Putina slíbenou dodávku ruské vakcíny Sputnik proti covidu-19, uvedla CNN Prima News. Ruského prezidenta o ni Zeman podle televize požádal dopisem po dohodě s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Certifikace vakcíny by prezidentovi stačila od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„Pokud jsem správně informován, tak této žádosti bude vyhověno, ale budeme samozřejmě potřebovat certifikaci,“ řekl Zeman. „Mně by úplně stačila certifikace SÚKL,“ dodal. Vakcína Sputnik nyní nemá schválení od SÚKL ani od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Na úterní schůzce se přitom nejvyšší ústavní činitelé včetně Zemana shodli, že vakcíny, kterými se bude v Česku proti koronaviru očkovat, musejí projít schvalovacím procesem Evropské komise. Uvedli to ve společném prohlášení. Česko v současné době očkuje schválenými vakcínami Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, zatím ale nemá dostatek dávek na očkování všech zájemců.

Plzeňský kraj rozšíří opatření

Plzeňský kraj od pondělí rozšíří do celého kraje opatření, která dosud dělal hlavně na nejpostiženějším Tachovsku. Budou se všude víc dezinfikovat veřejné prostory, hasiči budou obcím rozvážet dezinfekci, kraj případně opět poskytne respirátory. Posiluje se kapacita testovacích míst a otvírají se nová. Kraj pošle také víc lidí na pomoc s trasováním kontaktů nakažených. Některá krajská zařízení sociální péče nabídnou volná lůžka na doléčení necovidových pacientů, aby se ulevilo přetíženým nemocnicím, řekla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

„To, co pro nás je teď důležité, je, abychom opatření, která jsme si už vyzkoušeli na Tachovsku, co nejvíc rozšířili na celý kraj,“ řekla hejtmanka. Kraj podniká opatření na Tachovsku, které je nyní nákazou nejvíce zasaženým okresem v zemi, uvažovalo se dokonce i o jeho uzavření, jako je tomu u okresů Cheb, Sokolov a Trutnov.

Kraj posílil na Tachovsku testování, dezinfekci, ve spolupráci s hospodářskou komorou pracuje s firmami, kam posílá mobilní testovací týmy. Díky mimořádné dodávce vakcíny se také očkovalo víc lidí nad 80 let v Tachově a Stříbře. Dopisy s metodickými pokyny firmám, jak mají postupovat, jak dezinfikovat, jak testovat, jak oddělovat pracovní směny a podobně, odeslalo hejtmanství s hospodářskou komorou a hygieniky po celém kraji už asi před deseti dny.

Do Polska s testem či očkováním

Cestující přijíždějící do Polska z Česka a Slovenska čeká od soboty karanténa, nebudou-li mít negativní test starší nejvýše 48 hodin nebo očkování dvěma dávkami vakcíny. Z opatření platí výjimky například pro pendlery, studenty nebo mezinárodní kamionovou dopravu.

Polští pendleři jezdí do Česka například do závodu automobilky Škoda v Kvasinách nebo do dolů OKD. Češi mířili do Polska donedávna za nákupy nebo do lyžařských středisek. Pro pobyt kratší než 12 hodin testy ani očkování nepotřebovali.

Situace v Náchodě je zatím klidná, kolony se netvoří, kamionová doprava je minimální, uvedla v sobotu dopoledne mluvčí policie Eva Prachařová. Polští policisté kontrolují každé projíždějící auto a vyžadují potvrzení o negativním testu nejlépe v polštině nebo angličtině. Někteří projíždějící proto měli s testem v češtině problém a polští policisté je přes hranice nepustili. Situace by se měla vyjasnit během dne.

Kvůli epidemické situaci považuje Německo už od 14. února Česko za oblast s nebezpečnými mutacemi koronaviru. Čeští pendleři pracující v Německu potřebují pro cesty za hranice negativní testy. 

Nový nouzový stav platí do 28. března

V Česku od soboty také platí nový nouzový stav, plynule navazující na předchozí. V pátek ho vyhlásila vláda na dobu 30 dní. K novému vyhlášení nouzového stavu vyzvala vládu Poslanecká sněmovna, která odmítla prodloužit nouzový stav vyhlášený před dvěma týdny na žádost hejtmanů. Podle kritiků byl způsob vyhlášení v rozporu s ústavou.

Kabinet je přesvědčený o tom, že neskončily důvody, aby v Česku dál platil nouzový stav, naopak jsou ještě intenzivnější než dříve. Současnou epidemickou situaci vláda popisuje jako nejhorší od vypuknutí pandemie a zákon o ochraně veřejného zdraví i takzvaný pandemický zákon, který sněmovna schválila, jsou podle vlády pro vyhlášení některých opatření nedostatečné.

Nová opatření vyhlásil kabinet v pátek, platit budou od pondělí. Jejich součástí je omezení pohybu, uzavření dalších obchodů či škol. 

Nouzový stav v Česku platí nepřetržitě od loňského 5. října. Poslanci několikrát žádost vlády podpořili, poslední návrh na prodloužení nouzového stavu do 16. března ale zamítli. Mimořádný stav tak měl skončit v polovině února, kabinet však na žádost hejtmanů vyhlásil navazující nouzový stav znovu.

Podle řady právníků či 35 senátorů, kteří podali návrh na přezkum Ústavnímu soudu, se tak stalo v rozporu s ústavou. Postup kabinetu už byl napaden u Ústavního soudu. Podle Babiše ale ministři podle vládních právníků rozhodovali správně.