Provozovatel vrbětického skladu byl u hotelu, v němž bydleli ruští agenti, tvrdí Radiožurnál a Respekt

Šéf firmy Imex Group, která provozovala muniční sklady ve Vrběticích, se podle informací Respektu a Radiožurnálu den před prvním z výbuchů pohyboval v okolí hotelu, kde byli ubytováni ruští agenti. Petr Bernatík mladší prý v blízkosti hotelu podle polohy telefonu strávil zhruba 40 minut a následně zamířil do Vrbětic. Bernatík prostřednictvím svého advokáta popřel, že by v okolí hotelu vůbec byl. Novináři si také všimli, že na stejný den dostali neočekávaně volno všichni brigádníci, kteří ve Vrběticích tehdy pracovali.

Petr Bernatík mladší se podle údajů ze svého mobilu pohyboval 15. října 2014 v blízkosti ostravského hotelu Corrado, tvrdí zdroje Radiožurnálu a Respektu. Tam byli v té době ubytováni agenti ruské GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin, kteří jsou podezřelí ze zapojení do výbuchu muničního skladu.

„Strávil tam zhruba 40 minut,“ popsaly Radiožurnálu a Respektu zdroje obeznámené s vyšetřováním.  Informace mají prý i členové poslaneckého výboru pro bezpečnost.

Zda byl v tu dobu přímo v hotelu, nelze podle webů s jistotou tvrdit. Mohl být od něj ale vzdálený maximálně do sta metrů. Určit polohu jakéhokoliv telefonu ve velkých městech je možné s odchylkou nanejvýš několik desítek metrů pomocí síťových buněk, do kterých se každý zapnutý mobil automaticky přihlašuje, píší Radiožurnál s Respektem.

Nikdy tam nebyl, tvrdí právník šéfa Imex Group

Co přesně Bernatík mladší v okolí hotelu dělal a proč tam jel, není podle webů jasné. On sám na dotazy neodpověděl. Jeho advokát Radek Ondruš nejdříve řekl, že u hotelu mohl stát na křižovatce. „Tak buď tam stál na křižovatce, nebo někde autem, to já nevím,“ nabízel vysvětlení.

Po poradě se svými klientem se nechal slyšet, že tam Bernatík mladší ten den ani nikdy jindy nebyl a s Rusy se prý nikdy nesetkal. „Já jsem s ním mluvil, říkal, že to rozhodně není pravda. Tvrdí, že jel rovnou do Vrbětic a nikde nestavěl. Uvedený den ani nikdy jindy v hotelu Corrado nebyl a ani tam nejel,“ řekl Ondruš. Proč mobilní telefon jeho klienta podle zdrojů novinářů ukazoval čtyřicetiminutovou zastávku u Corrada, nevysvětlil.

O nečekané zajížďce prý vědí i poslanci z výboru pro bezpečnost. Několik z nich Radiožurnálu a Respektu pod příslibem anonymity potvrdilo, že policie má takové údaje z jeho telefonu.

Brigádnící dostali volno

Další nejasností je následná cesta Bernatíka mladšího přímo do Vrbětic, píší novináři. Zastavil se na vrátnici a nahlásil, že jede sám, což bylo podle pracovníků krajně neobvyklé. Předtím jezdil na kontrolu zboží ojediněle nebo v doprovodu.

Ve skladech se zdržel asi tři hodiny. Nikdo ze zaměstnanců ani brigádníků tam nebyl. Dostali totiž 15. října 2014 nečekaně volno. Právník Imexu Ondruš připustil, že brigádníci opravdu volno dostali, ačkoli se vyskladňovala velká zásilka. Zdůvodnil to tím, že na ně neměl kdo dohlížet. Zbrojíři firmy Luděk Petřík a Vratislav Havránek podle něj zrovna pracovali v Ostravě. Faktem tedy zůstává, že den před výbuchem brigádníci ve skladech firmy Imex nebyli, upozornili Radiožurnál s Respektem.

Nezvyklé chování majitele firmy zaujalo při vyšetřování kauzy i policisty. Letos v únoru Petra Bernatíka mladšího zadrželi a skončil na 48 hodin v cele předběžného zadržení. „Byl zadržen a bylo to na základě předchozího souhlasu státního zástupce. Rovněž u něj doma i ve firmě Imex Group provedla policie prohlídku,“ uvedl zdroj Respektu a Radiožurnálu.

Jeho advokát Ondruš ale popírá, že by Bernatík mohl některému z Rusů tajně umožnit, aby se dostal nepozorovaně do skladu. „V autě byl sám, nikdo s ním v autě nebyl, a tedy ani při průjezdu vrátnicí. Sám byl i ve skladu ve Vrběticích,“ řekl.

Vyšetřování výbuchu

Prezident Miloš Zeman trvá na tom, že neexistuje jen jedna vyšetřovací verze explozí ve Vrběticích. Vedle zapojení ruských tajných služeb zde podle něj dlouhodobě stojí i verze o neodborné manipulaci s výbušninami. Premiér Andrej Babiš (ANO) ho prý nepřesvědčil pouze o první z nich. 

Opoziční poslanec a místopředseda výboru pro obranu Jan Lipavský (Piráti) trvá ale na tom, že existuje pouze jedna vyšetřovací verze, a to ta předložená tajnými službami o zapojení ruských agentů. „Není důvod mít nějaké pochybnosti. Nerozumím jeho motivaci, proč o tom mluví. Miloš Zeman to různě zamotává dohromady, aby vyrobil dezinformační scénáře pro ruská média,“ řekl Lipavský. Verzi o neodborném zacházení s výbušninami podle Lipavského policie dávno uzavřela.

Rusko navíc mezitím zařadilo Česko na seznam zemí, které mu nejsou přátelské. Podle pirátského poslance je nutné si uvědomit, že s Ruskem nějakou dobu nemá smysl vést konstruktivní dialog. „Já si umím představit, že by si například ministr zahraničí povolal českého velvyslance v Moskvě do Prahy na konzultaci, aby dal jasně najevo, že s tím nesouhlasíme,“ uvedl Lipavský. Vztahy je podle něj potřeba udržovat se všemi, i s Ruskou federací. Trvá však na tom, že takové státy by se neměly zapojovat do klíčových projektů země, jako je výstavba jaderné elektrárny.

Více vyšetřovacích verzí odmítá i místopředseda výboru pro bezpečnost a člen sněmovního výboru pro obranu Pavel Žáček (ODS). „Já si myslím, že je to naprostý nesmysl. Pan prezident Zeman mate veřejnost,“ prohlásil. Myslí si stejně jako poslanec Lipavský, že vyjádření Zemana jsou určená pro ruskou propagandu. 

Okolo kauzy Vrbětice je podle Žáčka řada otazníků. Týká se to nejen cesty vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy, ale také nově zveřejněných podrobností v médiích ohledně vyšetřování výbuchů. Žáček uznal, že poslanci na výborech nedostali tolik informací, jako mají nyní novináři. „Například jsme neřešili, jaká situace byla ve Vrběticích den předtím, než tam měl vstoupit ten inkriminovaný člověk, a dva dny předtím, než došlo k tomu prvnímu výbuchu,“ sdělil. Žáček upozornil, že kauza nekončí, proto by ji měla řešit sněmovní vyšetřovací komise. Podle něj ale na to chybí politická vůle vzhledem k tomu, že kauza ohýbá stabilitou současné vlády hnutí ANO a ČSSD.