Rusko provedlo hloupost, komentuje Zeman zařazení Česka na seznam zemí, které nejsou přátelské

Zařazení Česka na seznam zemí, které nejsou přátelské, je z ruské strany škodlivá hloupost. Frekvenci 1 to v neděli řekl prezident Miloš Zeman. Rusko zveřejnilo dokument v pátek, kromě Česka na něj zařadilo už jen Spojené státy. Na incident zareagovala i Evropská unie, která se postavila za tuzemsko i USA.

„Vždy je špatné býti nepřítelem. Z ruské strany je to hloupost, protože dělat si nepřátele z bývalých přátel je chyba. Když nemůže být přátelství, ať jsou alespoň korektní vztahy,“ řekl Zeman, který je dlouhodobým zastáncem dobrých českých vztahů s Moskvou.

Ta o svém seznamu uvedla, že obsahuje státy, které „provádějí nepřátelské akce proti Ruské federaci a jejím občanům nebo vůči ruským právnickým osobám“. Dokument zároveň omezuje počet osob, které se nacházejí na území země a s nimiž mohou diplomatická zastoupení, konzulární úřady, státní orgány či instituce uvedených zemí uzavírat pracovní smlouvy. Zatímco v přiložené tabulce je u Spojených států nula, u Česka je číslice devatenáct.

Podle tuzemského ministerstva zahraničí krok Moskvy jen dále stupňuje napětí ve vztazích s Českem, ale i Evropskou unií a jejími spojenci. „Je nám líto, že Rusko volí cestu konfrontace k vlastní škodě, neboť takovéto opatření bude mít nepřímo vliv i na případný rozvoj kontaktů mezi obyčejnými občany, pro turismus či rozvoj obchodních vztahů,“ uvedl Černínský palác.

EU se postavila za Česko

Také Evropská unie považuje zařazení Česka na ruský seznam za neopodstatněné. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell vyjádřil Praze solidaritu a Moskvu vyzval, aby svůj postoj přehodnotila. „Vyzýváme Rusko, aby přehodnotilo své rozhodnutí tak, aby se zabránilo dalšímu zhoršování našich vztahů,“ prohlásil Borell. 

Krok Kremlu podle něho odporuje konvenci z roku 1961 o povinnostech hostitelské země zajistit fungování diplomatických misí. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) podporu od Evropské unie ocenil. Ruský tah zkritizoval i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). „Není otázka, že by nás někdo měl dávat na černou listinu. Naopak, je to otázka toho, že by se nám měl někdo omluvit,“ řekl.

Události: Reakce Evropské unie ohledně kauzy Vrbětice (zdroj: ČT24)

Podobně se vyjádřila i část opozice včetně lídra ODS Petra Fialy, předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše či Radima Fialy z SPD. „O to důležitější je, abychom se v této věci mohli opřít o podporu našich spojenců, a to ať už v Evropské unii nebo v Severoatlantické alianci. Je vidět, že Rusko na našem území provádí určitý typ hybridní války,“ podotkl Fiala.

„V zemích Evropské unie, byť je premiér Babiš vyzýval, se nic zásadního nestalo, aby projevily solidaritu s Českou republikou,“ řekl pro změnu předseda poslaneckého klubu SPD.

EU po vypuknutí kauzy Vrbětice podpořila Česko slovně. Několik ruských diplomatů solidárně vyhostilo Slovensko, Pobaltské státy a Rumunsko. Západní státy se ale k vyhošťování nepřidaly. Borrell minulý týden dokonce prohlásil, že EU už nechce dál zvyšovat napětí mezi Bruselem a Moskvou.

Česko po zjištění, že do vrbětických výbuchů byli zapojení agenti GRU, vypovědělo osmnáct ruských diplomatů. Moskva obratem vyhostila dvacet Čechů z tamní ambasády. Praha v reakci rozhodla, že do konce května má opustit ruskou ambasádu v tuzemsku další více než šedesátka lidí. 

Zeman trvá na existenci dvou vyšetřovacích verzí

Prezident je také podle svých slov nadále přesvědčen o tom, že neexistuje jen jedna vyšetřovací verze explozí ve Vrběticích v roce 2014. Vedle zapojení ruských tajných služeb zde podle něj dlouhodobě stojí i verze o neodborné manipulaci s výbušninami. Zároveň odkázal na rozhovor s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO), podle které mohly exploze sloužit k zakrytí manka v muničním skladu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) koncem dubna uvedl, že v Lánech Zemanovi vysvětloval, že existuje jen jedna vyšetřovací verze poté, co prezident mluvil o dvou. „Nepřesvědčil mě. Už proto, že ta stará verze, že šlo o neodbornou manipulaci při vyskladňování, to přece před šesti lety existovalo,“ řekl Zeman. Zmínil navíc další verzi, se kterou podle něj přišla rovněž Benešová. „Nelze zapírat nos mezi očima,“ podotkl.

Zástupci vlády včetně Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) v posledních dnech opakovaně trvali na tom, že existuje jediné vysvětlení, podle kterého jsou z výbuchů v muničním skladě důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Babiš o záležitosti mluvil i s Benešovou. „Shoda je na tom, že aktuálně je pouze jedna vyšetřovací verze,“ sdělil.

V reakci na Zemanovo nedělní vystoupení Babiš zopakoval, že věc prezidentovi vysvětlil. Víc verzí podle něj bylo jedině od roku 2014, nyní je jedna, což tvrdí i policejní prezident Jan Švejdar a šéf Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jiří Mazánek, dodal. „Neumím si to vysvětlit, proč prezident stále trvá na tom, že je víc verzí,“ řekl Babiš Frekvenci 1 s tím, že jde asi o nedorozumění.

Zeman v neděli řekl, že kauza by se měla především došetřit. „To si samozřejmě myslím, protože na rozdíl od jiných nejsem zastáncem jedné vyšetřovací verze,“ podotkl. Kvůli dalším možnostem „naléhá“, aby policie důkladně a rychle vyšetřovala. „Ať konečně víme, na čem jsme,“ řekl.

Hamáček podle prezidenta nepochybil

Vicepremiér Hamáček podle Zemana také naprosto rozumně plánoval cestu do Ruska kvůli vakcíně Sputnik V a summitu amerického prezidenta Joe Bidena s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem v Praze. „Bylo by krásné, kdyby se u nás uskutečnil summit Biden a Putin, ale samozřejmě, že po odhalení Vrbětic k tomu nedojde,“ řekla hlava státu.

Hamáček podle prezidenta v Moskvě mínil domlouvat setkání hlav států a nákup vakcíny,  nikoliv nějaký „kšeft“. „Jenom blázen by v takovém případě do Ruska jel,“ dodal Zeman. Zdůvodnění, že cesta do Ruska byla zastíracím manévrem, si Hamáček podle prezidenta mohl odpustit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zpravodajský server Seznam Zprávy, který dříve napsal, že vicepremiér chtěl místo toho v zemi vyměnit informace o kauze Vrbětice za milion dávek přípravku, hlava státu považuje za odpadkový koš české žurnalistiky. Žurnalistu Janka Kroupu označil za podvodníka. „Jenom naprostý hlupák věří obskurnímu novináři,“ řekl Zeman. Doplnil, že Kroupa „byl odejit“ z Českého rozhlasu kvůli své nedůvěryhodnosti.

Šéfredaktor portálu Jiří Kubík se okamžitě proti jeho výrokům ohradil na Twitteru. „Miloš Zeman je soudem uznaný lhář, ale to neznamená, že si od něj člověk nechá jeho lži líbit,“ napsal. Kroupa podle něj Český rozhlas opustil dobrovolně. To, že ho Zeman označil za podvodníka, Kubík považuje za ubohé.