Debata kolem Vrbětic přerostla v osočování, tvrdí část opozice. Byla korektní, brání se Hamáček

Poslanci nedokončili debatu o zrušené cestě vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Podle předsedy poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška debata přerostla ve vzájemné osočování. O slovních útocích mluvila také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Podle Hamáčka byla diskuse korektní. Uzavřené projednání okolností plánované cesty do Moskvy před vypuknutím kauzy Vrbětice prosadila opozice. Podle informací Seznam Zpráv chtěl Hamáček v Rusku vyměnit zpravodajské informace o vrbětických výbuších za dodávky vakcíny Sputnik V a setkání ruského a amerického prezidenta v Praze. Hamáček tyto informace odmítl.

„Schůze začala probíhat víceméně vzájemným osočováním a úplně se to vymklo z nějaké smysluplné diskuse,“ řekl po jednání za zavřenými dveřmi předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Poslanci se k bodu opět sejdou ve středu ráno, právě tehdy by podle Bartoška mělo jednání o kauze pokračovat. Datum ale není jasné. „V případě, že na tom nebude shoda, jsem přesvědčen, že se musíme vrátit na jednání výboru pro bezpečnost, výboru pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby a jednání v rámci dalších orgánů Poslanecké sněmovny,“ doplnil Bartošek.

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle něj v podstatě vůbec nevystoupil, mluvil jen Hamáček. Babiš jednání nechtěl komentovat. Na řadu řečníků se podle Bartoška nedostalo kvůli tomu, že debata přestala mít smysl. Informoval také, že nevystoupili ani ředitelé všech tří tajných služeb Jan Beroun, Marek Šimandl a Michal Koudelka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar.

To potvrdila také první místopředsedkyně poslanců ODS Jana Černochová. „Téma máme stále za vážné. Budeme to navrhovat zítra, abychom skutečně slyšeli i názor pana premiéra k této věci, protože ten nedostal příležitost. Chvíli tam seděl, pak neseděl. Nakonec přišel, ale nereagoval stejně jako žádný jiný z ministrů kromě pana Hamáčka. Ani policejní prezident ani zástupci zpravodajských služeb nebo nejvyšší státní zástupce Zeman, nikdo z nich nedostal slovo,“ kritizovala jednání Černochová.

Pekarová Adamová chtěla vědět, proč kauzu řešil Hamáček z pozice ministra vnitra, když byl stále ve funkci ministra zahraničí jeho stranický kolega Tomáš Petříček (ČSSD). Odpověď ale nedostala. „Spousta vládních poslanců glosovala jednotlivé věci, útočila na naše názory a prakticky nedošlo na to, aby se mohli vyjádřit,“ reagovala tak na dotaz, proč nevystoupili zástupci bezpečnostních složek. Podle ní neřekl Hamáček za zavřenými dveřmi nic, co by už nesdělil v médiích. Dodala, že bude usilovat o to, aby se v projednávání bodu pokračovalo na středeční schůzi.

Události: Záměr odletět do Moskvy oznámil Hamáček 14. dubna (zdroj: ČT24)

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl serveru Aktuálně.cz, že nezaznamenal žádné zásadní informace, které by pro něj znamenaly vysvětlení Hamáčkovy plánované cesty.

„Vystoupení byla spíš politickou přehlídkou současné pravicové opozice, která z toho chtěla udělat téma, a bohužel argumenty, které používali, byly spíš k smíchu než k vážnému zamyšlení,“ řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle něj jednací den skončil tím, že si kluby ODS a KDU-ČSL vzaly přestávky. Člen zahraničního výboru KSČM Daniel Pawlas jednání sněmovny označil za frašku. „Ti, kteří tam měli vystoupit, tedy šéfové zpravodajských složek, se vůbec ke slovu nedostali,“ podotkl.

Vysvětlení nikdo nechtěl, tvrdí Vondráček

„Žádné osobní útoky nepadaly,“ řekl Hamáček Blesk Zprávám. Ve vystoupení, jak uvedl, podrobně popsal okolnosti případu Vrbětice. „Chronologicky jsem seřadil svoji činnost a aktivity od 7. dubna do posledních dní. Pokud tam jsou nějaké dotazy, jsem připraven na ně odpovídat. Ale kdo tomu rozumět chce, tak tomu rozumí, a kdo nechce, tak tomu neporozumí, ani když to vysvětlím třikrát,“ uvedl.

Pro pokračování projednání kauzy na středeční schůzi sněmovny budou podle statutárního místopředsedy strany Romana Onderky hlasovat také sociální demokraté. „Chceme, aby schůze pokračovala. Chceme, aby se věci objasnily ve smyslu toho, aby svá prohlášení dali představitelé bezpečnostních složek, případně policejní prezident nebo nejvyšší státní zástupce. Chceme, aby se následně potom lidé, kteří osočují Jana Hamáčka z vlastizrady, omluvili,“ řekl v úterní Devadesátce.

Předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO) řekl, že ho přístup opozice zklamal, souvisle prý vystoupil jen Hamáček. Podle Vondráčka mluvil vicepremiér konstruktivně, pak následovaly krátké faktické poznámky. „O vysvětlení nikdo nestál,“ uvedl Vondráček. „Třeba Pavel Zeman jel z Brna, aby si tam na pár minut sedl a zase mohl odejít,“ podotkl. Záležitostí by se podle předsedy sněmovny měly zabývat spíše výbory.

Nejvyšší státní zástupce uvedl, že se styděl za to, jakým způsobem  jednání probíhalo, a za způsob komunikace. „Bylo mi líto lidí, kteří od roku 2014 vyšetřují tuto trestnou činnost. Strávili na tom hodiny, týdny, měsíce času, dospěli jsme k nějakému řešení. Místo toho, aby se jim dostalo poděkování, a teď nehovořím o sobě, ale o policii, BIS, příslušném dozorovém státním zástupci, tak jsem byl přítomen nejapnému a nedůstojnému divadlu,“ řekl. Na dotaz, zda by byl ochoten znovu dorazit na jednání sněmovny k této záležitosti, uvedl, že o tom bude hodně přemýšlet.

90’ ČT24 - Výměnný obchod: Vrbětice za Sputnik? (zdroj: ČT24)

Podle Seznam Zpráv sdělil Hamáček plány své cesty účastníkům schůzky na ministerstvu vnitra 15. dubna. Tehdy byl ministrem zahraničí ještě Tomáš Petříček (ČSSD). Ten v Událostech, komentářích řekl, že o povolání českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky do Česka informace neměl. „Nebyl to určitě postup, kdy by ústředí ministerstva bylo informováno o tom, že náš velvyslanec je přizván na konzultace. Vetšinou standardně je k tomu potřeba pokyn ministra zahraničních věcí,“ uvedl.

Část opozice volá po rezignaci

K Hamáčkovi však byla opozice již před jednáním kritická. Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové i předsedy lidovců Mariana Jurečky ohrožuje ministr vnitra bezpečnost Česka a zachoval se vlastizrádně. Hamáček by měl podle koalice Spolu rezignovat a vláda se podrobit hlasování o nedůvěře. 

Podle Jurečky je také důležité, aby vyšly najevo důkazy. „Jestliže tady tvrdí novinář Janek Kroupa, že k tomu má nezpochybnitelné důkazy účastníků schůzky, tak je potřeba, aby se tyto věci položily na stůl, aby se vyšetily,“ řekl v Událostech, komentářích.

Události, komentáře: Kauza Hamáčkovy cesty do Moskvy (zdroj: ČT24)

Pokud se informace z médií potvrdí, měl by Hamáček rezignovat i podle předsedy STAN Víta Rakušana. „Nelze žádným způsobem kšeftovat, obchodovat s bezpečností lidí,“ řekl Rakušan.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že jeho strana bere informace vážně: „Pokud se potvrdí, musí z toho pan ministr vyvodit osobní zodpovědnost.“

„To, co můžeme pozorovat na tomto příběhu cesty–necesty Jana Hamáčka do Moskvy, ukazuje, že to rozhodně není dobrá vláda. Je to vláda, která nehájí zájmy a bezpečnost naší země. Nedokážu si přestavit, že by na sekundu uvažovala britská premiérka Theresa Mayová o tom, že by v roce 2018 sedla do letadla a letěla do Mosky a chtěla se tam dohodnout s putinovským režimem, za co to ututlání vymění,“ dodal Jurečka. 

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že Hamáček je ve vážném podezření, že chtěl prodat národní bezpečnost za milion dávek neověřené vakcíny. „Je to neuvěřitelné, tímto způsobem ohrožovat naši bezpečnost, důvěryhodnost a snížit se k takovému odpornému obchodu. Jan Hamáček by měl hned rezignovat, nemůže vést ministerstvo, které je zodpovědné za bezpečnost lidí. On naopak bezpečnost občanů přímo ohrožuje. Toto je další důvod, proč koalice Spolu považuje za nutné vyslovit vládě nedůvěru,“ uvedl Fiala na sociálních sítích. Podle Adamové se bude Fiala tento týden zotavovat po zdravotním zákroku.

Podle Rakušana by však při vyslovení nedůvěry dostal příliš pravomocí Rusku nakloněný prezident Miloš Zeman. Vhodnější by tak podle něj bylo vyvolat předčasné parlamentní volby. „Není dobré dávat veškerou moc nad Andrejem Babišem do rukou prezidenta Zemana. (…) Navíc se vyjádřil, že by nechal vládu dál vládnout bez důvěry,“ souhlasil Bartoš.

O požadavku uspořádání uzavřeného jednání dolní komory bude Spolu jednat na organizačním výboru sněmovny. Podle šéfa sněmovního klubu ODS Zbyňka Stanjury jde o tak závažné téma, že by ho měli poslanci probrat hned. Za uzavřenými dveřmi proto, aby mohli vyslechnout zpravodajské informace, které nemohou být veřejné.