Hamáček odmítl, že by chtěl Rusům slíbit zatajení Vrbětic. Předem věděl, že informace o zapojení GRU měla i média

Jan Hamáček v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Informace, že plánoval vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky vakcíny proti covidu-19 Sputnik V, je podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) absurdní. Web Seznam Zprávy, který s ní přišel, nemá žádné důkazy, tvrdí Hamáček. Uvedl, že v době, kdy se sešel s šéfy tajných služeb a policie, věděl, že informace o ruské zodpovědnosti za exploze již unikly do médií a některé redakce s nimi pracují. Jan Hamáček byl hostem Interview ČT24.

Reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že informace, které jeho článek obsahuje, lze jednoznačně doložit. „Máme poměrně jasnou představu toho, co se odehrálo,“ zdůraznil. 

Hamáček to naopak během dne několikrát popřel. V Interview ČT24 řekl, že informace Seznamu se týkaly schůzky, na které se o žádné výměně s Ruskem nehovořilo. Odmítl, že by vůbec bylo možné slíbit Rusům ututlání vyšetřování výbuchů ve Vrběticích, protože informace v té době již měli někteří novináři.

„Za prvé, s národními zájmy se neobchoduje. Za druhé, všichni, kdo na schůzce seděli, věděli, že informaci o tom, jak to ve Vrběticích bylo, mají kromě nás i média. Ptám se, pokud má platit šílená konstrukce Janka Kroupy, co jsem měl Rusku slíbit ve chvíli, kdy jsem věděl, že nejmenované médium má tu informaci kompletní. Šlo jenom o to, kdo zareaguje dříve – jestli česká vláda nebo novináři,“ uvedl.

Jednání se tedy podle Hamáčka týkalo pouze postupu proti Rusku. „Řešili jsme celou řadu věcí. Souvisely s přípravou Česka na ta zjištění. Od začátku jsme věděli, že pokud má Česko zareagovat, musí to být velmi razantní a velmi pravděpodobně bude jediným možným řešením vyhostit část ruských diplomatů. Velmi pravděpodobně ty, u nichž víme, že jsou příslušníky zpravodajských služeb,“ řekl.

Hamáček spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO) oznámil 17. dubna, že české bezpečnostní složky zjistily, že je za explozemi ve Vrběticích ruská tajná služba GRU. Hamáček, jenž byl v té době pověřeným ministrem zahraničí, rozhodl o vyhoštění osmnácti pracovníků ruské ambasády, které české bezpečnostní složky identifikovaly jako příslušníky ruských tajných služeb. Následně prohlásil vicepremiér o cestě do Moskvy, kterou odvolal krátce před klíčovou tiskovou konferencí, že šlo o zastírací manévr, aby mohl povolat českého velvyslance Vítězslava Pivoňku.

„Soustředili jsme se na to, aby na ruské straně nevzniklo podezření, že se děje něco nestandardního. To se podařilo. Když pan velvyslanec dorazil na ministerstvo na jednání, můj dojem byl, že nevěděl, pro co si přišel a z jakého důvodu,“ poznamenal Hamáček. Zároveň připustil, že do tohoto manévru nikoho nezasvětil – ani premiéra Babiše, který se podle Hamáčkových slov dozvěděl, že do Moskvy ve skutečnosti nechce jet, až den před vyhoštěním Rusů.

Janka Kroupu naopak Hamáček obvinil, že napsal nedostatečně podložený článek. „Neobsahuje žádnou citaci, není tam žádná přímá řeč. Pan redaktor Kroupa tvrdí, že hovořil se všemi účastníky jednání na ministerstvu vnitra, ale žádný zvukový záznam nepředložil,“ uvedl vicepremiér. Zároveň připomněl, že se Kroupa v minulosti občas zmýlil. „Doufám, že si je informacemi stejně jist jako informacemi, které dostaly do vazby Věru Jourovou, nebo informacemi, které skončily u soudu a ukázalo se, že pan redaktor nemluvil pravdu,“ řekl.

Je zároveň přesvědčen, že on má svoji verzi podloženou lépe. „Verzi, o které hovořím já – že jsem nic vyzradit nejel – potvrdil nejvyšší státní zástupce a velvyslanec v Moskvě,“ dodal Hamáček.

Janek Kroupa řekl ve speciálním vysílání ČT24, že Seznam Zprávy pouze vytvořily „rekonstrukci toho, co pan Hamáček vlastně dělal“. Svoji verzi podkládá mimo jiné tím, že se velvyslanec Pivoňka dozvěděl o tom, že by měl jet do Česka, již 7. dubna, kdy však ještě byl ministrem zahraničí později odvolaný Hamáčkův vnitrostranický rival Tomáš Petříček (ČSSD). „Jan Hamáček nemohl dělat krycí operaci, protože to, co chtěl krýt, udělal před tím, než operaci rozjel,“ míní Kroupa.

Domníval se, že další klíčové informace, které by potvrdily tvrzení Seznamu, zazní v úterý v Poslanecké sněmovně. V ní ale nakonec vystoupil pouze Hamáček. Ředitelé tajných služeb, nejvyšší státní zástupce ani policejní prezident promluvit nestihli. Uzavřené jednání poslanci již po necelé půlhodině přerušili.