Lidé v devíti francouzských městech nebudou smět v noci vycházet, oznámil Macron

Události: Evropské země zpřísňují opatření (zdroj: ČT24)

Ve Francii začne v sobotu platit zdravotnický nouzový stav. Lidé v Paříži a dalších velkých městech nebudou smět v noci vycházet. V Nizozemsku zavřou večer bary a restaurace, omezen bude i prodej alkoholu a provoz obchodů či kontakty mezi lidmi. Premiér Mark Rutte mluví v této souvislosti o „částečném lockdownu“. Opatření proti šíření koronaviru zpřísňuje v posledních dnech i Polsko, kromě nošení roušek venku zavádí třeba také omezení pro počty lidí na svatbách. Další omezení přijaly i Rumunsko či Portugalsko, Německo se k nim chystá.

Zdravotnický nouzový stav poskytne francouzské vládě právní rámec pro přijetí některých opatření. Od soboty nebudou například moci lidé v Paříži a dalších osmi velkých francouzských městech vycházet mezi devátou večerní a šestou hodinou ranní. Prezident Emmanuel Macron oznámil, že večerka bude v platnosti nejméně čtyři týdny. Avizoval také, že požádá parlament o její prodloužení do konce listopadu.

Kromě Paříže a regionu v jejím okolí, takzvaného Ile-de-France, se opatření týká také druhého největšího města Marseille a jeho okolí, Grenoblu, Lille, Lyonu, Rouenu, Saint-Étienne, Toulouse a Montpellieru.

Zákaz nočního provozu bude v těchto městech podle Macrona platit mimo jiné pro restaurace, kina či divadla. Lidé také nebudou moci navštěvovat své přátele. Dodržování restrikcí bude kontrolovat policie a v případě porušení bude ukládat pokuty ve výši 135 eur (zhruba 3680 korun).

Macron v rozhovoru současnou situaci označil za „druhou vlnu“ epidemie, která je ale odlišná od té první, neboť se koronavirus šíří na území celé země. Zároveň ale zdůraznil, že on a vláda nad situací neztratili kontrolu. Nová opatření proti šíření koronaviru musí být podle Macrona přiměřená, celostátní uzávěra jako na jaře by taková ovšem nebyla. Cílem oznámených opatření je podle prezidenta udržet hospodářství v chodu.

Ve Francii, která má na 67 milionů obyvatel, od počátku epidemie zemřelo podle středečních údajů přes 33 tisíc infikovaných osob. Podle dat ze středeční 20. hodiny přibylo v zemi za předešlých 24 hodin 23 tisíc nakažených.

„Částečný lockdown“ v Nizozemsku

Všichni Nizozemci starší 13 let včetně musejí nově nosit roušky ve vnitřních prostorách, kde také smí být najednou nanejvýš 30 osob. Vláda omezila otevírací dobu obchodů, alkohol se nesmí prodávat po 22. hodině.

Nizozemský premiér Rutte označil nová omezení za „částečný lockdown“. „Abychom dostali virus pod kontrolu, musíme drastickým způsobem zredukovat počet sociálních kontaktů a cest. Je to nepříjemná zpráva a ta opatření budou bolestivá,“ řekl v úterý předseda vlády.

Na rozdíl od jara zůstávají otevřené školy, i veřejná doprava bude nadále fungovat. Premiér ale požádal spoluobčany, aby se omezili jen na nezbytné cesty. Podle ministerstva zdravotnictví budou nová omezení platit zatím čtyři týdny, mohou být ale prodloužena a v případě nutnosti je vláda připravena zavést i celostátní karanténu.

Nizozemský institut veřejného zdraví RIVM v úterý informoval, že v zemi za poslední den přibylo téměř 7400 případů nákazy koronavirem, což je nejvíce od začátku epidemie.

Ústup od „inteligentního“ lockdownu

Nizozemsko dosud razilo cestu takzvaného „inteligentního“ či „cíleného“ lockdownu, jehož cílem bylo vyhnout se přísným opatřením, která by ublížila ekonomice. Země se tak výhýbala striktním celonárodním restrikcím a neomezila veřejný život tak výrazně, jako jiné země. 

Nizozemsko také dosud sázelo na doporučení, která místní obyvatelé respektovali. Premiér Rutte v této souvislosti už na jaře označil Nizozemsko za „dospělou zemi“, jejíž obyvatelé jsou rádi za to, že se s nimi „jako s dospělými jedná“. Pod tlakem expertů na zdravotnictví a rizika přetížení systému však nyní ustoupil, poznamenala agentura Reuters.

V Polsku roušky i na ulicích

Opatření proti šíření koronaviru zpřísňuje v poslední době i Polsko. Od poslední soboty musejí tamní obyvatelé nosit roušky i venku, přes léto byly povinné jen v obchodech, restauracích či hromadné dopravě.

Od čtvrtka pak budou v obchodech opět zavedeny otvírací hodiny pro seniory. „Budou v některých obchodech, v těch nejdůležitějších, především v drogeriích a potravinách, platit mezi desátou a dvanáctou dopoledne,“ upřesnil zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé.

Zpravodaj ČT Mathé o situaci v Polsku (zdroj: ČT24)

Další opatření začnou platit tuto sobotu. „Jde především o omezení lidí na svatbách a dalších slavnostech. V červené zóně, to je v tuto chvíli zhruba čtyřicet okresů, to bude omezeno na 50 lidí, na 75 lidí potom ve zbytku země. Celé Polsko je teď na místním semaforu na druhém stupni, tedy ve žluté, nebo chceme-li oranžové barvě,“ doplnil Mathé. Polská vláda podle něj situaci koncem týdne opět vyhodnotí a případně zavede další opatření.

Polsko ve středu oznámilo nové rekordy jak v počtu nových případů nákazy, tak i v počtu úmrtí. Za uplynulý den přibylo 6526 nakažených a 116 lidí nákaze podlehlo, uvedl server Onet.pl s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví, které upřesnilo, že kvůli nemoci covid-19 zemřelo 11 lidí, zatímco dalších 105 podlehlo covidu-19 spolu s dalšími onemocněními.

Rumunsko zakazuje soukromé akce ve vnitřních prostorách

Rumunská vláda zpřísnila opatření ve snaze zpomalit šíření nákazy koronaviru. Vláda od čtvrtka zakáže veškeré soukromé akce ve vnitřních i vnějších prostorách, jako jsou svatby či křty.

Roušky budou povinné ve všech veřejných prostorách v oblastech, kde je průměrný počet nakažených za dva týdny vyšší než tři na 1000 obyvatel. Nošení roušek bylo dosud povinné pouze ve veřejné dopravě, vnitřních veřejných prostorách a místech s větší koncentrací lidí, jako jsou tržnice.

Divadla, kina a vnitřní prostory restaurací budou moci otevřít v závislosti na počtu nakažených v jednotlivých oblastech: v regionech s průměrným počtem infikovaných menším než 1,5 na 1000 obyvatel v posledních 14 dnech budou moci podniky fungovat na poloviční kapacitu. Nanejvýš třetinu míst budou smět hosté obsadit v oblastech, které zaznamenají 1,5 až tři nakažené na 1000 obyvatel.

Rumunsko registrovalo v uplynulých dnech více než tři tisíce infikovaných denně. Celkový počet nakažených v zemi s více než 19 miliony obyvatel se vyšplhal na 160 461. S nemocí covid-19 zemřelo 5535 lidí, což Rumunsko řadí na první místo mezi východními státy Evropské unie.

Opatření zpřísňuje i Portugalsko

Přísnější opatření proti šíření koronaviru začnou ve čtvrtek platit také v Portugalsku. Od půlnoci bude v zemi kalamitní stav, který potrvá následujících 15 dní. Shromáždit se bude moci maximálně pět lidí, na svatbách či křtinách nejvýš padesát. Pro podniky, které nedodrží vládní nařízení, se zdvojnásobí maximální pokuta z 5000 na 10 tisíc eur. Premiér António Costa také upozornil, že vláda se nebude zdráhat zavést další restrikce, pokud se postup epidemie nezpomalí.

Šéf kabinetu chce parlamentu předložit návrh, podle nějž by Portugalci museli nosit roušky na veřejných místech s větším počtem lidí a někteří pracovníci by museli povinně mít trasovací aplikaci.

„Vím, že hodně lidí restrikce unavují. Taky vím, že hodně lidí, hlavně ti mladí, má falešný pocit, že rizika covidu-19 jsou pro ně nízká. To je iluze. Covid-19 představuje riziko pro vás, ale také představuje obrovské riziko přenosu na ostatní,“ prohlásil Costa.

Německo se na restrikce připravuje

V případě určitého epidemického vývoje se lokálně rozšíří povinnost nosit roušky v Německu. Vláda tam také plánuje omezit počet účastníků soukromých oslav a restaurace a hospody budou zavírat ve 23 hodin. Podle DPA se na tom kancléřka Angela Merkelová dohodla při jednání s šestnácti premiéry spolkových zemí.

„Dostali jsme se už do fáze exponenciálního růstu, každodenní údaje to dokládají,“ cituje agentura Reuters kancléřku, která nevyloučila, že restrikce bude nutné dále zpřísnit. Bavorský ministerský předseda Markus Söder varoval, že „jsme druhému lockdownu blíže, než se nám chce věřit“ a dodal, že „není za pět minut dvanáct, spíše je už dvanáct“.

Přísnější opatření mají začít platit automaticky v regionech, kde počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden překročí určitou hranici. V případě nošení roušek to má být už po překonání hranice 35 nakažených na 100 tisíc obyvatel, dřívější zavírací doba v gastronomii má platit v regionech s 50 infikovanými. Bary a kluby by se v takovém případě měly uzavřít úplně.

Při dosažení vyšší ze dvou hranic se omezí také počet účastníků na soukromých oslavách, a to na deset a maximálně ze dvou domácností. Nanejvýš deset lidí by se mělo scházet v tomto případě také na veřejnosti. Pokud opatření nezaberou, sníží se počet účastníků setkání na veřejnosti na pět.

Hranici 50 případů na 100 tisíc obyvatel za týden překonala v posledních dnech řada velkých německých měst včetně Berlína, Kolína nad Rýnem, Stuttgartu či Brém.