V Průhonicích vyhrál Pavel, v jeho rodišti zase Babiš. Nerudová uspěla v obci, kde má chalupu

Volby v místech spjatých s prezidentskými kandidáty (zdroj: ČT24)

Petr Pavel vyhrál v rodištích pěti z osmi kandidátů letošní prezidentské volby. Neuspěl v Chomutově, rodném městě Marka Hilšera, České Lípě, odkud pochází Karel Diviš, a v Plané na Tachovsku, kde se narodil on sám. Ve všech těchto městech zvítězil Andrej Babiš – v Chomutově ho volilo přes 48 procent voličů, v České Lípě měl podporu necelých 42 procent a v Plané získal přes 52 procent hlasů. Hilšer dosáhl v rodném Chomutově na 2,9 procenta, Diviš si v České Lípě připsal 3,1 procenta a Pavel v Plané necelých 28 procent.

Pavel ovládl Brno, rodiště Danuše Nerudové, Plzeň, kde se narodil Jaroslav Bašta, i Prahu, ze které pocházejí Pavel Fischer a Tomáš Zima. V Brně i Plzni získal podporu přes čtyřicet procent, v Praze dostal více než polovinu hlasů.

Baštu v jeho rodné Plzni volilo přes 4,2 procenta voličů, Fischer získal v Praze 7,6 procenta, Zima pak 0,5 procenta. Na prvním místě skončil Pavel i ve volebním okrsku v Bratislavě, ve které se narodil Babiš.

Ještě úspěšnější byl Pavel v bydlištích kandidátů, která bez výjimky ovládl. Vedle Prahy, kde bydlí pět uchazečů, uspěl ve „svém“ Černoučku na Litoměřicích (81,6 procenta) a v Průhonicích u Prahy. V bydlišti Andreje Babiše získal přes 48 procent, bývalého premiéra tam podpořilo necelých 27 procent voličů. V Kuřimi na Brněnsku, v níž má trvalé bydliště Danuše Nerudová, pak zaznamenal přes 36 procent. Nerudová skončila s 20,6 procenta až třetí za druhým Babišem.

Nerudová, která ve volbě skončila třetí, dokázala vyhrát v Telecím na Svitavsku, kam jezdí na svoji chalupu. V obci jí dalo hlas 59,7 procenta voličů a nechala tak za sebou druhého Babiše i třetího Pavla. Generál ve výslužbě pak zvítězil v České Čermné na Náchodsku, v obci se svojí chalupou získal přes 77 procent hlasů.