Učitelé se mohou k očkování hlásit v sobotu, v pondělí lidé nad 70, potvrdil Blatný

Události ČT: Začíná očkování učitelů a seniorů nad 70 let (zdroj: ČT24)

Přihlašování zaměstnanců škol k očkování proti covidu-19 začne 27. února, mají od ministerstva školství speciální kód. V pondělí 1. března se připojí senioři nad 70 let, potvrdil avizované spuštění ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). K očkování se budou moci přednostně zaregistrovat i pracovníci dětských skupin, mikrojeslí, klokánků a podobných zařízení pro okamžitou pomoc dětem (ZDVOP), uvedlo ministerstvo práce. Podle něj by personál měl dostat kódy k registraci příští týden. Od pondělí budou moci pacienty k očkování registrovat do svých ordinací také praktičtí lékaři, jejich sdružení ale upozornilo, že praktikům chybí vakcíny i injekce.

Blatný potvrdil, že se začne i s očkováním zaměstnanců ve školství, přestože školy nyní neotevřou. „Ale těch několik týdnů, zhruba měsíc, který je potřebný k proočkování pedagogických pracovníků, má smysl, protože až to bude možné, tak i díky tomu očkování bude možné vracet děti do škol, jakmile to situace dovolí,“ uvedl.

Rozdělení začátku registrace na sobotu a pondělí bylo podle Blatného nutné, aby se nápor na systém rozložil. Čas přihlášení ani zdravotní stav ale podle něj nebude rozhodovat, očkovací místa budou pacienty řadit podle věku. U učitelů a dalších zaměstnanců škol vybírají osoby pro očkování ředitelé, preferovat by měli starší 55 let, učitele ze školek, vyučující 1. a 2. třídy nebo posledních ročníků. Na místě očkování pak musí předložit potvrzení od zaměstnavatele.

Hlásit se budou učitelé i senioři prostřednictvím centrálního registračního systému. Opět bude nutné pro dokončení registrace potvrdit kód získaný prostřednictvím SMS na mobilní telefon. Poté mohou lidé vybrat preferované očkovací centrum, učitelé ještě zadají svůj kód. Až bude mít volný termín, upozorní zájemce pomocí další SMS. Pak má termín pro přihlášení rezervovaný na 72 hodin, tedy na tři dny. Termín pro druhou dávku dostane automaticky. Pokud na SMS s termínem registrovaný nezareaguje, dostane ji ještě dvakrát a pak je mu registrace zrušena.

Blatný připomněl, že v České republice je aktuálně naočkováno téměř 6,5 procenta populace, což podle něho odpovídá situaci i ve většině okolních zemí. Vakcinu už dostalo konkrétně 623 820 osob, z toho přes 232 tisíc osob je očkováno dvěma dávkami, dodal. Už koncem prosince začalo očkování zdravotníků, od poloviny ledna se přidali senioři nad 80 let. Těch je v současné době registrována k očkování zhruba polovina.

Úřady zároveň vyzvaly osmdesátníky a starší, kteří dosud o vakcinaci neprojevili zájem, aby se přihlásili. Například v Libereckém kraji se neregistrovalo 4000 lidí, kteří na to již měli nárok, řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. Volné termíny v kraji podle něj jsou.

Ostatní mají oslovit praktičtí lékaři, kteří se od pondělí 1. března mohou také oficiálně zapojit do registračního systému a očkování. Nebudou očkovat lékaři ve všech ordinacích, přihlásilo se jich zhruba 3500 z asi 5500. Kromě osmdesátníků mohou podat vakcínu i mladším. Očkovat budou pouze své zaregistrované pacienty, ve svých systémech uvidí, jestli už vakcínu dostali třeba i jinde.

„Když ho bude praktický lékař považovat za člověka, který má stejné nebo vyšší riziko než běžný sedmdesátník, tak ho může do systému zaregistrovat a naočkovat,“ uvedl Blatný. Vakcínu mohou podávat také nepohyblivým pacientům u nich doma. V každém kraji také vznikne krajský koordinátor praktických lékařů.

Vakcíny budou podle ministra získávat jako dosud přes očkovací centra. Později se počítá s vakcínou AstraZeneca, která bude do ordinací standardně rozvážená distributorem a do budoucna dalšími výrobci.

Ministr také kritizoval akci, při níž pražští lékaři s pomocí soukromé firmy rozváželi vakcínu do svých ordinací. „I forma výdeje z nemocniční lékárny má svá pravidla. Nelze ji distribuovat nějakými svépomocným způsoby,“ dodal ministr. 

Rozhodnutí, koho budou očkovat, bude záležet na konkrétním lékaři, uvedla ve čtvrtek celostátní koordinátorka očkování Kateřina Baťhová. Zdravotnická zařízení to podle ní mohou dělat už nyní. 

Chybí vakcíny i injekce, zní z ordinací

Podle Sdružení praktických lékařů ale ordinacím chybí pro očkování proti covidu vakcíny i injekce. Hrozí tak podle nich, že zapojení více než čtyř tisíc ordinací bude na začátku spíše symbolické. Podrobněji chtějí o situaci informovat v úterý.

„Pokud to myslíte s očkováním nejrizikovějších pacientů v našich ordinacích skutečně vážně, dejte pro ně v březnu sto dávek vakcíny každému praktikovi zapojenému do očkování,“ vzkázal ministerstvu zdravotnictví a hejtmanům předseda sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Praktici, kteří budou už v pondělí očkovat, budou mít podle praktické lékařky z Prahy Ludmily Bezdíčkové ještě zásoby vakcíny získané jiným způsobem. Ti, kteří se zapojí do registrací od pondělí, budou očkovat až později, kdy dostanou přidělené vakcíny.

V silách praktických lékařů je podle Šonky velmi rychle naočkovat nejrizikovější pacienty ve věkové skupině nad 70 let a mladší ročníky s vážnými chronickými nemocemi. Jen osmdesátníků podle sdružení zbývá naočkovat přes dvě stě tisíc. 

„Praktikům chybějí vakcíny a injekční stříkačky. Nedostanou dokonce ani všechny vakcíny AstraZeneca, které byly původně určeny pouze pro použití v ordinacích praktických lékařů. Značná část dodávky této vakcíny nyní skončí v očkovacích centrech,“ doplnil Šonka. 

Kolik vakcíny se skutečně dostane do ordinací, bude podle něj na vůli jednotlivých krajů. Například Karlovarský kraj se zapojením praktických lékařů nepočítá a všechnu vakcínu AstraZeneca plánuje použít ve velkokapacitním centru v KV aréně v Karlových Varech, doplnil Šonka.

K očkování se bude registrovat i personál klokánků

Dětské azylové domy jako klokánky či dětské skupiny spadají pod resort práce. Jeho šéfka Jana Maláčová (ČSSD) na Twitteru uvedla, že k očkování se budou moci registrovat i pracovníci těchto zařízení. Podle ministerstva práce se registrace spustí také pro ty, kteří se starají o děti v dětských skupinách, mikrojeslích a zařízeních ZDVOP.

„Od ministerstva zdravotnictví máme potvrzeno, že osoby pečující o děti v dětských skupinách a v zařízeních pro děti vyžadujících okamžitou pomoc jsou z povahy činnosti očkovány spolu s pedagogickými pracovníky a nepedagogickými zaměstnanci škol a školských zařízení,“ sdělilo tiskové oddělení ministerstva práce. Stejně se vyjádřila i ministryně. „Na tom, co jsme vyjednali, se nic nemění,“ uvedla Maláčová.

Resort práce na webu uvedl, že unikátní kódy k registraci generuje ministerstvo zdravotnictví postupně a pracovníci je dostanou příští týden. Zapíšou se pak do centrálního rezervačního systému. V něm se zájemci řadí podle věku, připomnělo tiskové oddělení. Dodalo, že zaměstnanci se nechají očkovat v očkovacích místech.

Podle evidence ministerstva práce v Česku funguje 1133 dětských skupin. Zařízení pro okamžitou pomoc dětem je šest desítek.