Hamáčka jsem nezradil, člověk má mluvit pravdu, prohlásil Netolický

Interview ČT24 s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s pardubickým hejtmanem Martinem Netolickým (ČSSD) mluvil o získání milionu vakcín Sputnik V z Ruska. Ten poté, co rozhovor přiznal, skončil v dozorčí radě České pošty. Člověk má mluvit pravdu, neudělal jsem nic špatně, prohlásil Netolický v Interview ČT24.

„Já se nedomnívám, že jsem zradil Jana Hamáčka. Člověk má mluvit pravdu a když jsou mu kladeny přímé otázky a byl u nějaké schůzky v podstatě náhodou, tak samozřejmě nemůžu vědět, co ví (dotazující se) protistrana,“ uvedl Netolický.

Pardubický hejtman si zároveň myslí, že pokud se člověk ocitne v takové situaci, jako se ocitl on, tak má říkat pravdu, a ne zatloukat. „Domnívám se, že jsem Hamáčkovi pomohl,“ dodal Netolický.

Zda vicepremiér o své cestě do Moskvy neříká pravdu, Netolický nechce spekulovat. Tvrdí, že jeho dojmy jsou nepodstatné. „Je složité si povídat o detailech, ty zná jen Hamáček,“ řekl. To, že se politici na schůzce bavili o očkování, je podle Netolického fakt – a pro něj to nebylo důležité, protože za Hamáčkem přišel z jiného důvodu, jak už několikrát zopakoval v médiích. Sám ale čeká na vyjádření ostatních účastníků schůzky, které mohou celou kauzu objasnit.

Odvolání neberu jako trest

Den poté, co se ukázalo, že Hamáček s Netolickým mluvili o ministrově plánované cestě do Moskvy, hejtman skončil v dozorčí radě České pošty. Na místo Netolického vnitro navrhlo předsedu Asociace krajů Martina Kubu (ODS). Ten se postu sice ujme, ale jen do podzimních voleb.

Netolický, který je členem sociální demokracie dvacet let, odmítá nařčení, že se zachoval ke svému předsedovi nečestně.  Zároveň své odvolání nebere jako trest. „Necítím se špatně, nezazlívám mu to. Je to jmenovaná funkce, člověk může být odvolán a Jan Hamáček to prostě udělal,“ uvedl. O svém odvolání se dozvěděl od Kuby, předsedu sociální demokracie se snažil poté kontaktovat i přes sociální sítě, ten na jeho vzkazy nereagoval. 

„Nebudu ten, který bude bouchat pěstičkou. Neudělal jsem nic špatně. Když bude pan ministr cokoliv potřebovat, tak mu telefon zvednu,“ sdělil Netolický.

Sám se chce teď soustředit na vedení Pardubického kraje. Zároveň by ho mrzelo, kdyby ČSSD neuspěla na podzim ve sněmovních volbách. Připustil ale, že sociální demokracie prožívá nyní nejhlubší krizi a dlouho se jako strana hledala.